Wiechu Posted February 10, 2019 Report Posted February 10, 2019 Witam wszystkich,Chciałbym zadać następujące pytanie otóż nie jestem rolnikiem, ale chciałbym kupić ziemię około 3ha i się na niej osiedlić tzn. pobudować dom. Generalnie ziemia jest klasy V i wiem że muszę uzyskać stosowne pozwolenie na zakup ziemi, ale w przypadku tej ziemi jest jeszcze jeden problem ponieważ ową ziemie obecny właściciel nabył trzy lata temu i musi upłynąć jeszcze trochę czasu aby mógł ją sprzedać. Moje pytanie brzmi co trzeba zrobić aby obecny właściciel mógł ją sprzedać wcześniej, a ja abym mógł ją nabyć. Quote
Vademecum Posted February 10, 2019 Report Posted February 10, 2019 musialbyś wiedzieć najpierw dlaczego nie może jej sprzedać teraz (wcześniej) Quote
Wiechu Posted February 10, 2019 Author Report Posted February 10, 2019 Sprzedać wcześniej tzn przed upływem pięciu lat, bo chyba rolnikowi nie wolno sprzedać ziemi pięć lat od zakupu Quote
Opel Posted February 13, 2019 Report Posted February 13, 2019 Rolnik może sprzedać nabyty grunt przed upływem 5 lat i nie zapłaci za niego podatku ale tylko wówczas jeśli zbywany grunt będzie wykorzystywany w celach rolnych np. kupi inny rolnik na tzw powiększenie gospodarstwa. W Twoim przypadku na 100% zapłaci 19% podatku dochodowego bo ty chcesz część gruntu odrolnić i postawić dom. Wtedy będzie to grunt - B i skarbowy zawoła 19% od całości.http://www.podatki.egospodarka.pl/146903,Sprzedaz-ziemi-rolnej-nie-zawsze-jest-zwolniona-z-podatku,1,70,1.html Quote
DziałalnośćPozarolnicza Posted August 6, 2019 Report Posted August 6, 2019 Należy też sprawdzić czy w gminie dla wybranych działek jest Plan Zagospodarowania Przestrzennego i jakie jest przeznaczenie tych działek. Quote
Recommended Posts