Zajac1 Posted January 7, 2019 Posted January 7, 2019 Witam ! Jestem nowym uzytkownikiem i zarejestrowalem sie tutaj w celu zaczerpniecia porady, opinii wielu z was poniewaz jestescie bogaci w wiedze i doswiadczenia odnosnie uprawy ziemi.Odziedziczylem kilka hektarow w wojewodztwie Podlaskim niedaleko Bialegostoku. 1h LasuOkolo 1h podmoklych terenow laki z dostepem do rzeki Narew.1h lak na ktorych dawniej pasly sie krowy niedaleko jednej z glownych drog przejazdowych miedzy Bialymstokiem, a Lomza.Okolo 3h pol rolnych. Czy na podstawie ksiag wieczystych moge sprawdzic klase ziemi ?Czy tereny polne i laki oplaca sie zalesic lub moze cos innego sensownego z nimi zrobic ? Prosze o wszelkiego rodzaju porady. Tematyka rolnictwa jest mi obca i nie mam zadnego o niej pojecia, wiec kazda wskazowka bedzie dla mnie cenna. Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za pomoc ! Quote
kolejarz Posted January 7, 2019 Posted January 7, 2019 Witam, szkoda zachodu dla tak małej powierzchni mokradeł i piasku. Dziś się liczy trzymać ziemię do 4 klasy i ponad 100 ha. Quote
Zajac1 Posted January 12, 2019 Author Posted January 12, 2019 Dziekuje za porade. Liczylem na wieksza ilosc komentarzy niz tylko Twoj Kolejarz Witam, szkoda zachodu dla tak małej powierzchni mokradeł i piasku. Dziś się liczy trzymać ziemię do 4 klasy i ponad 100 ha. Quote
Opel Posted January 13, 2019 Posted January 13, 2019 Klasę ziemi sprawdzisz wyciągając wypis z rejestru gruntów w geodezji. Jeśli odziedzoczyłeś las to mozesz chodzić tam na grzyby a co do 1ha słabej ziemi to proponuję podzielić na działki i sprzedać. Quote
Zajac1 Posted January 13, 2019 Author Posted January 13, 2019 Czyli najlepsza opcja w tym wypadku jest sprzedaz dla zysku ??Nie ukrywam, ze kieruje mna sentyment ze wzgledu na rodzine i liczylem, ze mozna jakos takie tereny madrze wykorzystac.Zalesienie terenu nie jest dobra forma zarobkowa ?? Quote
Vademecum Posted January 13, 2019 Posted January 13, 2019 a będziesz czekał 200 lat na drzewo ? Quote
Zajac1 Posted January 14, 2019 Author Posted January 14, 2019 a będziesz czekał 200 lat na drzewo ?Jak zdrowie dopisze : ) Jakies porady ?? Quote
Vademecum Posted January 15, 2019 Posted January 15, 2019 kolego, ludzie uczą sie tego pokolenia, całe życie. Mądra porada to wydzierżaw to. Quote
Zajac1 Posted January 15, 2019 Author Posted January 15, 2019 kolego, ludzie uczą sie tego pokolenia, całe życie. Mądra porada to wydzierżaw to.Dziekuje za porade. Naprawde bardzo pomocne forum.... Quote
Recommended Posts