Jump to content

klaper1

Użytkownik
  • Posts

    2
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Województwo
    dolnośląskie

klaper1's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Hodowla świń, zwierząt bardzo się opłaca !! pod warunkiem że, jak wyhodujesz 100 kg mięsa i sprzedasz to mięso w wyrobie np. kiełbasa wiejska lub swojska w cenie 25 zł , to jest prosty rachunek zarobiłeś 2500 zł i sie bardzo opłaca jak sprzedaż 150 kg tucznika po 6 zł to zarobiłeś 900 zł i się nie opłaca hodowla swiń, resztę kasy 1600 zł zarobią rozmaite cwaniaki i nieroby. Rachunek jest prosty nie daj się robić rolniku w Ch.ja. Szanuj swoja ciężką pracę pamiętaj że w sobotę niedzielę i święta nie masz wolnego ! Niech zaczną pracować na siebie wszyscy, a nie rolnik na wszystkich !! Czas na zmiany !! Zobacz jak to się robi na przykładzie tej hodowli Świń Pastwiskowych hodowla metodą pastwiskową otwartą na wolnym wybiegu. Tu jest wszystko ładnie opisane. http://jesiotry.pl/page1.php?view=thumbnailList&category=5&image=71 http://jesiotry.pl/data/storage/attachments/e8d492e4b379fef2e890d781de6731ef.gif http://jesiotry.pl/data/storage/attachments/30362e1df162c40e7e4f40da00d58d9f.jpg
  2. Polecam rasy prymitywne pastwiskowe. Mangalica, Iberyjska, Wietnamska, Dzik I kombinacje tych ras. Opis pierwszej rasy reszta podobne warunki bytowania. Świnia mangalica Mangalica, węgierska świnia pastwiskowa, jest to rasa wyhodowana na Węgrzech w XIX w. Charakteryzuje ją bardzo duża odporność, niskie wymagania żywieniowe i hodowlane ? przez cały rok przebywa na pastwisku ze stałym dostępem do wody, chroniąc się przed zimnem w słomie pod niewielkim zadaszeniem. Mangalice dorastają do wagi ok 350 kg. Ze względu na małą wybredność, gustuje w diecie; ziół, zielonek, korzeni, resztek warzyw i owoców, odpadków organicznych z gospodarstwa domowego, niskonakładowy nieskomplikowany chów stawia ten gatunek świń na pierwszym miejscu pod względem ekonomiczności i opłacalności hodowli . Świnie te doskonale sprawdzają się w małych gospodarstwach rolnych, gdzie są dobrym źródłem wysoko gatunkowego ekologicznego mięsa. Mięso mangalic ma specyficzny, krwisty, ciemny kolor oraz smak zbliżony do dziczyzny.
×
×
  • Create New...