Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam zakupiłem młynek do zboża(Nie wilanie).Chciałbym zamontować do niego silnik elektryczny ale nie wiem za bardzo jaki musiałby być (moc obroty)

Na młynku zamontowane jest koło pasowe 160mm

Proszę forumowiczów o opinie

Posted
ech młynek ze śrutownikiem skojarzyłem bo i tak go nazywają, a masz jakikolwiek silnik w domu[/quote

Mam silnik od pralki 0.2 kw 1400obr/min tylko faluja mu obroty i ma szajbe 10 cm i to wszystko za szybko chodzi i wyrzuca zboże tyłem dlatego myślę że trzeba by zacząć kombinować albo zmniejszyć szajbe albo zwiększyć koło na mlynku i zastanawiam się czy ktoś ma coś takiego zrobione i na jakich rozmiarach

Posted

Ja mam silnik, o ile pamiętam,  0,18 kW, 690 obr/min. Koło przy silniku 40 i 50 mm wymienne. Koło przy osi młynka 128 mm. Do przeliczeń należy wziąć skuteczne średnice kół które dla paska który zastosowałem (A) są o 6 mm mniejsze. Aby zmniejszyć obroty o połowę to duże koło na osi młynka musi mieć średnicę 250 mm. Do zboża do siewu używam na silniku koła 50 mm, a do odebrania tylko lżejszych zanieczyszczeń 40 mm. Pamiętajcie, że silnik trójfazowy (większość jednofazowych też) to silniki asynchroniczne. Jeżeli ma 1400 obr/min to oznacza że przy mocy nominalnej. Przy zerowym obciążeniu obroty wzrosną do blisko 1500 obr/min. Nie warto instalować silnika z przerostem mocy bo musimy wtedy przewidzieć większą przekładnię. Koła przekładni wydrukowałem. To jedna z przyczyn zastosowania silnika wolnoobrotowego gdyż stół drukarki ma wymiary 200x200 mm. Pozdrawiam!

Posted

Też mam przysłony, ale to rozwiązanie ma wadę. Otóż przy znacznym zasłonięciu wlotu powietrza strumień powietrza z boku jest silniejszy niż na środku i precyzyjnie nie mogę ustawić przepływu powietrza, a młynek jest urządzeniem do precyzyjnego czyszczenia nasion więc taka precyzja jest konieczna. Stąd rozwiązanie z obrotami. Silnik mam na trzy fazy, ale to nie ma znaczenia. Myślałem o przerobieniu, ale silnik straciłby ok. 40% mocy więc musiałbym zastosować większy czyli cięższy, a i tak ten waży sporo bo ma 12 cewek. Więcej by się grzał a przy niskich obrotach chłodzenie jest słabe więc został jako trójfazowy. Jeżeli silnik ma trzy cewki (czyli 2700-2800 obr/min) to ma sens bo chłodzenie wtedy jest wydajne. Pozdrawiam!

Posted

ja mam przy młynku silniczek od Frani(pralka) a na osi młynka koło od maszyny do szycia łucznik,rewelacja,oczywiście mogę też przysłonami regulować powietrze,pozdrawiam.