kubak94 Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 Witam, mam problem z ciągnikiem mf168. Jest to dość rzadko spotykany model w moich stronach, więc nawet nie mam jak kogoś podpytać. Ale do rzeczy. Jak uruchamia się płomieniówkę w tym ciągniku? Jest do tego specjalny guzik? Silnik 4.236. pozdrawiam Quote
Vademecum Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 generalnie masz w ciągnikach w stacyjce świece do grzania. Weź przekręć kluczykiem, na raz masz prąd włączony - dalej jak przekręcisz to powinny przygasnąć kontrolki i to jest znak że świeca działa - przekręcając dalej włącza się rozrusznik. Masz pewien ruch kluczykiem pomiędzy zaświeconymi kontrolkami a rozrusznikiem. Jeśli kontrolki nie przygasają to znaczy że nie działa - szukaj po kablach - może być problem nie tylko ze świecą ale stacyjki wypalają sie szczególnie te nowe. Zobacz ile idzie gróbych kabli do stacyjki. czerwony z akumulatora, żółty rozrusznik a brązowy chyba to świeca. czerwony i brązowy są grube, reszta dużo cieńsze Quote
kubak94 Posted January 7, 2019 Author Report Posted January 7, 2019 Dzięki za szybką odpowiedź, dodam tylko że kluczyk do odpalenia obraca się i odpalą zarówno w lewo jak i w prawo. może w którąś trzeba obrócić żeby świeca zadziałała a w drugą nie będzie jej załączać? Quote
kubak94 Posted January 7, 2019 Author Report Posted January 7, 2019 Znalazłem info jakieś na stronie z częściami, że stacyjkę przekręca się w lewo w zimę, a w prawo latem. Teraz kolejne pytanie, czy tą świecę słychać? Bo nie wiem jak sprawdzić czy ona działa poprawnie. Żarowe włączają się na zapłonie, a co z płomieniówką? Wystarczy zapłon, czy trzeba kręcić rozrusznikiem? Quote
Vademecum Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 tego modelu nie znam, wydaje sie że tak będzie jak piszesz, ma to sens.Jej nie słychać, tak jak pisałem, patrz kiedy przygasną kontrolki to jest jedyne potwierdzenie.Jedne i drugie grzenie włączasz najpierw przed rozrusznikiem - najlepiej tyle ile podane producent i jak jest zimno czasem wystarczy 5 sekund a max to do 30 sekund.Jak przygasają kontrolki to czekasz te kilka czy kilkanaście sekund a dopieru po tym czasie przekręcasz dalej uruchamiając rozrusznik a wtedy świeca działa nadal dopuki nie puścisz kluczyka. Jak kreci rozrusznik to zasila świecę paliwem i powietrze ją chłodzi przed przegrzaniem Quote
kubak94 Posted January 7, 2019 Author Report Posted January 7, 2019 Wszystko zrozumiałem, dziękuję za pomoc Quote
ali Posted January 7, 2019 Report Posted January 7, 2019 myślę że skoro odpala na dwie strony tzn że na jednej z nich będzie działać świeca, Quote
Recommended Posts