Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam , potrzebuję porady w zakresie prawa samorządowego mam takie pytanie, czy przewodniczący rady może pobierać dietę za posiedzenie w komisji , i oczywiście dietę  za pełnienie funkcji przewodniczącego 

Może ktoś zna temat to byłbym wdzięczny za podpowiedź ,  a może wystarczy podpowiedź gdzie szukać odpowiedzi na moje pytanie

Pozdrawiam

Posted

Nie ma czegoś takiego jak ryczałt. Jest dieta ryczałtowa. Niestety, w przepisach wskazanych wyżej nie ma odpowiedzi. Trzeba przejrzeć orzecznictwo. Nie będę przytaczał konkretnych rozstrzygnięć, ale radnemu przysługuje albo dieta ryczałtowa, albo zwykła dieta, a czasami zarówno dieta jak i dieta ryczałtowa w ogóle nie przysługuje. Dieta ryczałtowa lub dieta są przyznawane radnemu, a ich wysokość jest uzależniona od funkcji. Zatem dieta ryczałtowa przewodniczącego jest przyznawana radnemu który pełni funkcję przewodniczącego i wyczerpuje zwrot wydatków. Nie można zatem przyznać radnemu dwu diet, jednej ryczałtowej za funkcję w radzie i diety za posiedzenie. Uchwała RIO w Łodzi z 2 sierpnia 1999 r.  wskazuje, że warunkiem zgodności ryczałtowej diety z art. 25 ust. 4 ustawy o samorządzie gminnym jest aby ustalając tę formę diety, rada określiła, w sposób nie budzący wątpliwości, zasady potrącenia diet z tytułu nieobecności radnego na sesjach rady oraz na posiedzeniach komisji rady i w innych pracach rady do których jest zobowiązany. Bardzo często dietę ryczałtową przyznaje się przewodniczącemu aby nie zwoływał zbędnych posiedzeń dzięki którym pobiera wielokrotnie ryczałt.

Opisany przez Ciebie Kolego przykład jest oczywistą patologią i uchwała rady przyznająca diety radnym powinna zostać uchylona przez wojewodę w ramach sprawowanego nadzoru jako niezgodna z prawem. Nienależnie pobrane diety podlegają zwrotowi. Ja jestem radnym z województwa łódzkiego. Jak podasz Kolego nr uchwały i radę postaram się pomóc. Pozdrawiam!