Jump to content

Erbit

Użytkownik
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Erbit's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

  1. Dalej w temacie mikroorganizmów "Maja w ogrodzie" odcinek 479 programu realizowanego przez TVN -> Maja w ogrodzie
  2. Nie zamierzam i nie zamierzałem Ciebie do niczego przekonywać - bo się na tym nie znam. Chciałem umówić Ciebie z głównym technologiem - jemu mógłbyś zadać nurtujące Ciebie pytania, na które ja nie znam odpowiedzi. Nie chciałeś. Zaprosiłem Ciebie na spotkanie z ludźmi z Twojego środowiska (rolnikami), nie chciałeś. Chciałem podać nr tel. do rolnika, nie chciałeś. Ja nie zamierzam pisać o rzeczach, na których się nie znam a Ty twierdzisz (choć też się na tym nie znasz), że to jest złe i że nie dopuścisz do ... Dalsza dyskusja nie ma sensu.
  3. Ciebie nic nie przekona. Ty już dawno wybrałeś. Szkoda, że tak późno to dostrzegłem. EOT
  4. Dlatego jesteś takim sceptykiem? Bywałeś na corocznej konferencji w Licheniu? Mam znajomego rolnika' date=' który prowadzi gospodarstwo ekologiczne i stosuje mikroorganizmy - chcesz nr telefonu ? Zadzwonisz ? Internet milczy w sprawie mikroorganizmów? Naprawdę? Osobiście nie będę dyskutował z fachowcem (z Tobą) nie mając wiedzy rolniczej - "byłby w stosunku do mojego rozmówcy nietaktem". Tam byś uzyskał odpowiedzi - widocznie nie chcesz ich uzyskać tylko wolisz uprawiać dyletanctwo. Na mnie nie licz - ja nie będę dyletantem a Tobie pozostawiam wybór - możesz nim być albo skorzystać z nr telefonu lub przyjechać.
  5. Szukasz zaczepki ? Bo raczej nie wygląda mi to na merytoryczną dyskusję. To dobrze' date=' że nurtują Ciebie te pytania. Niestety nie jestem rolnikiem i nie odpowiem Tobie na wiele pytań ale mogę Ciebie zaprosić na comiesięczne spotkanie kręgu Zdrowa Ziemia do Bratuszyna gdzie będziesz mógł porozmawiać sobie z praktykami a także z głównych technologiem firmy. Ja mogę Tobie jedynie opowiedzieć jak smakuje kapusta kiszona czy też buraki czerwone, marchewka, czereśnie i jabłka - niestety nigdzie na rynku nie znalazłem takich smaków a zapewniam Cię, że nie smakują jak obecne sztucznie pędzone pomidory (kto nie wie niech kupi obecnie pomidora i go zje). Ktoś Tobie naopowiadał bajek i święcie w nie wierzysz budując sobie w głowie zupełnie niewłaściwy obraz. Na zakończenie mojej dyskusji z Tobą: wierz w co chcesz ja Ciebie do niczego nie namawiam - mnie wystarczy smak tego co zjadam. [edyta] Jesteś z łódzkiego - ja często jeżdżę z Łodzi do Turku - o ile nie będę musiał jechać w przeciwną stronę to miejsce u mnie w samochodzie znajdziesz (w obie strony) - zapraszam na najbliższe spotkanie. Zwiększają - głównie dlatego' date=' że wypierają ze środowiska bakterie chorobotwórcze dzięki czemu rośliny rosną zdrowsze, silniejsze ... Rozkładają - niestety nie pokażę linka do kompostownika z zastosowaniem mikroorganizmów gdyż raz dostałem za to "po łapkach". Ponoć zmieniają' date=' ponoć korzystnie wpływają na zawartość próchnicy w glebie Z tym dostarczaniem byłbym ostrożny. Jeśli natomiast przyjąć, że roślina jest zdrowsza i dzięki temu ma lepiej rozbudowany system korzeniowy to odpowiedź nasuwa się sama. Ciebie też zapraszam do Bratuszyna
  6. W przyszłym roku zostanie uruchomiony Instytut Technologii Mikrobiologicznych, w tym roku uruchomiono trzecią na Świecie i pierwszą w Europie wytwórnię kultur matecznych. To są zbyt poważne przedsięwzięcia aby były to tylko mrzonki i przepychanki naukowe. To się już dzieje i to mocnymi butami.
  7. Możesz podać nazwę preparatu (producenta) oraz dawki jakie stosujesz ? Może popełniasz jakiś błąd ? Częstym błędem jest stosowanie nieodpowiedniej wody, częstym błędem są złe warunki przechowania przez zimę, złe warunki transportu, etc. W sumie cieszę się, że jest coraz więcej ludzi, którzy potrafią na forum opowiedzieć o własnych doświadczeniach z Emami ale może warto udać się na jakieś spotkanie, szkolenie i posłuchać nieco więcej o mikroorganizmach? p.s. Dla jasności (by nie było niedomówień) - jestem mocno powiązany z jedną z firm produkującą Emy. p.s. 2 - @Ojciec - wiem, rok temu obiecałem wsparcie, przepraszam za brak reakcji.
  8. Minął kolejny rok. Udało się poświęcić temu nieco czasu ?
  9. Jeśli to nie wystarcza ->youtube.com/results?search_query=mikroorganizmy to podaj mi na priv nr telefonu do siebie a jutro (w poniedziałek) zadzwonię. Muszę też wiedzieć z jakiego regionu Polski pochodzisz - postaram się pokierować do praktyków, którzy niestety nie zawitają na to forum.
  10. Jeszcze ... Za granicą mikroorganizmy po kataklizmie tsunami. Nie słychać za granicą... też coś... Przy okazji Mirek przedstawił ciekawą tabelę. No cóż.. On pewno też ma omamy.
  11. To typowe dla Polaka by wypowiadać się i burzliwie zaprzeczać faktom. Dziwne jest, że w tym kraju zawsze do powiedzenia najwięcej mają ignoranci. Kilka linków powinno Was nieco uświadomić (nie będę wklejał linków aktywnych bo administrator natychmiast je usunie). - probiotics.pl/images/stories/ref_2.jpg - arimr.gov.pl/serwis-prasowy/tam-bylismy-konferencje-seminaria-i-nie-tylko/najnowsze-imprezy/miedzynarodowa-konferencja-mikroorganizmy-w-rewitalizacji-srodowiska.html - minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Informacje-branzowe-aktualnosci/Materialy-z-konferencji-pt.-Czy-Polsce-zagraza-spadek-zyznosci-gleb Sądzę, że takie instytucje jak wskazywane ARiMR czy też MRiRW dadzą Wam do myślenia. Dodatkowo nasz MRiRW Marek Sawiski w Brukseli soilconference.eu/pl/pages/strona-glowna.php?lang=EN gdzie mikroorganizmy też były omawiane no ale co tam kilku doktorów i profesorów może więcej wiedzieć od takiego naszego polskiego rolnika-ignoranta. Zresztą zupełnie niepotrzebnie przytaczam te linki dla leniwych. Już wyżej napisałem, że informacji na temat probiotechnologii jest pełno w internecie. Wystarczy poszukać. p.s. We wszystkich wskazanych linkach udział miała firma Probiotics.pl , która jest członkiem Stowarzyszenia EkosystEM-Dziedzictwo Natury.
  12. Słusznie powiedziane. Ja tylko do tego dopowiem, że Twój dziadek i pradziadek nie sypali tylu nawozów i nie stosowali tylu środków ochrony jak Twój tata a Twój tata nie stosował tylu nawozów i środków ochrony jak Ty. Zapewne nikt z Twojej rodziny nie zauważył potrzeby stosowania takiej ilości chemii zaś całe rzesze ludzi, którzy stosują mikroorganizmy mają omamy. W poprzedniej wypowiedzi podałem możliwe sposoby weryfikacji skuteczności mikroorganizmów. Kto chce, sprawdzi te informacje. Nie zamierzam dalej prowadzić dyskusji na tym poziomie. Pozdrawiam. Robert.
  13. Witam. Trafiłem tu ze statystyk serwisu bio-world.pl. Jestem administratorem serwisu. Wątpliwości proponuję rozwiać poprzez kontakt z gospodarzami, którzy stosują mikroorganizmy. Gwoli ścisłości mikroorganizmy trafiły do Polski "z zagranicy". Bezpośrednim importerem i producentem jest firma Probiotics Polecam kontakt z firmą jedną bądź drugą. Na pewno wskażą rolnika / rolników którzy stosują mikroorganizmy i się wypowiedzą. Nie ma co siać demagogii na temat nieskuteczności tym bardziej gdy nie miało się z tym do czynienia. Można też przyjechać na jedno ze spotkań organizowane przez Licencjonowanych Doradców - tam też pojawiają się ludzie, którzy stosują i mogą coś więcej na ten temat powiedzieć. Są też większe imprezy typu konferencje ale te odbywają się rzadziej. Poza tym w sieci też można doszukać się sporo materiałów na ten temat także w języku polskim, także na youtube, wystarczy wpisać hasło "mikroorganizmy" i poczytać, posłuchać. Wracając na chwilę do stwierdzenia "znajomy został dystrybutorem" to mam wątpliwości co do tego faktu. Nie tak łatwo jest zostać Licencjonowanym Doradcą a już na pewno trzeba wykazać się wiedzą w tej materii. Zapewne ów znajomy został em-gospodarzem przystępując do programu lojalnościowego a to nie jest status dystrybutora. Oczywiście mogę się mylić co do moich podejrzeń odnośnie "statusu znajomego". Osobiście stosuję probioemy np. do kwiatów domowych. Pozdrawiam.
×
×
  • Create New...