Skocz do zawartości

Zdjęcie

Używacie KALENDARZY?

kalendarz rolniczy praca magisterska pomoc nowoczesne rolnictwo organizacja dnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 magdalenasles

magdalenasles

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 22 październik 2016 - 11:32

Cześć wszystkim!

Nazywam się Magdalena i jestem grafikiem. :) 

Zauważyłam na rynku brak spersonalizowanego kalendarza przeznaczonego dla rolników, mimo ogromnego wachlarza dla innych zawodów / hobbystów.

Jako projektant postanowiłam zająć się tym problemem i stworzyć taki który spełni wasze oczekiwania! 

Jestem ciekawa waszej opinii. Wiem, że część z was nie wyobraża sobie organizacji dnia bez niego.

1. Powiedzcie, co najczęściej notujecie?
  2. Jak wyobrażacie sobie stałe tabelki/symbole które powtarzają się w waszych zapiskach cały czas? 
  3. Co was irytuje w waszych wersjach kalendarzy? 

PS

Liczę na konkretne informacje, czasem nawet banalne! ;)

Chciałabym stworzyć coś naprawdę fajnego, po co z miłą  chęcią będziecie sięgać przy codziennym organizowaniu dnia.

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 październik 2016 - 19:31

Ja to nic nie zapisuje, wszystko leci z buta że tak powiem :)
z drugiej strony jak coś zapisywać jak ręce z smaru po łokcie albo błoto albo gnój ????
  • 0

#3 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 23 październik 2016 - 06:02

Ja robię notatki. Oprócz typowych zacieleń, wyproszeń, narodzin, sprzedaży, upadków itp. robionych w miarę pojawiania się prowadzę historię pól. Tam notuję nawożenie, uprawy, uprawki, zabiegi, plony. Prócz tego zapisuję własne obserwacje zbiorcze dotyczące warunków pogodowych i pojawiania się wskaźnikowych roślin. Zapisuję też czasami zaobserwowane ciekawe wyniki sąsiadów. Zapisuję też awarie maszyn i ich przyczyny. Historia pól zaczyna mieć wartość jeżeli ma co najmniej 30 lat lub jeżeli kupuję pole. Do historii pól siadam kilka razy do roku i nic mnie nie irytuje.

Wyobrażam sobie prowadzenie w postaci elektronicznej bazy danych gdzie moje dane byłyby nanoszone na dane zbierane przez czujniki np. stację agrometeorologiczną. Puki co na rynku brak jest odpowiedniej stacji agrometeorologicznej. Nadto dane te musiałyby zostać przetworzone i wyciągnięte z nich wnioski aby dane były w formie przystępnej. Pozdrawiam Forumowiczów!

• 1

#4 Dobromil

Dobromil

Bywalec

• Użytkownik
  • PipPipPip
  • 159 postów

Napisano 23 październik 2016 - 07:51

Ja zapisuję wydane pieniądze na jakieś inwestycje od sumy około  3000 tys , i przy każdej inwestycji zapisuję ile kupiłbym ON za tą sumę i obecną cenę ON na stacji paliw 

Przydałoby się tak samo zapisywać ceny płodów i ceny paliwa

• 1

Kupię rozsiewacz do wapna o ładowności 5 ton i więcej 

#5 magdalenasles

magdalenasles

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 23 październik 2016 - 14:21

Ja to nic nie zapisuje, wszystko leci z buta że tak powiem :)
z drugiej strony jak coś zapisywać jak ręce z smaru po łokcie albo błoto albo gnój ????

w zasadzie dużo zależy od wielkości gospodarstwa, tego czym się zajmujesz i jak bardzo pedantycznie podchodzisz do wykonywania "planu dnia " ;)

wieczorem czy też rano przy śniadanku raczej nie masz ubrudzonych rąk po łokcie ;p Mniejsza z tym ;d pytanie było skonstruowane raczej do osób które używają regularnie kalendarzy

• 0

#6 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 23 październik 2016 - 15:27

niczego nie planuje, a wszystko wiadomo w pracy. Wyznaje zasade co masz zrobić jutro zrób dziś i to najlepiej działa. W rolnictwie trudno przewidywać. Co do powierzchni gospodarstwa to czwarte w gminie.
  • 1

#7 magdalenasles

magdalenasles

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 24 październik 2016 - 08:50

niczego nie planuje, a wszystko wiadomo w pracy. Wyznaje zasade co masz zrobić jutro zrób dziś i to najlepiej działa. W rolnictwie trudno przewidywać. Co do powierzchni gospodarstwa to czwarte w gminie.

To prawda, każdy ma inne potrzeby i w inny sposób podchodzi do rozplanowania pracy.

Może ktoś jeszcze sumiennie notuje w kalendarzu? Odezwało się do mnie Polskie Wydawnictwo Rolnicze także jest duża szansa na stworzenie czegoś naprawdę fajnego!

• 1

#8 mora

mora

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 304 postów

Napisano 11 listopad 2016 - 19:49

Notuję wycielenia i uwagi do każdej sztuki, odstawy mleka, obserwowane ruje i krycia, wyniki badań na cielność,  wydatki, ilość siana z poszczególnych łąk, Zdarzenia dotyczące eksploatacji sprzętu. Co pożyczam i komu ( po tym jak nie mogę odszukać czegoś)

Oczywiście wszelakie "przypominajki", bo mam dziury w głowie i jak nie zanotuję, to wylatują różności. Przydałyby się jakieś tabelki do porządkowania domowych wydatków.

• 1

#9 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 11 listopad 2016 - 21:40

Ja   mam notatnik    w  kompie  i  notuję   przeważnie   ,  zacielenia   wycielenia   przeglądy   gratów  itp .

• 1

#10 Tofik

Tofik

V.I.P

• Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 12 listopad 2016 - 20:35

Ja notuje kiedy sieje ile nawozu i opryski a na koniec podsumowanie danej uprawy oczywiście po sprzedaży ;) wtedy wiem ile mi wyszło i wiem czy do przodu czy w plecy :)

Pozdrawiam

• 1

#11 magdalenasles

magdalenasles

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 12 listopad 2016 - 21:04

Jesteście niezastąpieni!

Praca ruszyła do przodu, ale w dalszym ciągu bez was się nie obędzie!

Potrzebuję zdjęć notatek/zapisków/tabelek, które są dla was najwygodniejsze w użyciu. 
Dzięki temu będę mogła połączyć moje pomysły z waszymi sprawdzonymi sposobami!

Jeżeli jesteście w stanie mi pomóc, a nie chce tu upubliczniać swoich prywatnych danych zachęcam do wysłania maila na:

slesinska.magdalena@gmail.com

Pomożecie? ;)

• 0

#12 magdalenasles

magdalenasles

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 19 postów

Napisano 14 listopad 2016 - 08:47

Dziękuję za pierwsze maile! Kto jeszcze? Kto pochwali się swoim niezawodnym rozwiązaniem? ;)

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kalendarz, rolniczy, praca, magisterska, pomoc, nowoczesne, rolnictwo, organizacja, dnia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych