Jump to content

Recommended Posts

Posted

duńczycy stawiają ogrodzenie na granicy z niemcami i prowadzą masowe odstrzały dzików, tam niema jakoś protestów o likwidacji populacji dzika, gdzie likwidacja do sztuki jest nierealna.

Problem zaczyna robić się europejski, jak u nich stwierdzą ASF to co będą przerabiać u nas ?

Wtedy będziemy mogli legalnie zablokować import wieprzowiny.

Posted

Dużo tu było mówione o swojej, polskiej produkcji i przetwórstwie - jako sposób na funkcjonowanie gospodarstwa rolnego. Teraz w kontekście afery z ubojem chorego bydła obraz polskiej zdrowej żywności został zszargany. Zastanawia mnie ile na tym stracili producenci żywca jakiegokolwiek i w skali kraju czy europy. Czytałem wypowiedzi oficjeli słowackich, francuskich, fińskich i innych - blamaż po całości. Z drugiej strony nażekamy na polskie (byłe) zakłady przetw. mięsn. w rękach duńczyków. Zastanawia mnie ile jest takich zakładów bo nie wierze że to incydent.

Zastanawia mnie czy to sami rolnicy byli dostawcami czy pośrednicy, chandlaże.

Z doświadczenia wiem że przy urazach mechanicznych zwierząt czy komplikacji porodowych czy popor. lekarz wet. oceniał czy sztuke opłaci sie leczyć ( faszerować lekami ) czy skierować na ubój z konieczności co kwitował na piśmie. Były jeszcze padłe zwierzęta kierowane na chodowle futerkowych.

Także rolnik nie był całkiem bez grosza i zgodnie z prawem.

Zastanawia mnie jak tam było w rzeczywistości, czy to rolnicy osobiście czy pośrednicym, co sie dzieje w innych zakładach.

A duńczycy mają mniejszą konkurencję.....

Jest HACCP , tzw. krytyczne punkty kontroli, dostosowanie do tego zakładów to większe koszty przetwórstwa a i tak nie zadziałało. Winny człowiek, co by nie zrobić to chęć większego zysku powoduje że przez jednostke zapłaci cały kraj producentów.

Dlatego jeśli ktoś pisze o drobnym przetwórstwie i sprzedaży na zewnątrz to jestem sceptyczny,( co powyżej napisałem ) z uwagi wyłącznie na uczciwość.

Posted

jest popyt  jest i  podaż 

co to znaczy dziś "uczciwość"...................

a jakiego człowieka dziś określamy" przedsiębiorczy" zaradny".................

kiedyś

była choroba Choroba Creutzfeldta - Jakoba (choroba szalonych krów) i nikt nie ostrzegał konsumentów że zjedzenie mięsa z takiego zwierzęcia grozi tym że kiedyś się na nią zachoruje a lekarstwa na to nie ma( bo np.nie badano mięsa ), dlaczego nie utylizuje się takiego mięsa ?

i nie tylko dotyczy to polskiego rolnika bo choroba BSE dotknęła inne kraje do nas ją przywleczono

dziś są krowy kolczykowane , przemieszczanie bydła jest zgłaszane także znaleźć właściciela , pośrednika i odbiorce to pestka