Jump to content

Recommended Posts

Posted

u siebie w domu zdejmujecie buty, czy cały czas chodzicie w tym samym?

Tak się zastanawiam, jak to w niektórych krajach jest że ludzie chodzą w butach po domu. Wprawdzie wycieraczki zbierają sporo zabrudzeń, no ale nigdy wszystkiego. I jak tak, roznosić błoto po własnym domu?!? to się da żyć w ten sposób :-/

Posted

Buty to część ubioru. Nie wyobrażam sobie być w garniturze bez odpowiednich butów czy w kapciach. Przecież człowiek wygląda w takim ubraniu wygląda śmiesznie, bez względu czy w domu czy gdzieś indziej. To tak jakby ubierając się w szlafrok założyć buty pasujące do garnituru. Inne jest ubranie nie wymagające butów, a inne wymagające np. butów sportowych. To kwestia elegancji która w żadnej mierze nie koliduje z wygodą. W domu gościowi jeżeli jest ubrany w ten sposób że zdjęcie butów zdekompletuje jego ubranie nie pozwolę na zdjęcie butów. Pozdrawiam!

Posted

U mnie w domu oczywiście w obuwiu ale domowym (tzw laczki domowe ;]) lub bez. Szkoda mi oczywiście podłogi, w pokojach i na schodach mam drewno także szybko by się zniszczyło a szkoda. A pozatym tak jak twierdzą poprzednicy noga musi odpocząć.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

To, że w innych krajach chodzi się w butach po domu, to raczej kwestia ich kultury i jest to dla nich zupełnie normalne.

My w domu chodzi w pantoflach lub w skarpetkach, ale w przypadku kolędy, ksiądz również wchodzi w butach i nie widzę w tym żadnego problemu. To wyjątkowe okoliczności.