Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, stworzyłem ten wątek z myślą o miłośnikach zwierząt a w szczególności królików.

Może macie w swej hodowli osobnika rzadko spotykanej rasy lub jesteście w posiadaniu wyjątkowo dużego okazu, którym chcielibyście się pochwalić.

Temat jest również dla użytkowików posiadających mieszańce, bo przecież bez nich by się tu nie obyło :D

Zapraszam także osoby, które chciałby się podzielić ciekawymi rozwiązaniami przy hodowli m.in. budową klatek, pomysłowych wybiegów oraz rzadko spotykanych sposobów trzymania naszych podopiecznych. :) Jestem otwarty na inne propozycje. Jeszcze raz zapraszam i zachęcam!

Pozdrawiam

Posted

Dzień dobry :)

Cieszę się z naszego pierwszegoo zdjęcia, mam nadzieję, żę zachęcą innych do podobnego działania. Jak widać jest to typowa samica OSC. Pozwole sobie przypomnieć detale rasowe:

• czarnobiały (OSC) - ogólna barwa włosów pokrywowych jest czystobiała z plamkami czarnymi. Plamy powinny odcinać się kontrastowo od barwy ogólnej. Rozłożenie plamistości:
    • głowa - czarny pyszczek i biała dolna warga tworzą tzw. "motylek"; czarne, jednolite i zamknięte pierścienie wokół oczu, czarna pojedyncza plama na obydwu policzkach, nie łącząca się z pierścieniem wokół oczu, czarne uszy.
    • jednolita i nieprzerywana czarna, wąska pręga grzbietowa (szerokości około 3 cm), przechodząca od nasady uszu do nasady ogona, górna strona ogona czarna.
    • na obu stronach tułowia w części lędźwiowej i biodrowej grupa 6-8 pojedynczych, symetrycznie rozmieszczonych plam czarnych o średnicy 3 cm - 4 cm.

Myśle, że samiczka Ursusa bardzo dobrze wpasowuje się w te cechy. Macie tą samą rase, jeżeli tak zachęcam do wstawiania i powiększania naszej galerii. Pochwal się z nam, wystarczy tylko kliknąć zdjęcie ;) Pozdrawiam i życze miłego dnia.

Posted

:cool: Jak to mówią  mieszanka wybuchowa, Ursusie :) Młody dostał od natury trochę po matce i trochę po ojcu. Dziękujemy ci za zdjęcia :D  Jestem pierwszy ale i jedynym jak narazie użytkownikiem bogacącym naszą skromną galeryjke. Bieżcie przykład i wstawiajcie foty. Nie bójcie sie pochwalić. Wszyscy tutaj uwielbiamy te zwierzęta i chcielbyśmy zobaczyć jak innym się wiedzie w tym temacie. Zapraszamy! ;)

Posted

Widząc twój post Aniu w zawartości, z uśmiechem klikałem na tytuł wątku :D Dziękujemy, że nas w końcu odwiedziłaś ;)  Na razie bez zdjęć ale będziemy oczywiście cierpliwie czekać :cool: 

Posted

Spory okaz, a jaki skromny :D Od dzisiaj jesteś posiadaczem najładniejszej króliczej rodziny na forum ;) Doceniam, że dokładasz starań aby nasz wątek miał bogatszą galerie. 

Pozdrawiam :) 

Posted

Hej Aniu, zdjęcie i tak w powiększeniu wygląda okazale. Doczekaliśmy się fotki w końcu, za co dziękujmy oczywiście :)  Czekamy na więcej.

Tylko jeszcze mała prośba czy mogłabyś dodać opis, tj. rasę tej samiczki?

Miłego dnia życzę Wszystkim :cool:

Posted

oż kurka! sie omęczyłam zanim zajarzyłam jak wpisać link, coby zdjęcie było od razu widoczne :) dzięki :)

na zdjęciu moje Kalifornijskie królisie :)

króliki są z końca listopada 2014, zapomniałam dokładnie z którego dnia, 29, albo 30

Posted

Czy mieszańce czy rasowe wszystkie świetne :D Dobrze, że zachowałaś cierpliwość, bo byśmy już nic nie zobaczyli :P

Musisz mi przyznać, że młode są najładniejsze ale to normalne przecież ;)

Miot z drugiego zdjęcia pewnie był większy ale zdołałabyś ich wszystkich objąć w kadr :Dhehe

Króliki kalifornijskie są jednymi z moich ulubionych ras. Ich ciemne mordki i uszy wyglądają dosyć zabawnie i czasami jak nie królik :)

Posted

Bartas, króliczków z  2 zdjęcia było 6, ale samica tak je przykryła, ze 3 się udusiły :( te 3 przeżyły. jeszcze mi sie taka sytuacja nie zdarzyła, tym bardziej, ze akurat były to dość ciepłe dni jak na zimę. za to w kolejnym miocie jest 10 maluszków :D

http://files.tinypic.pl/i/00629/hroc77sd0a1r.jpg

Posted

To w takiej sytuacji naprawdę współczuje :s Dobrze chociaż, że matka natura nadrobiła w kolejnym miocie ;) Małe są super :D

Teraz widać jak dobrze ,,Pani'' o nich dba, świeże sianko, wszędzie sucho i do tego ładne klatki masz porobione :)