Skocz do zawartości

Zdjęcie

pieniądze za przekazanie gospodarstwa

gospodarsto

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 30 styczeń 2019 - 23:38

Mam pytanie odnośnie PROW 2021/28, bo bym chciał zrezygnować z rolnictwa, pozbyć się około 2 hektarów pola, i tutaj dodam że obecnie jestem jako domownik, ubezpieczony w KRUS i jedyne co posiadam to te 2 hektary.

Miałem zamiar skorzystać z tego już 2 lata temu, sprzedać to pole, i dostać za to 120% dopłat z 5 lat, co by mi wyszło 12 może 14 tysięcy.

Ale nie wyszło, a teraz w 2018 roku, to bym dostał jedynie z 2 lat, więc to trochę mało, więc trzeba by czekać na kolejny PROW, i tutaj mam pytanie, bo jeśli kolejna perspektywa zaczyna się w 2021, to już wtedy to będzie? tutaj zostanie zachowana ciągłość, i nie będzie żadnej przerwy?

Już w 2021 by to było? i wtedy nawet dopłaty nie z 5 a już nawet z 7 lat? bo z 5 lat to by było od 2023, a jak 2021, to już powinno być z siedmiu lat. 

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 04:28

w przyszłym prow może nie być takiego programu. tu ważne są szegóły, idż do doradcy.
to co przedstawiłeś brzmi pokrętnie, i jako domownik ?
  • 0

#3 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 08:43

w przyszłym prow może nie być takiego programu. tu ważne są szegóły, idż do doradcy.
to co przedstawiłeś brzmi pokrętnie, i jako domownik ?

Dlaczego pokrętnie? przecież jeśli jestem w KRUS i biore dopłaty, to mogę z tego skorzystać. bycie domownikiem nie robi tutaj żadnej różnicy.

No i kiedy będzie wiadomo, jakie programy będą w kolejnym PROW? w końcu to już nie jest aż tak odległy termon, w końcu do 2021 roku, mamy niecałe 2 lata. 

• 0

#4 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 09:21

nigdy nie było wiadomo przed. wiadomo że dopłaty indywidualne maleją z prow na prow. nie wiadomo co z anglią będzie. może sie stać że będą cięcia wszędzie. Idź do doradcy, nikt ci tu wiele nie powie,
Pokrętnie ? Nie możesz dzielić - liczyć na coś czego niema.
Jeśli jest powiedziane samodzielne gospodarstwo a ty jesteś jako domownik to sie nie załapujesz,
mocno pokrętnie to przedstawiasz dlatego idź do doradcy w ODR albo ARiMR.
Jeśli ten prow coś przewiduje to niema nic wspólnego z tym którego jeszcze niema
Skąd wiesz, że bycie na krus jako rolnik a jako domownik to tosamo ?
  • 0

#5 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 22:19

Jeśli jest powiedziane samodzielne gospodarstwo a ty jesteś jako domownik to sie nie załapujesz,
Skąd wiesz, że bycie na krus jako rolnik a jako domownik to tosamo ?

Bo jeśli spojrzeć co tutaj piszą,

https://www.arimr.go...-rolnikowi.html

To ja to wszystko spełniam, wydaje mi się że jestem liczony jako właściciel gospodarstwa, i niepotrzebnie powiedziałem że jestem domownikiem, chyba chciałem w ten sposób podkreślić, że nie czuje się jako prawdziwy rolnik, ponieważ mam tylko te 2 hektary pola, nie mam na własność gospodarstwa, więc te 2 hektary to dla mnie trochę za mało, żeby nazywać się rolnikiem.

No i mówisz że pokrętnie to przedstawiam, to powiem że chciałem się załapać na rok 2016 może 2017, nie udało się, a w tym roku 2018, to by mi dali, dopłaty jedynie z 2 lat, więc to koło 3 tysięcy, i się nie opłaca, musze czekać.

To mówiono że PROW 2014-2020, będzie podobny do PROW 2007- 2013, więc jest nadzieja że jednak po 2020 roku nie zmieni się zbyt wiele.
I z tego co tam piszą wynika, że ten PROW 2014-2020 był ustalany czy też proponowano jak będzie wyglądał w 2013 roku, więc tutaj trzeba poczekać na połowę 2020 roku, i dopiero wtedy będzie coś w tej kwestii wiadomo.
  • 0

#6 kolejarz

kolejarz

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 337 postów

Napisano 01 luty 2019 - 09:50

Dziwny kraj gdzie w każdym następnym działaniu linia się urywa. Było tak, że nawet domownik-małżonek  otrzymał rentę strukturalną  a w innym już nie.

• 0

#7 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 02 luty 2019 - 21:26

Dziwny kraj gdzie w każdym następnym działaniu linia się urywa. Było tak, że nawet domownik-małżonek  otrzymał rentę strukturalną  a w innym już nie.

Ale same renty strukturalne były dalej, i skończyły się dopiero gdy zabrakło pieniędzy, bo inaczej by były do dzisiaj.

A jeśli chodzi o pieniądze za przekazanie gospodarstwa, to akurat tutaj jest odwrotnie, i bardzo mało ludzi z tego skorzystało, więc brak kasy nie jest czymś co by mogło tutaj przeszkadzać, w sumie to niewielki procent przydzielonych na to pieniędzy, został wykorzystany.

I też tutaj piszą 

https://www.tygodnik...duzym-da-malym/

Że są propozycje żeby młodym rolnikom, nieco zwiększyć dopłaty, więc nie wiem czy to na serio będzie, ale może chociaż dopłaty utrzymają się na obecnym poziomie.

No i z tego co patrzyłem, to PROW 2014-2020, ruszył na dobre od połowy 2015 roku, więc to też wychodzi że kolejny PROW, na serio zacznie funkcjonować dopiero w 2022 roku.

• 0

#8 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 03 luty 2019 - 11:44

kolego, szczegółów nie wie bruxela, szersze projekty prow ruszą po ustaleniu z anglią czy będą płacić, a wiadomo że nie chcą. Jest propozycja żeby ustalić prowizoryczny budżet.
Pieniądze mają iść na spójność i emigrantów a polska wypieła się na jedno idrugie.
Nasz budżet napewno będzie mniejszy o 23 % Obawiam się że dopłaty bezpośrednie spadną o połowe w przyszłym prow. także mamy ostatni rok tłustych dopłat.
  • 0

#9 DziałalnośćPozarolnicza

DziałalnośćPozarolnicza

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 8 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 19:27

Witam

Ciężko jest wskazać kształt nowego II Filaru WPR (w zakresie środków) i środków w ramach PROW 2021-2026. Nie wiadomo jeszcze jakie programy i rodzaje wsparcia będą dostępne.

Przypominam, że budżet PROW to środki unijne i budżet krajowy.

pozdrawiam

Krystian Blachnik

• 0

#10 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 08:14

kolego, szczegółów nie wie bruxela, szersze projekty prow ruszą po ustaleniu z anglią czy będą płacić, a wiadomo że nie chcą. Jest propozycja żeby ustalić prowizoryczny budżet.
Pieniądze mają iść na spójność i emigrantów a polska wypieła się na jedno idrugie.
Nasz budżet napewno będzie mniejszy o 23 % Obawiam się że dopłaty bezpośrednie spadną o połowe w przyszłym prow. także mamy ostatni rok tłustych dopłat.

Skoro nie dogadano się odnośnie kolejnej perspektywy 2021/2027, to obecna perspektywa 2014/2020, będzie przedłużona, na rok 2021, więc te dopłaty z 2020 roku, będą takie same jak dopłaty z 2021, a przynajmniej tak mi się wydaję  :)

I tutaj tak patrząc, to jeśli kolejna perspektywa zostanie ustalona pod koniec 2020 roku, to już na początku 2021 roku będzie wszystko wiadomo, a w 2022 wszystko ruszy? nie wiem jak będzie z "Premia za przekazanie gospodarstwa" bo ostatni nabór będzie czy chyba już był w 2019 roku, też nie miałoby sensu żeby to działanie robić względem starej perspektywy w 2021 roku, w końcu na to działanie, są pieniądze z dopłat względem perspektywy 2014/2020, więc ewentualne dopłaty z 2021 roku, już tego nie obejmują.

No i czy ma znaczenie kto bierze te dopłaty? bo tak czysto hipotetycznie jeśli ta premia by była w 2023 roku, to żebym mógł z tego skorzystać, to musze brać na siebie dopłaty z tej nowej perspektywy? bo aktualnie ja nie biorę dopłat z tego pola, nie wiem czy to może przeszkadzać? 

• 0

#11 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 09:54

Teraz to spodziewał bym sie konkretnego przewrotu, "Zaraza w koronie , przewidywana susza 50 lecia, odejście angli. Niczego niemożna być pewnym, może w ogóle system wsparcia rolnictwa unia zawiesi.
  • 0

#12 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 13:44

Teraz to spodziewał bym sie konkretnego przewrotu, "Zaraza w koronie , przewidywana susza 50 lecia, odejście angli. Niczego niemożna być pewnym, może w ogóle system wsparcia rolnictwa unia zawiesi.

Tutaj widzę typowe czarnowidztwo  :)  a przecież unia działa trochę inaczej, jest problem, to i jest próba jego rozwiązania, rolnictwo będzie czy nawet aktualnie przeżywa ciężkie chwile, więc Bruksela będzie chciała tutaj jakoś pomóc, nie wyobrażam sobie żeby choćby nawet taka Francja, dała pozwolenie na to by wstrzymać kolejną 7 letnią perspektywę, przecież we Francji jest mnóstwo rolnictwa, i rząd Francuski który ma w unii bardzo duże wpływy, będzie swoich rolników bronił, i wydaje mi się że raczej tych swoich rolników obroni. 

• 0

#13 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 12 kwiecień 2020 - 15:19

ale gospodarka kraju to nie tylko rolnictwo, właśnie obawiam się że inne jej gałęzie upomną się o pomoc, a zawsze na takich operacjach traci rolnictwo.
  • 0

#14 Robek

Robek

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 7 postów

Napisano 13 luty 2023 - 19:45

Z tego co widzę, chyba nie doczekam sie na to całe przekazanie gospodarstwa, harmonogram naborów na 2023 rok, nie zawiera czegoś takiego jak możliwość przekazania gospodarstwa, i to jeszcze za jakieś pieniądze, więc jak w tym roku nie ma, to i za rok raczej nie będzie, trzeba czekać z tym do kolejnej perspektywy, do następnego PROW, więc rok 2029, no może 2030  :D  pewnie wtedy coś tam będzie. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych