Mike Posted January 10, 2019 Report Posted January 10, 2019 Planuję zakup sprzętu jak poniżej. Rosiewacz do nawozu Tytan 600l: https://www.olx.pl/oferta/rozsiewacz-do-nawozu-tytan-strumyk-altro-jarmet-woprol-CID757-IDtgGlL.html Tylko widzę ze on sieje od 12 do 24m a u mnie szerokości działek 30/15/7.5m - czy można ograniczyć rorzut do 7 m ? Agregat 3.6m : https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowy-hydrauliczny-3-6m-i-4-2m-przedni-wal-agro-factory-CID757-IDvdjcn.html#b0b449ec56 Siewnik - czy ta hassia z ogłoszenia się nada: https://www.olx.pl/oferta/siewnik-hassia-2-5m-amazone-d7-special-ii-typ-25-CID757-IDy9xjf.html#15ef6ed804;promoted I do tego jeszcze jakas ciężka brona np : Brona zebowa - 4 pola/ ząb 16 Co myślicie o tym sprzęcie ? Zwłaszcza o siewniku/rozsiewaczu do nawozu. Ziemia ciężka-4klasa. Ciągnik 80KM 4WD Quote
Vademecum Posted January 10, 2019 Report Posted January 10, 2019 rozsiewacz dwu talerzowy to słuszny wybór. szerokość prócz rodzaju talerzy regulunesz obrotami silnika to już kwestia wprawy. Quote
Vademecum Posted January 10, 2019 Report Posted January 10, 2019 co do agregatu to jest tani ale i delikatny, 3.6 powinien dać rady . To jest dobry lekki agregat uprawowy. Głębokość regulujesz przednim wałkiem jak są 3 otwory to rób na środkowym, zdecydowanie wystarczy, nie zakręcaj nim podczas pracy, jak pisałem jest lekki a zarazem delikatny.Robie takim 4.2 już sporo chyba 19 sezon będzie.wiosną i jesienią smaruj wałki, przed pracą i nie zużyjesz go. Quote
Vademecum Posted January 10, 2019 Report Posted January 10, 2019 siewnik nie aktualny, ale do takiego ciągnika to lipa troche.Chyba jak by kupić jakiś najprostszy bierny agregat do niego.przy tym agregacie brony nie potrzebujesz. Quote
Mike Posted January 11, 2019 Author Report Posted January 11, 2019 Właśnie z siewnikiem to mam największy dylemat. Coś takiego jeszcze znalazłem. https://www.olx.pl/oferta/siewnik-hassia-du-250-2-5m-sciezki-z-niemiec-amazone-d7-d8-isaria-CID757-IDxFN4p.html#ae50182d60;promoted https://www.olx.pl/oferta/siewnik-amazone-d7-special-CID757-IDy0wYQ.html#d69355d484 https://www.olx.pl/oferta/siewnik-zbozowy-amazon-dl-2-70m-CID757-IDxZXXh.html#0eae82b4e3 ewentualnie cos takiego - ale ten juz drozszy jest : https://www.olx.pl/oferta/siewnik-do-zboza-amazone-d7-3m-super-model-transport-zobacz-CID757-IDvAK9J.html#a07f35f456;promoted Nie chciałbym wydawać na siewnik więcej jak 4-5tys. Quote
izydor6280 Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 daruj sobie tego strumyka, większość nawozu będziesz miał na ciągniku a nie na polu, do równomiernego siewu też dużo brakuje, mieszadło obracające się równo z talerzami czy lakier to też nieporozumieniedołóż trochę i kup kopię rotiny, czyli altro lub langren, mieszadło wolnoobrotowe i jednokomorowy zbiornik to świetna sprawado takiego ciągnika spokojnie 800l, dopłacisz niewiele więcej a zmieścisz bez obaw 500kg mocznika co do siewnika czy nie lepiej kupić poznaniaka i poprawić fabrykę, rozstawiając na 3m czy 2.5 a wywalić kilka redlic, do tego wydłużyć o 15 cm te dłuższe i można zapomnieć o zapychaniu, na koniec wypadało by zmienić palce zgarniacza na famarolowskiekoszty przeróbek nie wielkie, zakup samego siewnika też, a myślę że na taki areał spokojnie wystarczy, po zachodnim siewniku zborze nie wyda większego plonu, więc po co przepłacać ? Quote
Vademecum Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 no, nie wiedziałe, że ten rozsiewacz sieje jak stary poczciwy lej, wszędzie i nie równo a przede wszystkim na ciągnik, ja moim mf wracałem z lejem po sianiu mocznika był biały jak bałwan i nawet przekonałem sie se ma smak kwaśno gorzki. siałem ok 4 tony na raz - porażka. Ważne żeby miał 2 talerze , jeden zasobnik na oba talerze, mieszadło wolne obr. opcja hydrauliki.Mam starego rauch i wiem o ile życie stało sie łatwiejsze, podobnie z opryskiwaczem. Rauch nie kupuj bo to przekombinowane złomy, no chyba że masz 10 tysi i więcej. ale cza sie znać by kupić używke w oryginale. Quote
Vademecum Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 co do siewników z linków to daruj sobie je, ten ostatni względny. Tamte odpicowane mają po 40 lat albo i wiecej. odpuść. Musisz wiedzieć że ciągnik masz ciężki do siewnika, po koleinach będziesz miał troche lipe. Te zagarniacze niemal pionowe druty to wygrzebują ziarno i spulchniają a ziarno ma być na ubitej ziemi przyciśnięte. Żeby było dobrze to powinienneś pomyśleć o agregacie do siewnika , wystarczy 2 rzędy zębów i wał. Może lepiej pokombinować z polskim ?Jaki masz budżet ? masz opryskiwacz ? Quote
ali Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 jak na 5h to na bogato, siewnik nordsten może być ,mam i chwalę , poznaniaka miałem i też nie narzekałem , oczywiście na docisku centralnym szukaj Quote
Vademecum Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 kwestja jaki budżet. Niestety siewnik to temat morze a i co ten siewnik za sobą pozostawia. Ja nie byłem zadowolony ani z poznaniaka ani z mazura. Poznaniaka miałem nowego. Owies wiele lat siałem rozsiewaczem do nawozu - tak sie paprało tymi siewnikami. Dooiero na talerzowych redlicach przeko ałem się jak siewnik ma latać j jakie po nim są wschody, siewnik po którym są wschody jak po agregacie uorawowo siewnym. Jednak nie jest to inwestycja na 5 ha. Quote
ali Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 myślę, że nie ma co wywyższać talerzowego nad redlicowym , kwestia uprawy ziemi i w ogóle klasy ziemi jaką dysponujemy, też miałem nowego poznaniaka ,po małych przeróbkach i nie narzekałem Quote
Vademecum Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 kolego nie chcesz wywyższać talerzowego nad redlicowym ? a siałeś talerzowym ? ja byłem zachwycony...Powiem tak. mam bardzo ciężką IV-kę. Niema problemów z umieszczeniem ziarna za kołami ciągnika, równe wschody w związku z tym, Poznaniak 2.7 m sprawiał takie opory że mf-255 chodził dużo na 1 biegu a szybsza jazda sprawiała że ziarno było na wierzchu. Mam 3 metry hassie talerzową i tem sam ciagnik lata na 2 biegu nawet na ful obrotów a ziarno zawsze jest w ziemi, mżawka a nawet troche deszczu nie wymusza zjazdu z pola, nic sie nie wlecze między redlicami. Poznaniakiem siałem 3 w porywach 4 hektary dziennie a hasją spokojnie 8 ha a jak bym sie sprężył to może docisną bym do 10. też na wydajność ma wpływ skrzynia nasienna. poznaniakiem co kułko podneżdżałem pod przyczepe by nasypać ziarna. hasią jak mam pole 1.5 ha to nie musze wywozić ziarna w pole tylko zasypuje w gospodarstwie.Dodam, że gospodarstwo prowadze w pojedynke bo może ta wydajność byłaby większa.Inwestycja w taki siewnik na 5 ha niema sensu chyba że ktoś ma dużo kasy i lubi podziwiać wschodzące równo rośliny w idealnych rządeczkach.ktoś wcześniej napisał że wydajnosć z ha niema znaczenia czym posiejesz ale uwierzm że siew to jest jeden z etapów który ma bardzo duży wpływ na plon. Mam prawie 40 letnie doswiadczenie. Quote
rafaello3 Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 Mike rozsiewacz ustawiasz na 14 metrów i jedziesz jedną stroną ...siejesz nawóz .Druga komora zamknięta . Quote
ali Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 Nie umniejszam możliwości talerzowego ale zakup takiego na 5h to już hobby, sam zamieniłem poznaniaka na nordstena i wschody po nim są równiejsze, i nie ma przerw w rajkach co było zauważalne po poznaniaka no i oczywiście dużo większa skrzynia zasypowa Quote
Vademecum Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 no hobby... a przerwy w rajkach po redlicowym są z powodu podejścia pod redlice resztek organicznych i ziarno spada na nie, gdzieś po drodze one uwalniają się z ziarnem a odcinek rządka jest pusty.Nazywałem to sianiem na kupki Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 Ja mam konny 25 redlic szerokość 2,7metra sieje bardzo dobrze jak na moje potrzeby i hektary wchodzi 2.5 metra zboża ,za śmieszne pieniądze można kupić a tą sama robotę zrobi co poznaniak . na 5ha to nie opłaca się kupować siewnika za 8 koła. Quote
Darkowe1 Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 Posiadanie 5 ha pola się nie opłaca ... Quote
Robert ;-) Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 Nie obsianie, tylko kupować tak drogiego siewnika sie nie opłaca ,wystarczy tańszy aby dokladny Quote
Vademecum Posted January 12, 2019 Report Posted January 12, 2019 można siać rozsiewaczem do nawozu i też będzie o.k. rosło Quote
Mike Posted January 17, 2019 Author Report Posted January 17, 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Rzeczywiści 5ha to mało, ale gdyby zaczęło mi to gospodarowanie wychodzić to nie ma problem wziąć w dzierżawę kolejnych 5 - 10ha. Zresztą normalnie pracuję na pełny etat i z gospodarstwa nie planuję się utrzymywać ( fajnie byłoby jakby w 5 lat ta inwestycja w maszyny się zwróciła).Z maszyn mam: pługi, małą sprężynówkę i stary dwuosiowy rozrzutnik. Traktory to Same 80km oraz c-360. Na maszyny mogę przeznaczyć około max 20tys. Wydaje mi się, że potrzebuję: -agregat uprawowy (9tys)-siewnik ( 5 tys)-rozsiewacz do nawozu ( 3tys)-opryskiwacz (3tys) Quote
Robert ;-) Posted January 17, 2019 Report Posted January 17, 2019 agregat używany 2500 niemiecki cienkie sprężyny i dwa wałki z tyłu Siewnik 3000 poznaniak wystarczy Lejek 1000 nowy Opryskiwacz cena słuszna za nowy dać trzeba 2800 Przy takich maszynach prędzej ci sie zwróci może nie które sprzęty używane ale robotę zrobią taką samą lub lepszą niż te nówki z tak zwanego g...o litu Quote
Darkowe1 Posted January 18, 2019 Report Posted January 18, 2019 Prometeusz sprecyzuje swoją odpowiedź Quote
Vademecum Posted January 18, 2019 Report Posted January 18, 2019 z tego co pamiętam napisałeś " nie opłaca sie mieć pola " dotyczy 5 ha.Pomyśl jak to brzmi ? jest takie powiedzenie lepiej mieć niż niemieć , pasuje to idealnie do pola.Nie opłaca sie sprzedać za bezcen i nie opłaca sie uprawiać mając dobrą prace która nie godzi się z uorawą pola. Ale rozważnie to wydzierżawiając ?? odpowiedz sobie sam. ali 1 Quote
Recommended Posts