karambek Posted March 18, 2019 Report Posted March 18, 2019 Witajcie wszyscy forumowicze, Z racji, że jestem nowy chciałbym wszystkich gorąco pozdrowić tych starszych jak i nowych jak ja forumowiczów.Piszę do Was bo szukam pomocy, właściwie to już dawno myślałem, żeby czerpać wiedzę od bardziej doświadczonych ode mnie.Od dwóch lat jestem posiadaczem kilku hektarowego gospodarstwa w województwie wielkopolskim. Nie mam doświadczenia, właściwie to z każdym dniem się uczę. Mam problem, który pokrótce opiszę. Jak tylko zrobiło się ciepło zauważyłem na jednej ze swoich działek bardzo duże przebarwienia. Nie wiem co może być tego powodem. Tam gdzie są przebarwienia między roślinami zauważyłem taką trawkę - ciężko stwierdzić co to jest. W zeszłym roku nawoziłem wapnem magnezowym to pole (300kg/ha). Dziś byłem u przedstawiciela środków ochrony roślin i zlecił żebym dał glebę do badania bo być może jej kwasowość jest nieprawidłowa. Plik ze zdjęciem w załączniku. Doradźcie proszę co zrobić w takiej sytuacji Quote
Vademecum Posted March 18, 2019 Report Posted March 18, 2019 co to jest ? jęczmień, pszenica, ile dałeś nawozu i jakiego przed siewem. ziemie napewno warto dać do analizy.nie widać czy to jest chorobowe przebarwienie czy brak azotu, co rosło wcześniej ? Jak to nie jest zgnite od dołu i pszenica to syp 200 kg na ha saletry amonowej, ale zadużo niewiadomych.To wapno magnezowe co miało osiągnąć ? Quote
DuzyGrzegorz Posted March 18, 2019 Report Posted March 18, 2019 Rośliny są "głodne". Może być brak magnezu, żelaza, azotu lub manganu. Nie jestem w stanie z tych zdjęć rozpoznać. Jeżeli całe starsze liście zamierają to brak magnezu. Jeżeli na starszych liściach nerwy pozostają zielone to brak magnezu. Jeżeli żółknięcie między nerwami dotyczy młodych liści to brak żelaza. Różnica między brakiem żelaza a magnezu polega na tym że przy braku żelaza cierpią najpierw młode liście, a magnezu stare. Chloroza młodych liści rozpoczynająca się od brązowych plam to objaw niedoboru manganu. Takie sytuacje jak u Ciebie zdarzają się często po długiej jesieni i lekkiej, krótkiej zimie. Rośliny zużywają wtedy więcej składników pokarmowych i mogą głodować. Może też tu wystąpić nadmiar niektórych składników pokarmowych które są antagonistyczne do magnezu, żelaza, azotu i manganu i te nie są pobierane. Może dałeś np za dużo potasu i wtedy żelazo, azot i mangan nie są pobierane. Jak dałeś za dużo Fosforu to żelazo nie jest pobierane. Jak dałeś za dużo magnezu albo wapnia to azot nie jest pobierany. Najpierw ustal przyczynę potem ją usuń. Tylko mądrze wyciągaj wnioski. Kiedyś ktoś miał chlorozę z powodu braku wapnia i zastosował w dużej dawce kredę. Chloroza nie ustąpiła tylko zmieniła się jej przyczyna. Teraz przyczyną chlorozy był antagonizm wapnia do azotu i co za tm idzie brak pobierania azotu którego objawem też jest chloroza. Wniosek był że kreda wolno działa. W rzeczywistości kreda jest nawozem szybko działającym. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts