Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich,Chciałbym zadać następujące pytanie otóż nie jestem rolnikiem, ale chciałbym kupić ziemię około 3ha i się na niej osiedlić tzn. pobudować dom. Generalnie ziemia jest klasy V i wiem że muszę uzyskać stosowne pozwolenie na zakup ziemi, ale w przypadku tej ziemi jest jeszcze jeden problem ponieważ ową ziemie obecny właściciel nabył trzy lata temu i musi upłynąć jeszcze trochę czasu aby mógł ją sprzedać. Moje pytanie brzmi co trzeba zrobić aby obecny właściciel mógł ją sprzedać wcześniej, a ja abym mógł ją nabyć.

Posted

Rolnik może sprzedać nabyty grunt przed upływem 5 lat i nie zapłaci za niego podatku ale tylko wówczas jeśli zbywany grunt będzie wykorzystywany w celach rolnych np. kupi inny rolnik na tzw powiększenie gospodarstwa.

W Twoim przypadku na 100% zapłaci 19% podatku dochodowego bo ty chcesz część gruntu odrolnić i postawić dom. Wtedy będzie to grunt - B i skarbowy zawoła 19% od całości.

http://www.podatki.egospodarka.pl/146903,Sprzedaz-ziemi-rolnej-nie-zawsze-jest-zwolniona-z-podatku,1,70,1.html

• 5 months later...