
Erbit
Użytkownik-
Posts
15 -
Joined
-
Last visited
Erbit's Achievements
Newbie (1/14)
0
Reputation
-
Dalej w temacie mikroorganizmów "Maja w ogrodzie" odcinek 479 programu realizowanego przez TVN -> Maja w ogrodzie
-
Nie zamierzam i nie zamierzałem Ciebie do niczego przekonywać - bo się na tym nie znam. Chciałem umówić Ciebie z głównym technologiem - jemu mógłbyś zadać nurtujące Ciebie pytania, na które ja nie znam odpowiedzi. Nie chciałeś. Zaprosiłem Ciebie na spotkanie z ludźmi z Twojego środowiska (rolnikami), nie chciałeś. Chciałem podać nr tel. do rolnika, nie chciałeś. Ja nie zamierzam pisać o rzeczach, na których się nie znam a Ty twierdzisz (choć też się na tym nie znasz), że to jest złe i że nie dopuścisz do ... Dalsza dyskusja nie ma sensu.
-
Ciebie nic nie przekona. Ty już dawno wybrałeś. Szkoda, że tak późno to dostrzegłem. EOT
-
Dlatego jesteś takim sceptykiem? Bywałeś na corocznej konferencji w Licheniu? Mam znajomego rolnika' date=' który prowadzi gospodarstwo ekologiczne i stosuje mikroorganizmy - chcesz nr telefonu ? Zadzwonisz ? Internet milczy w sprawie mikroorganizmów? Naprawdę? Osobiście nie będę dyskutował z fachowcem (z Tobą) nie mając wiedzy rolniczej - "byłby w stosunku do mojego rozmówcy nietaktem". Tam byś uzyskał odpowiedzi - widocznie nie chcesz ich uzyskać tylko wolisz uprawiać dyletanctwo. Na mnie nie licz - ja nie będę dyletantem a Tobie pozostawiam wybór - możesz nim być albo skorzystać z nr telefonu lub przyjechać.
-
Szukasz zaczepki ? Bo raczej nie wygląda mi to na merytoryczną dyskusję. To dobrze' date=' że nurtują Ciebie te pytania. Niestety nie jestem rolnikiem i nie odpowiem Tobie na wiele pytań ale mogę Ciebie zaprosić na comiesięczne spotkanie kręgu Zdrowa Ziemia do Bratuszyna gdzie będziesz mógł porozmawiać sobie z praktykami a także z głównych technologiem firmy. Ja mogę Tobie jedynie opowiedzieć jak smakuje kapusta kiszona czy też buraki czerwone, marchewka, czereśnie i jabłka - niestety nigdzie na rynku nie znalazłem takich smaków a zapewniam Cię, że nie smakują jak obecne sztucznie pędzone pomidory (kto nie wie niech kupi obecnie pomidora i go zje). Ktoś Tobie naopowiadał bajek i święcie w nie wierzysz budując sobie w głowie zupełnie niewłaściwy obraz. Na zakończenie mojej dyskusji z Tobą: wierz w co chcesz ja Ciebie do niczego nie namawiam - mnie wystarczy smak tego co zjadam. [edyta] Jesteś z łódzkiego - ja często jeżdżę z Łodzi do Turku - o ile nie będę musiał jechać w przeciwną stronę to miejsce u mnie w samochodzie znajdziesz (w obie strony) - zapraszam na najbliższe spotkanie. Zwiększają - głównie dlatego' date=' że wypierają ze środowiska bakterie chorobotwórcze dzięki czemu rośliny rosną zdrowsze, silniejsze ... Rozkładają - niestety nie pokażę linka do kompostownika z zastosowaniem mikroorganizmów gdyż raz dostałem za to "po łapkach". Ponoć zmieniają' date=' ponoć korzystnie wpływają na zawartość próchnicy w glebie Z tym dostarczaniem byłbym ostrożny. Jeśli natomiast przyjąć, że roślina jest zdrowsza i dzięki temu ma lepiej rozbudowany system korzeniowy to odpowiedź nasuwa się sama. Ciebie też zapraszam do Bratuszyna
-
W przyszłym roku zostanie uruchomiony Instytut Technologii Mikrobiologicznych, w tym roku uruchomiono trzecią na Świecie i pierwszą w Europie wytwórnię kultur matecznych. To są zbyt poważne przedsięwzięcia aby były to tylko mrzonki i przepychanki naukowe. To się już dzieje i to mocnymi butami.
-
Możesz podać nazwę preparatu (producenta) oraz dawki jakie stosujesz ? Może popełniasz jakiś błąd ? Częstym błędem jest stosowanie nieodpowiedniej wody, częstym błędem są złe warunki przechowania przez zimę, złe warunki transportu, etc. W sumie cieszę się, że jest coraz więcej ludzi, którzy potrafią na forum opowiedzieć o własnych doświadczeniach z Emami ale może warto udać się na jakieś spotkanie, szkolenie i posłuchać nieco więcej o mikroorganizmach? p.s. Dla jasności (by nie było niedomówień) - jestem mocno powiązany z jedną z firm produkującą Emy. p.s. 2 - @Ojciec - wiem, rok temu obiecałem wsparcie, przepraszam za brak reakcji.
-
Minął kolejny rok. Udało się poświęcić temu nieco czasu ?
-
Jeśli to nie wystarcza ->youtube.com/results?search_query=mikroorganizmy to podaj mi na priv nr telefonu do siebie a jutro (w poniedziałek) zadzwonię. Muszę też wiedzieć z jakiego regionu Polski pochodzisz - postaram się pokierować do praktyków, którzy niestety nie zawitają na to forum.
-
Jeszcze ... Za granicą mikroorganizmy po kataklizmie tsunami. Nie słychać za granicą... też coś... Przy okazji Mirek przedstawił ciekawą tabelę. No cóż.. On pewno też ma omamy.
-
To typowe dla Polaka by wypowiadać się i burzliwie zaprzeczać faktom. Dziwne jest, że w tym kraju zawsze do powiedzenia najwięcej mają ignoranci. Kilka linków powinno Was nieco uświadomić (nie będę wklejał linków aktywnych bo administrator natychmiast je usunie). - probiotics.pl/images/stories/ref_2.jpg - arimr.gov.pl/serwis-prasowy/tam-bylismy-konferencje-seminaria-i-nie-tylko/najnowsze-imprezy/miedzynarodowa-konferencja-mikroorganizmy-w-rewitalizacji-srodowiska.html - minrol.gov.pl/pol/Informacje-branzowe/Informacje-branzowe-aktualnosci/Materialy-z-konferencji-pt.-Czy-Polsce-zagraza-spadek-zyznosci-gleb Sądzę, że takie instytucje jak wskazywane ARiMR czy też MRiRW dadzą Wam do myślenia. Dodatkowo nasz MRiRW Marek Sawiski w Brukseli soilconference.eu/pl/pages/strona-glowna.php?lang=EN gdzie mikroorganizmy też były omawiane no ale co tam kilku doktorów i profesorów może więcej wiedzieć od takiego naszego polskiego rolnika-ignoranta. Zresztą zupełnie niepotrzebnie przytaczam te linki dla leniwych. Już wyżej napisałem, że informacji na temat probiotechnologii jest pełno w internecie. Wystarczy poszukać. p.s. We wszystkich wskazanych linkach udział miała firma Probiotics.pl , która jest członkiem Stowarzyszenia EkosystEM-Dziedzictwo Natury.
-
Słusznie powiedziane. Ja tylko do tego dopowiem, że Twój dziadek i pradziadek nie sypali tylu nawozów i nie stosowali tylu środków ochrony jak Twój tata a Twój tata nie stosował tylu nawozów i środków ochrony jak Ty. Zapewne nikt z Twojej rodziny nie zauważył potrzeby stosowania takiej ilości chemii zaś całe rzesze ludzi, którzy stosują mikroorganizmy mają omamy. W poprzedniej wypowiedzi podałem możliwe sposoby weryfikacji skuteczności mikroorganizmów. Kto chce, sprawdzi te informacje. Nie zamierzam dalej prowadzić dyskusji na tym poziomie. Pozdrawiam. Robert.
-
Witam. Trafiłem tu ze statystyk serwisu bio-world.pl. Jestem administratorem serwisu. Wątpliwości proponuję rozwiać poprzez kontakt z gospodarzami, którzy stosują mikroorganizmy. Gwoli ścisłości mikroorganizmy trafiły do Polski "z zagranicy". Bezpośrednim importerem i producentem jest firma Probiotics Polecam kontakt z firmą jedną bądź drugą. Na pewno wskażą rolnika / rolników którzy stosują mikroorganizmy i się wypowiedzą. Nie ma co siać demagogii na temat nieskuteczności tym bardziej gdy nie miało się z tym do czynienia. Można też przyjechać na jedno ze spotkań organizowane przez Licencjonowanych Doradców - tam też pojawiają się ludzie, którzy stosują i mogą coś więcej na ten temat powiedzieć. Są też większe imprezy typu konferencje ale te odbywają się rzadziej. Poza tym w sieci też można doszukać się sporo materiałów na ten temat także w języku polskim, także na youtube, wystarczy wpisać hasło "mikroorganizmy" i poczytać, posłuchać. Wracając na chwilę do stwierdzenia "znajomy został dystrybutorem" to mam wątpliwości co do tego faktu. Nie tak łatwo jest zostać Licencjonowanym Doradcą a już na pewno trzeba wykazać się wiedzą w tej materii. Zapewne ów znajomy został em-gospodarzem przystępując do programu lojalnościowego a to nie jest status dystrybutora. Oczywiście mogę się mylić co do moich podejrzeń odnośnie "statusu znajomego". Osobiście stosuję probioemy np. do kwiatów domowych. Pozdrawiam.