Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trucie rzeczywiście ryzykowne i raczej nie jestem co do tego przekonany, ale jakoś trzeba się uporać z tym problemem. U mnie też grasują kuny. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić ... Chciałbym jakoś odstraszyć, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jeżeli chodzi o kota to mój zdecydowanie nie jest zainteresowany takim rozwiązaniem sprawy.

Posted

Wczoraj gadałem ze znajomym polecił mi dwie opcje, tańszą - preparat odstraszający, jakiś granulat, albo trochę droższą - coś ultradźwiękowego do odstraszania kun i gryzoni. Musze trochę poszperać w internecie i zobaczę co tam znajdę.

Posted
kolego, jak to zamknięte pomieszczenie to poduć im kilka kostek kibelkowych, to niby zabija odorek, ale wg. mnie daje mocniejszy. Jestem pewny jakby tak zasmrodzić pomieszczenie to wyniosą się do sąsiada. Olej opałowy też nieźle wali. :)
Posted

kolego, jak to zamknięte pomieszczenie to poduć im kilka kostek kibelkowych, to niby zabija odorek, ale wg. mnie daje mocniejszy. Jestem pewny jakby tak zasmrodzić pomieszczenie to wyniosą się do sąsiada. Olej opałowy też nieźle wali. :)

Gdzieś już o tych kostkach słyszałem, może to rzeczywiście niezły patent do zamkniętych pomieszczeń. Dzięki za cenną informację :)

• 2 weeks later...
Posted

Podobno, żeby pozbyć się kuny, trzeba usunąć to, co ona je - jak macie na strychu myszy, ptaki albo jakieś owady, to najpierw trzeba je wytępić. Kuna nie będzie miała co jeść i sobie pójdzie.

Posted

Będzie się trzeba i za te gryzonie w końcu zabrać i je skutecznie wytępić, jak na razie pogrzebałem w necie i kupiłem sobie preparaty odstraszające w sklepie linarem, zobaczymy jakie będą efekty.

• 2 months later...
  • 4 months later...
Posted

Kot na kunę nie zawsze pomoże,czasem to on będzie potrzebował naszej pomocy i interwencji,to jednak nie myszka którą można łatwo złapać. fajnym i dobrym sposobem oprócz klatek są odstraszacze ultradźwiękowe,co prawda droższe ale i skuteczne.

Witam,

Jedyny skuteczny sposób na kuny, łasice, myszy itp to odstraszacze ultradzwiękowe.

Sam stosuję w samochodach, kurnikach a nawet ciągniku i nie mam problemów a było to wcześniej codziennością:

Posted

Pare dni temu ładowałem słome i co ja w niej znajdowałem to zdziwko....

Prócz jaj (60 sztuk) nóżek i skrzydełek kurzych, pierza to jeszcze znalazłem filtr od kerszera, łapke na myszy, żarówki, oringi, uszczelki, kawałki przewodów, zakrętki z butelek typu pet i jakieś drobne zabawki córki.... Wywalam całą słome i wysprzedaje sie z drzewa bo jak nie będą miały gdzie siedzieć to sobie pujdą do sąsiadów.

• 2 months later...
Posted

Ja kupiłem wabik na kuny w  sklepie internetowym, a w połączeniu z pułapką żywołowną na prawdę daje bardzo dobry efekt. U mnie we wrześniu wyłapała 10 kur, udało się ją na szczęscie złapać tym sposobem i na razie mam spokój. Ciekawe kiedy znowu się pojawią kolejne. 

Posted

Może to ma znaczenie, a być może po prostu mieszkasz na takim terenie gdzie kun po prostu nie ma, ciężko powiedzieć. Masz podwórko blisko lasu czy raczej gdzieś z dala? na Twoje szczęście że póki co jeszcze się z nimi nie spotkałeś bo uniknąłeś szkód w postaci chociażby znikających kur, to samo jeżeli chodzi o lisa. 

• 1 month later...
Posted

Jednak żywołapka jest najbardziej skuteczna i co najbardziej mi się podoba jest to że złapałem nie tylko kunę, ale przy okazji inne szkodniki. Kupiłem ją w sklepie panfarmerek.pl, nie mam żadnych zastrzeżeń co do wykonania i jakości materiału.

• 5 months later...
Posted

U mnie sprawdziła się pułapka żywołowna. Chyba jedno z najskuteczniejszych rozwiązań a zarazem najbardziej humanitarnych. Taką pułapkę można spokojnie kupić w internecie i to wcale nie drogo. Ja zamawiałem od rmax bo są lepszego gatunku więc polecam z własnego doświadczenia :)

• 4 weeks later...
Posted

Ja ze swojej strony też będę każdemu polecać żywołapke. Miałem problem z kuną, która upodobała sobie moje kury. Ciężko było ją przegonić i padło na kupno żywołapki. Mam znajomego, który też miał podobny problem i mówił, że u niego często kuna wybierała żywe kury niż przynętę zastawioną w pułapce. Szukając odpowiedniej żywołapki znalazłem taką, w której za przynętę robi żywa kura. W środku pułapki jest mała klatka, do której wkładam żywą kurę, która w moim przypadku skutecznie wabi kunę. Wiem, że inni używają jakiś specjalnych wabików, ale nie sprawdzałem ich u siebie. Z tego co słyszałem to też podobno są skuteczne. U mnie pułapka zadziałała tak jak powinna. Pożyczyłem ją znajomemu i też u niego zdała egzamin - nawet złapał też kilka kotów sąsiada ;) 

Posted

I miał rację. Art. 431. § 1.Kodeksu cywilnego "Kto zwierzę chowa albo się nim posługuje, obowiązany jest do naprawienia wyrządzonej przez nie szkody niezależnie od tego, czy było pod jego nadzorem, czy też zabłąkało się lub uciekło, chyba że ani on, ani osoba, za którą ponosi odpowiedzialność, nie ponoszą winy". Mechanik ani kuny nie chował ani się nią nie posługiwał więc nie do niego należy obowiązek odszkodowawczy. Właścicielem jest Państwo a więc należy przyjąć że te zwierzęta chowa. Jednak ustawa o ochronie przyrody ogranicza odpowiedzialność Państwa do szkód  szkody wyrządzonych jedynie przez żubry, wilki, rysie, niedźwiedzie i bobry, oraz odpowiedzialność ograniczona do poniesionych strat, a więc nie obejmuje utraconych korzyści.

Zwróć kolego że w art. 431 ust. 1 Kc jest dodane że "chyba że ani on, ani osoba, za którą ponosi odpowiedzialność, nie ponoszą winy". Przyczyną zaistniałej sytuacji jest to że kuna czy inne zwierzę dostało się do komory silnika która nie była odpowiednio zabezpieczona. To całkowicie zwalania Państwo od odpowiedzialności. Wkurzenie się na mechanika w tym przypadku, moim zdaniem, było pozbawione całkowicie sensu. Pozdrawiam!

• 1 month later...
Posted

a ja zostawiłem w miasteczku auto z wydechem do roboty i za noc zeżarła kuna kable wysokiego napięcia. i jeszcze mnie wkurzył że nie u niego.....

Ja 3 lata temu na zimę znalazłem pod maską wysuszony kawałek kości i spodziewałem się, że musiała mi tam jakaś łaska czy kuna się dostać. Kabli na szczęście nie poprzegryzała, ale pamiętam, że szukałem już wtedy rozwiązań co z tym zrobić

Posted

Dzięki za odpowiedź. Jeśli uważasz, że klatka jest najsuteczniejsza to poradź na co najlepiej kuna się skusi. My już próbowaliśmy kiełbaską, serem ale nie działało. Ona prawdopodobnie siedzi u nas bo sąsiad ma gołębie i mu podjada;). I niestety jej dobrze u nas. Czekam na odpowiedź.

Zgadza się, zwykłe surowe jajko i działa, jeszcze ja stuknąłem trochę skorupkę żeby wyczula zapach jajka...aaa jak pułapki używasz to zapadki ustaw w rękawiczkach, bo ludzki zapach ją odstraszy mimo zanęty...aaa i u mnie sprawdziła się 100 cm, podobno z krótszych da radę się jeszcze wycofać

• 2 weeks later...
Posted

Z kunami w ostatnim czasie robi się coraz większy problem co chwila słyszę, że pcha się komuś do domu albo przegryzła kable w samochodzie, 

niestety ma coraz mniej naturalnych wrogów to się rozmnaża na potęgę, ale to cwane zwierzę więc walczy się z tym ciężko

Posted

U nas w okolicy ostatnimi czasy plaga kun. Sąsiadowi kable w samochodzie poprzegryzały, u drugiego dziury w dachu, a zapachy takie że na strych nie da się wejść. My z mężem kupiliśmy zapobiegawczo odstraszacz do auta. Waham się nad zabezpieczeniem dachu, choć pies biega u nas całą noc robi dużo hałasu, może się nie skusi by do nas zajrzeć. 

• 2 months later...
Posted

Panowie, niestety córka jest uczulona na psy, a te odstraszacze ultradźwiękowe trochę mnie nie przekonują - słyszałem, że mogą one się negatywnie odbić na zdrowiu. Specjalistą nie jestem i nie byłem, ale znalazłem firmę, która kunami się zajmuje. Gdyby ktoś chciał: r-max z Mrągowa. Miałem problem z kuną, która zaległa się na dachu. Kupiłem u nich pułapkę i paczkę odebrałem kilka dni później. Kunę wywiozłem za wieś (nie miałem serca), klatkę trzymam na wszelki wypadek.