Jump to content

Recommended Posts

Posted

Odpowiedź na pierwsze pytanie  ,,nie ,, drugie   ,, tak,, tyle że na schemacie jest żarówka a ty masz u siebie amperomierz , ale i zapewne żarówkę też więc najpierw odpuść sobie amperomierz i sprawdź podłączenie tylko z żarówką 

Posted

Żarówka koniecznie musi być , do testów może być zwykła 21 W , ale do pracy ciągłej daj taką jak do podświetlenia zegarów 

Amperomierz to nie pamiętam jak dokładnie jest podłączony oryginalnie , ale jeżeli podłączysz go na przewodzie tym grubszym od alternatora do rozrusznika to na pewno będzie działał 

Posted
Amperomierz mam podłączony aktualnie alternator D+ dalej idzie do rozrusznika i do stacyjki jako - . Jutro to przerobię dam kabel b+ na rozrusznik . D+ podłączenie szeregowo przez żarówkę i tu moje pytanie czy jak polacze z żarówki do stacyjki to czy będę miał obieg zamknięty ?
Posted
Dziś sprawdziłem alternator i okazuje się że nie ma przejścia tzn żarówka się nie świeci jak podłącze pod D+ i tu moje pytanie czy da się sprawdzić co jest w nim uszkodzone ? Nowy alt koszt ok 180 zł a diody 35 zł
Posted

Pewnie że da się sprawdzić tyle że trzeba mieć miernik umieć go obsługiwać i wiedzieć co nim sprawdzać , nie będę się wymądrzał ale tego raczej sam nie zrobisz , podejrzewam że nawet mostku z diodami nie dałbyś rady wymienić 

Żarówkę podłączyłeś oczywiście pod D+ i z drugiej strony do + ?

Posted
no, stety nie można wszystkiego wiedzieć. ja takie podzespoły oddaje na prof. warsztat. W rozruszniku obligatoryjnie tulejki, szczotki a w alfernatorze łożyska. Nawet wiedząc to samemu nie zrobi pełnego serwisu bo cza mieć części i narzędzie . a jeśli chodzi o taki alternator to wydałbym te 180 zł i miał spokuj na 10 lat
Posted
Tak ogólnie to jak podłączyłem pod D+ nie świeciła a jak dotykałem alternatora w różnych miejscach to świeciła nie wiem czy to normalne :D mam sprawny alternator od chyba audi a4 chyba ten wrzucę :)