Jump to content

darkdivinity

Użytkownik
  • Posts

    4
  • Joined

  • Last visited

Informacje o profilu

  • Województwo
    małopolskie

darkdivinity's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Witam jeszcze raz, Przedstawiam taki rzut z góry na moją działkę, mniej więcej zobrazuje to potencjalne miejsce posadowienia kurnika i wybiegu. Tam gdzie jest wzniesienie terenu jest szerzej na około 5 metrów więc zyskuję około 120 m2 wybiegu. Poczytałem trochę na temat samej budowy i wymyśliłem to w ten sposób : -kurnik planuję na 6,25 m2, albo wykonam go sam, albo zlecę jakiemuś stolarzowi, zobaczę jaka różnica będzie między wykonaniem własnoręcznie a kupnem gotowego. -stał będzie na płycie fundamentowej - wybiorę ziemie na 20 cm, wsypie piasku rozłożę na to folie, sklecę jakieś w miarę proste zbrojenie i zaleje półsuchym gotowym betonem na wysokości 25 cm nad powierzchnie gruntu, -jakbym robił sam to chciałem zrobić szkielet z drewnianych listw zaimpregnowanych, do zewnątrz obić ładnie deskami (też zaimpregnowane), ewentualne szpary uzupełnić pianką montażową, w środku dać 10 cm wełny skalnej (łatwiej będzie ją rozłożyć) a od środka poprzykręcać płytami osb. Zrobić otwór na okno (mam nawet stare drewniane z domu) i zamontować drzwi (może wynajdę gdzieś jakieś używane z futryną), dach z jednej strony podnieść na stęplu, przykręcić płytę osb, do niej blache (została mi z budowy) jakieś orynnowanie, do płyty od wewnątrz przydyblować styropian 10, siatka klej i pomalować, ze ścinków płyt dorobić te elementy pod dachem które będą w różnicy poziomu, w nich również zrobić wentylacje. Liczę że potrzeba będzie 10 płyt osb 18mnastek, deski heblowane 200x20x1.8 sztuk 45, no i kupa czasu, koszt wyniesie odpowiednio za płyty 1000 zł, deski 1400 zł, ocieplenie 200 zł, chudziak z 400 zł, cały koszt w granicach 3000 zł, i tutaj zagwozdka czy nie lepiej komuś to zlecić, może nawet taniej mi to zrobi ?
  2. Powiedzmy że jestem w stanie wydłużyć wybieg do 30 metrow, szerokość do 3, wtedy na wybieg robi się 90 mkw, więc w teori na 10 kur wystarczy? Wtedy można startować?
  3. Dzięki za konkretną wypowiedź.
  4. Witam serdecznie, Zacznę od tego że nigdy nie miałem do czynienia z hodowla drobiu/ani w ogóle z rolnictwem/. Wybudowałem dom na uboczu małego miasta, mam 11 arów działki, większość ma już swoje przeznaczenie ale mam taki skrawek ziemi pod skarpka gdzie nie mam pojęcia co z nim zrobić. Jest szeroki na 2.5 metra długi na 10 m, z jednej strony graniczy ze skrpa (na niej jest usadowiony dom i teren rekreacyjny) a z drugiej graniczy z potokiem (potok bezpieczny, nie wylewa). Rosną tam obecnie chwasty i świerki, gleba gliniasta. I tak sobie pomyślałem że może zagospodaruje ten skrawek na małą domowa hodowle kur? Na potrzeby wlasne, tylko i wyłącznie na jajka. Jakby była nadwyżka to sprzedam (u nas wiejskie jajo 1.5 zł). Ale głównie w celu hobbystycznym, a wiadomo co swoje to swoje. Tak jak pisałem teren około 20-23 mkw. Całość działki jest jeszcze nieogrodzona, ale w marcu planuje dokończyć ogrodzenie z siatki, za potokiem jest lasek i żyją tam sarny i podejrzewam że również lisy/kuny więc muszę zabezpieczyć cały potencjalny kurnik. Plan miałem taki żeby wykonać ogrodzenie domu z siatki wysokość 1.8 m a kurnik dodatkowo ogrodzić siatka na 1.5 m. W ogóle proszę jakiegoś dobrego człowieka o poprowadzenie mnie przez początki bo tak jak pisałem - nie znam się ,a chce. Jak zrobić kurnik (czy kupić gotowy na allegro), jak zabezpieczyć teren, jakie kury, kiedy najlepiej wystartować i jak się dba o ptaki. Z góry dziękuję. Dodam że zwierzęta obce mi nie są, mam hodowle psów fci, gady i papuge:-)
×
×
  • Create New...