Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie:

Czy opłaca się hodować cieliczki bliźniaczki?

Czy nie będzie później jakiś zaburzeń w ich rozwoju? Czy nadają się na krowy mleczne?

Czy lepiej od razu je sprzedać?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Posted
Miałem kilka razy bliźniaki w większości beczek z jałówką to byczka sprzedawałem a jałówkę zostawiałem na mleko .Raz się urodziły dwie jałówki i wszystko było w porządku obie się zacieliły normalnie rosły także normalnie chociaż nie były z nich dobre krowy mleczne (nie były po inseminacji) jeżeli są po dobrym byku i nie mają jakichś wad wrodzonych to myślę że możesz je normalnie hodować na krowy mleczne.
Posted
Bliźniaki maja to do siebie że są zazwyczaj małe co za tym idzie zawsze są jakieś opóźnienia w wzroście. Czy jest to dobry materiał na krowy to wątpię ja osobiście nigdy nie ryzykuje choć mała mam takich okazji. U mnie bywa różnie z bliźniakami zazwyczaj rodzą się nieżywe lub krowa porzuca w 7 miesiącu. Raz urodziły się i niby było dobrze ale tylko do czasu. Z dwóch byczków przeżył jeden a drugi miał niedorozwinięte drogi pokarmowe a dokładniej sklejoną ostatnia cześć jelita odbytnice. Lekarz weterynarii twierdził ze jest to główne powikłanie przy porodach mnogich. Może się tak zdarzyć że pod wypływem naporu kiszka się rozklei i cielak przeżyje u mnie niestety było inaczej.
  • 6 months later...