Robert ;-) Posted February 28, 2019 Report Posted February 28, 2019 Witam mam takie krótkie pytanie Czy mając testament sporządzony w obecności notariusza,osoba od której miał bym coś otrzymać,ma siostre i siostrzenice które w tym testamencie zostały wydziedziczone przez autorke testamentu ,i tu moje pytanie czy one mogą go podwarzyć i czy mi to zabiorą. No ja nie jestem osobą o której pisze jako spadkobiercy, ale tak było mi sładniej napisać :-) Quote
DuzyGrzegorz Posted February 28, 2019 Report Posted February 28, 2019 Wydziedziczenie w testamencie może być skuteczne jeżeli spadkodawca ustawowy wbrew woli spadkodawcy postępuje uporczywie w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego, albo nie dopełnia względem spadkodawcy obowiązków rodzinnych czy też dopuścił się względem spadkodawcy albo jednej z najbliższych mu osób umyślnego przestępstwa przeciwko życiu, zdrowiu lub wolności albo rażącej obrazy czci. Jeżeli sąd uzna że wydziedziczenie nie jest skuteczne to spadkobiercy ustawowi będą mieli prawo do zachowku. Zachowek jest świadczeniem tylko i wyłącznie pieniężnym więc nikt nie zabierze przedmiotu spadkobrania ustawowego. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted February 28, 2019 Author Report Posted February 28, 2019 Dzięki za szybką odpowiedz ,prawdą jest że ta siostra i jej córka nie zajmują sie tą osobą a ona jest chora i potrzebuje opieki i nie żyją w zgodzie od wielu lat,a przedmiotem sprawy jest nieruchomość,czyli jeśli dobrze rozumiem nic nie dostaną. Quote
Opel Posted March 1, 2019 Report Posted March 1, 2019 A siostrzenica ma jakieś dzieci? Bo jeśli tak to przejdzie wtedy ta część na to dziecko w postaci zachowku. Pytanie też ile siostrzenica ma lat, bo jeśli jest jeszcze dzieckiem to wydziedziczyć dziecko niepełnoletnie jest praktycznie bardzo proste do obalenia. W wyrokach sądów jest przeświadczenie że dziecko nie mogło uporczywie robić krzywdy wydziedziczajacemu, bo czasami albo nie rozumiało sytuacji albo w ogóle nie mogło nic zrobić bo musiało słuchać opiekuna. Zachowek zawsze jest w postaci pieniężnej, i może być nawet korzystniejsze niż objęcie samego testamentu . Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2019 Author Report Posted March 1, 2019 Nie wiem czy ma dzieci na pewno jest dorosła,a ja nawet tej osoby która pisała ten testament nie znam ,ktoś mi muwił że może dostać nieruchomość i ma to testamentem.a ja jestem po prostu ciekaw czy to dostanie? Quote
Opel Posted March 1, 2019 Report Posted March 1, 2019 Dostanie jeśli przyjmie spadek. Pytanie czy całość czy część. Notarialne wydziedziczenie też można podważać. Generalnie pewnie sprawa skończy się w sądzie, bo jakoś nie chce mi się wierzyć że te osoby stawia się u notariusza celem wyprostowania działu spadku. Musiałyby tam obie pójść i zgodzić się z testamentem a to nie leży w ich interesie . Jeśli siostrzenica ma dzieci to im przypada 3/4 tego co nabylaby ta wydziedziczona siostrzenica. Quote
Robert ;-) Posted March 1, 2019 Author Report Posted March 1, 2019 Tak czy inaczej prosta sprawa to nie będzie ,też tak myslę że oprze sie o sąd.ale naszczeście mnie to nie dotyczy,niech się sądzą... Quote
Vademecum Posted March 2, 2019 Report Posted March 2, 2019 Podważać zawsze mogą, liczy sie jak skutecznie. Skoro testament został stworzony przy notariuszu to on powinien zadbać o skuteczność jak i udzielić pełnej informacji. W przypadku wydziedziczenia nie należy sie zachowek ale sąd może uznać inaczej. Ważne jest co osoba obdarowana potrafi udowodnić i jeśli jest to nieruchomość to może się nia zajmować, dbać itp. Dobrze żeby przygotować sie do takiego procesu wcześniej. Warto przewidzieć jakie argumenty ma osoba z drugiej strony, że osoba podjęła taką decyzje sporządzając testament. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 2, 2019 Report Posted March 2, 2019 A siostrzenica ma jakieś dzieci? Bo jeśli tak to przejdzie wtedy ta część na to dziecko w postaci zachowku. Pytanie też ile siostrzenica ma lat, bo jeśli jest jeszcze dzieckiem to wydziedziczyć dziecko niepełnoletnie jest praktycznie bardzo proste do obalenia. W wyrokach sądów jest przeświadczenie że dziecko nie mogło uporczywie robić krzywdy wydziedziczajacemu, bo czasami albo nie rozumiało sytuacji albo w ogóle nie mogło nic zrobić bo musiało słuchać opiekuna. Zachowek zawsze jest w postaci pieniężnej, i może być nawet korzystniejsze niż objęcie samego testamentu .Kodeks cywilny, art.931.§1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.§2.Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.Art.932.§1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.§2.Udział spadkowy każdego z rodziców, które dziedziczy w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy, wynosi jedną czwartą całości spadku. Jeżeli ojcostwo rodzica nie zostało ustalone, udział spadkowy matki spadkodawcy, dziedziczącej wzbiegu z jego małżonkiem, wynosi połowę spadku.§3.W braku zstępnych i małżonka spadkodawcy cały spadek przypada jego rodzicom w częściach równych.§4.Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.§5.Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.§6.Jeżeli jedno z rodziców nie dożyło otwarcia spadku i brak jest rodzeństwa spadkodawcy lub ich zstępnych, udział spadkowy rodzica dziedziczącego w zbiegu z małżonkiem spadkodawcy wynosi połowę spadku.Z tych przepisów wynika że dzieci siostrzenicy czyli jej zstępni nie są powołani do spadku! Do spadku powołani z ustawy są zstępni siostry.Kodeks cywilny w art.991.§1 jednoznacznie określa, że prawo do zachowku przysługuje jedynie zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom spadkodawcy, którzy byliby powołani do spadku z ustawy. Brat, siostra, siostrzenica ani ich dzieci nie mają prawa do zachowku! Notariusz sporządza akty notarialne i wykonuje inne czynności mu przypisane. Jego obowiązkiem podczas sporządzania testamentu w formie aktu notarialnego jest spisanie woli testatora. Kiedyś w jakimś sklepie widziałem taką tabliczkę z informacją - "Mamy umową z bankiem - bank nie sprzedaje piwa a my nie udzielamy kredytów". O ile wiem to adwokaci nie sporządzają aktów notarialnych. Pozdrawiam! Quote
Opel Posted March 2, 2019 Report Posted March 2, 2019 Faktycznie umknęło mi, że Siostra nie ma prawa do zachowku. Będzie dziedziczyć, w tym konkretnym przypadku, ale skoro ją wydziedziczyła ta osoba to faktycznie nie dostanie nic. Bo jeśli by miała prawo do zachowku i zostałaby wydziedziczona to prawo do zachowku przeszłoby na jej zstępną. A faktycznie rodzeństwa w ustawie nie ma jako osoby z prawem do zachowku. Quote
Recommended Posts