Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od stycznia weszły przepisy że u rolników ma być przechowywane paliwo w zbiornikach do tego przystosowanych.

Pytanie czy jednopłaszczowe czy dwupłaszczowe ?

Zapewne jest to opisane w dzienniku ustaw, niestety nie znam zapisu....

Posted

od kąd o tym była mowa to wymogiem były dwupłaszczowe, firmy pozbywały sie jednopłaszczowych i sprzedawali min. rolnikom za nieduże pieniądze.

Jenego z tego opisu mi brakuje, chyba że mi uciekło. do 2500 litrów nie trzeba UDT co 2 lata.

Natomiast jest tam coś na końcu o zgłoszeniu ?

Ktoś przeczytał uważniej ??

Posted
Ja tu widzę tylko to, aby wydoić rolnika a poza tym kasy szukają gdzie sie da, ktos kto bierze mało to da sobie rade a większy co zużywa kilka tyś docznie zabeceluje. I to wszytsko pod przykrywką ochrony środowiska, bzdura
Posted
No jest że niby chodzi o szarą strefę z tego co ja zrozumiałem to każdy zakup powyżej 500 l trzeba zgłosić ... A jaka jest kara za nieposiadanie takiego zbiornika bo nie jest tam napisane
Posted

przeczytaj, to jest zakaz na obrót paliwem w kanistrach, i przechowywanie. tam coś było transport do 500 litrów lub pół tony. Mnie tylko zastanowiła kara nie mniej niż 20 000 zł

Jeżeli chodzi o grzywnę to wynosi ona nie mniej niż 20 zł i nie więcej niż 5000 zł. Karą może być także areszt od pięciu do trzydziestu dni lub nagana. Pozdrawiam!

Posted

Zaraz, zaraz bo się chyba pogubiłem w tym wszystkim.... Czyli rolnik który kupuje 499 litrów ON (tyle wczoraj zakupiłem) ma obowiązek przechowywania w zbiorniku dwupłaszczowym ?

Kierowca który wczoraj przywiózł paliwo powiedział mi że jeśli mi przywiezie ON w sierpniu to ma obowiązek spiasać nr zbiornika - w innym razie ma zakaz dostarczenia paliwa.