gk21 Posted January 9, 2019 Report Posted January 9, 2019 w najbliższy weekend ma się rozpocząć masowy odstrzał dzików w ramach walki z ASF, czy konieczne jest tak duże ograniczenie populacji dzików i czy faktycznie ograniczy to rozprzestrzenianie się wirusa ASF Quote
Vademecum Posted January 9, 2019 Report Posted January 9, 2019 jedyny sposób, ale nie tylko to. Dodatkowo ludzie muszą działać.Można powiedzieć nareszcie. Generalnie dzik jest szkodnikiem. Quote
Wyrolowani Posted January 9, 2019 Report Posted January 9, 2019 pozwolicie panowie że dołączę się do dyskusji po pierwsze ASF w Polsce; https://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1184702,ASF-w-Polsce-pierwszy-przypadek-u-zwierzat-hodowlanych-Sawicki-to-bez-znaczenia sarny , jelenie dzikie ptactwo i wreszcie dziki myślę że wielu rolnikom te zwierzęta nie przeszkadzają kiedy nie niszczą uprawsą one bardzo pożyteczne dla ekosystemu leśnego i nikt temu nie przeczy problem w tym że choroba ASF się rozprzestrzeniła i musimy wybierać albo rolnik albo dzik , mówi się o humanitarnym zabijaniu tych zwierząt ,o tym że z miejsc z ASF dziki uciekną roznosząc chorobę po całym kraju więc może je truć a zwłoki palić co do myśliwych skoro nie mają pieniędzy na wypłaty odszkodowań i dokarmianie zwierząt to......................................................... DuzyGrzegorz 1 Quote
Vademecum Posted January 10, 2019 Report Posted January 10, 2019 Mimo wszystko tych zwierząt jest zadużo, miałem 40 arów pszenicy bo stankwisko po łubinie , 500 m od domu i 500 m od lasu 50 m od drogi - około. Kłosy obgryzione a rośliny wydeptane jak ugór jesienią.zebrałem z tego jakieś 300- 400 kg pszenicy. Ta sama uprawa koło domu po słoneczniku i w ogrozeniu a powjerzchnia 60 a dała 3,5 tony. Mysliwi ? Wykorzystują prawo i nawet zastraszają by nie ponosić kosztów. Myśliwi powinni sami dbać o poszkodowanych rolników, a nie rolnik walczyć z nimi.ASF ma tą dobrą strone że zmniejszy sie polulacja dzika.Koleżanko, takie ilosci dzików jak są to już nie jest ogniwo w ekosystemie tylko destrukcja.Na świecie morduje sie ludzi i tylko mówi o humanitaryżmie.Wystarczyło by zadziałać biohemicznie żeby sie nie mnożyły.Nie wiem czy wiecie jaki problem miał kraków z gołębiami ? Niby atrakcja miasta, dziś gołębi niema.Zaczęto je karmić z dodatkiem uniemożliwiając im rozmnażanie.Widział ktoś co sie działo jak w nowy rok odpalane były fajerwerki na rynku krakowskim ?Gołębie rozbijały się o kamienice zabijając się, Można było humanitarnie by zabawy nie psuć.Widać kłusownicy byli wplecieni w ekosystem dla zachowania równowagi biologicznej, niestety ten gatunek wyginą. Quote
Vademecum Posted January 10, 2019 Report Posted January 10, 2019 Niemcy panicznie boją się ASF, na każdym parkingu znajdują siè ulotki z opisem ASF w języku polskim, ukraińskim i rosyjskim by nie karmić zwierząt a odpadki wyrzucać do koszy na śmieci, kosze w konstrukcji stalowej by zwierzęta nie mogły przewrócić. Ale jeśli to nie będzie problem uni tylko nasz to nikt go u nas nie rozwiąże. ASF to dla hodowców tragedia ale dla producentów roślin zbawienie. Wygląda jak równkwaga w przyrodzie. Quote
gk21 Posted January 11, 2019 Author Report Posted January 11, 2019 z jednej strony zmniejszenie populacji dzików to dobry ruch ale według mnie nie powinno się robić tego tak gwałtownie,bo to może przynieść negatywne skutki, już zdarzają się sytuacje, że wilki zagryzają psy, a jak dzików będzie za mało to coraz częściej zaczną wychodzić z lasu i szukać jedzenia, poza tym wirusa ASF mogą roznosić też inne zwierzęta m.in. lisy , więc i w tym kierunku też powinno się coś zrobić Quote
Vademecum Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 lisów też jest plaga, potrzebni są kłósownicy. Niemcy sie nie oglądają na nic . wczoraj czytałem że w zeszłym roku zdaje sie 830 000 dzików odstrzelili henryk 1 Quote
Wyrolowani Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 jak dobrze że nie dotknęła nas Choroba Creutzfeldta - Jakoba (choroba szalonych krów) co by Polscy rolnicy zrobilitak to mieliśmy ptasią grypę a teraz ASFkażdy ma prawo do swojego zdania i ekolodzy i rolnicy a nawet i myśliwi dzik w lesie podstawa-zgadza się , dzik w uprawach rolniczych niekoniecznie a co do innych zwierząt wilków na terenie Polski nie było ich , zdaje się że odnowiono populację wilka, jak piszą Wilki powracają do dawnych ostoi w zachodniej Polsce nad tym też powinien ktoś zapanować, swoją drogą jak spotkałabym na swojej drodze wilka to nie wiem............ Quote
henryk Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 lisów też jest plaga, potrzebni są kłósownicy. Niemcy sie nie oglądają na nic . wczoraj czytałem że w zeszłym roku zdaje sie 830 000 dzików odstrzelilidobrze słyszałeś,i o dziwo nikt nie robi z tego problemu,dlaczego tylko u nas jest z tego problem,a właściwie nie powinno byc problemu skoro wcześniejsze lata pokazują że wybijało się nawet więcej niż 200 000 rocznie....,pozdrawiam. Quote
ali Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 A myślisz źe kto zjadł to bydło od Helmut, zachodnie markety u nas przebijały się z promocjami. Quote
Wyrolowani Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 https://www.pb.pl/nowa-zelandia-wybije-150-tys-krow-mlecznych-931053 jak ja się cieszę że mam kury i chyba zrezygnuję z wszelkich zakupów mięsnych we wszelkich supermarketach na terenie Polski Quote
Wyrolowani Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017-01-19/powraca-choroba-szalonych-krow-nowy-wariant-jeszcze-grozniejszy-sa-pierwsze-ofiary/ i ludzie na to umierają Quote
Vademecum Posted January 13, 2019 Report Posted January 13, 2019 mam mase czasu i czytam o bzdetnych wypowiedziach i komentarzach niedouczonych pimaków. np macioea ma w miocie 10 - 12 szt. i dwa razy do roku. ale nie napisze dlaczego i nie napisze że normalnie powinna mieć 2-4 szt. raz w rokuPodobnie , że do prośnej lochy nie można strzelać jak i do prowadzącej młode a tak naprawde locha jest już prośna jak jeszcze młode prubują ją doić. Terz niema co zwalać problemu odstrzału na ASF bo dzików jest zadużo skoro masowo wchodzą w pola.Było troche przypadków BSE w polsce ale wszystkie stada zostały utylizowane a wszystkie łby bydlęce podlegają spaleniu.Nie można siać propagandy tylko działać, jak niemcyCi krzykacze niech płacą za szkody, Jeśli doszłoby do masowego rozprzeszczenienia ASF to wędliny będą w sklepie 2 x droższe . Quote
Wyrolowani Posted January 14, 2019 Report Posted January 14, 2019 A myślisz źe kto zjadł to bydło od Helmut, zachodnie markety u nas przebijały się z promocjami. https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%85bczasta_encefalopatia_byd%C5%82a - i masz odpowiedź kto zdanie; Diagnostyka; Osoby przebywające w okresie od 01.01.1980 r. do 31.12.1996 r. łącznie przez 6 miesięcy lub dłużej w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii są wykluczone z możliwości oddawania krwi właśnie z powodu ryzyka infekcji prionami[5]. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 14, 2019 Report Posted January 14, 2019 jak dobrze że nie dotknęła nas Choroba Creutzfeldta - Jakoba (choroba szalonych krów) co by Polscy rolnicy zrobilitak to mieliśmy ptasią grypę a teraz ASFkażdy ma prawo do swojego zdania i ekolodzy i rolnicy a nawet i myśliwi dzik w lesie podstawa-zgadza się , dzik w uprawach rolniczych niekoniecznie a co do innych zwierząt wilków na terenie Polski nie było ich , zdaje się że odnowiono populację wilka, jak piszą Wilki powracają do dawnych ostoi w zachodniej Polsce nad tym też powinien ktoś zapanować, swoją drogą jak spotkałabym na swojej drodze wilka to nie wiem............Najbliższa ostoja wilków jest 40 km od Ciebie. Pozdrawiam! Quote
Wyrolowani Posted January 14, 2019 Report Posted January 14, 2019 https://dziennikpolski24.pl/jedlismy-mieso-krow-chorych-na-bse/ar/2184244 ach wiem jestem niestrawna to jeśli chodzi o wilki Quote
DuzyGrzegorz Posted January 14, 2019 Report Posted January 14, 2019 Przecież w Polsce nic nie kontroluje się.Nie Ty jedna Koleżanko jesteś "niestrawna". Ja się też zaliczam do takich osób. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted January 14, 2019 Report Posted January 14, 2019 no,sie koleżanka i kolega przeżuca niestrawnością... Quote
Wyrolowani Posted January 14, 2019 Report Posted January 14, 2019 czas Vademecum przerzucić się na Wegetarianizm Quote
Vademecum Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 Na tego rodzaju niestrawność nic nie da, a vegetarianizmu nie polecam.Niestrawność być musi, życie staje sie barwne. Quote
Wyrolowani Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 i powracając do tematu; pozwolicie panowie że dołączę się do dyskusji po pierwsze ASF w Polsce; https://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1184702,ASF-w-Polsce-pierwszy-przypadek-u-zwierzat-hodowlanych-Sawicki-to-bez-znaczenia sarny , jelenie dzikie ptactwo i wreszcie dziki myślę że wielu rolnikom te zwierzęta nie przeszkadzają kiedy nie niszczą uprawsą one bardzo pożyteczne dla ekosystemu leśnego i nikt temu nie przeczy problem w tym że choroba ASF się rozprzestrzeniła i musimy wybierać albo rolnik albo dzik , mówi się o humanitarnym zabijaniu tych zwierząt ,o tym że z miejsc z ASF dziki uciekną roznosząc chorobę po całym kraju więc może je truć a zwłoki palić co do myśliwych skoro nie mają pieniędzy na wypłaty odszkodowań i dokarmianie zwierząt to......................................................... i mogłabym zapytać kim jest KOMENDANT znam ksywę BARON czy chodzi o tą samą postać ? Quote
Wyrolowani Posted January 15, 2019 Report Posted January 15, 2019 i jeszcze jedno zdaje się że nie jesteśmy osamotnieni w walce z ASF http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/francja-tworzy-biala-strefe-przed-asf-na-granicy-z-belgia,83341.html Quote
Vademecum Posted January 16, 2019 Report Posted January 16, 2019 no, przegapiłem ten fakt, można powiedzieć nareszcie będzie to problem UE a nie polski.U nich producenci przeżywają kryzys a u nas wielu nie przeżyło. Quote
kunek Posted January 17, 2019 Report Posted January 17, 2019 gdyby w Polsce 5 lat temu był odstrzał na granicy z Białorusią i Ukrainą to dzisiaj nie było by problemu, nie ma co patrzeć na protesty niektórych grup społecznych , tylko działać Quote
gk21 Posted January 19, 2019 Author Report Posted January 19, 2019 tydzień temu odstrzelili 721 szt. , marne szanse na zrealizowanie wcześniejszych założeń Quote
Recommended Posts