Jump to content

Recommended Posts

Posted

kolego z tego co wiem to każdy poleci ci nowy, tylko używany jest 3 - 4 razy tańszy.

Z drugiej strony możesz zasypać taki sulos i zatydzień mieć gnój z ziarna.

Silos powinien być z możliwością przedmuchu do tego potrzebujesz dobry wilgotnościomierz, termometr i dmuchawe o parametrach pozwalających przedmuchać mase. Ziarno do silosu musi być przeczyszczone no chyba że masz taki kombajn że niema słomy plew czy chwastów.

Jak masz jakieś wysokie miejsce pod dachem to najtaniej kupisz używany silos tzw. wewnętrzny 20 - 30 ton, ale ziarno musi być czyste i suche.

Posted

Kolego najlepiej ty zdecyduj nowy czy używany i nie słuchaj  że możesz mieć po tygodniu  gnój ,oczywiście zboże musisz wsypać suche a plewy nawet jak śą to i tak nic się nie dzieje.Osobiście posiadam 2 zbiorniki płaskodenne po 70t około 15 lat pszenicę sypię do zbiorników nawet młóconą po północy i nigdy nie miałem niemiłej niespodzianki, radzę ci z doświadczenia byś po żniwach nie póżniej jak na początku pażdziernika  zagazował zboże ,nigdy nie używałem wilgotnościomierza robię to na przysłowiowy ząb,nigdy nie używałem termometru ale jak wsypię pszenicę mocno nagrzaną to ją schładzam kilka godzin podłączając dmuchawę od zboża z dna zbiornika pszenicę wymiatam szczotką ale znam osoby  że z takich samych zbiorników na spodzie zboże jest stęchnięte u mnie otwór w zbiorniku do przedmuchiwania jest usytuowany  od strony której najwięcej wieją wiatry ,zbiornik od podłoża betonowego nie jest uszczelniony a nawet są szpary przez co podłoże betonowe dobrze obsycha podłoże betonowe jest tak wypoziomowane  że woda spływająca po zbiorniku w czasie deszczu nie stoi pod podłogą (środek płyty betonowej jest lekko wyżej) jak dla mnie zbiornik wewnętrzny byłby tylko kłopotem z podjechaniem ciężarówki i dodatkowym klamotem zajmującym miejsce w pomieszczeniu .Pozdrawiam

• 2 weeks later...