hadryska Posted March 19, 2019 Report Posted March 19, 2019 u siebie w domu zdejmujecie buty, czy cały czas chodzicie w tym samym?Tak się zastanawiam, jak to w niektórych krajach jest że ludzie chodzą w butach po domu. Wprawdzie wycieraczki zbierają sporo zabrudzeń, no ale nigdy wszystkiego. I jak tak, roznosić błoto po własnym domu?!? to się da żyć w ten sposób Quote
Vademecum Posted March 19, 2019 Report Posted March 19, 2019 Caĺy dzień w jednych butach chcesz chodzić ? Dla mnie wygodniejsze i przyjemniejsze jest chodzenie bez butów, niestety nie zawsze się da. Quote
MariuszM Posted March 23, 2019 Report Posted March 23, 2019 W sieni w butach, ale jak dalej to przecież niemożliwe tak po domu cały czas w butach chodzić. To nawet niehigieniczne jest. Quote
DuzyGrzegorz Posted March 23, 2019 Report Posted March 23, 2019 Buty to część ubioru. Nie wyobrażam sobie być w garniturze bez odpowiednich butów czy w kapciach. Przecież człowiek wygląda w takim ubraniu wygląda śmiesznie, bez względu czy w domu czy gdzieś indziej. To tak jakby ubierając się w szlafrok założyć buty pasujące do garnituru. Inne jest ubranie nie wymagające butów, a inne wymagające np. butów sportowych. To kwestia elegancji która w żadnej mierze nie koliduje z wygodą. W domu gościowi jeżeli jest ubrany w ten sposób że zdjęcie butów zdekompletuje jego ubranie nie pozwolę na zdjęcie butów. Pozdrawiam! Sołtys Michał 1 Quote
sandzia111 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 U mnie w domu oczywiście w obuwiu ale domowym (tzw laczki domowe ;]) lub bez. Szkoda mi oczywiście podłogi, w pokojach i na schodach mam drewno także szybko by się zniszczyło a szkoda. A pozatym tak jak twierdzą poprzednicy noga musi odpocząć. Quote
Bogumil Posted March 28, 2019 Report Posted March 28, 2019 Buty do pracy w obejściu nie wchodzą w grę, ale podczas wizyt, uroczystości domowych półbuty jak najbardziej. Odpoczynek w kapciach, jeżeli tylko rodzina jest w domu. Sołtys Michał 1 Quote
antekk Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 U mnie sie zdejmuje buty wchodząc do domu, chodzi o komfort i czystość Sołtys Michał 1 Quote
kolejarz Posted April 19, 2019 Report Posted April 19, 2019 U mnie w mieszkaniu podczas wizyt duszpasterskich, wizyt służbowych i odwiedzin gości zakładamy obuwie odpowiednie do spodni i sukienki. Nigdy nie przyjmujemy kolęd i innych odwiedzających w samych skarpetach lub w laczach jak tu niektórzy piszą. Sołtys Michał 1 Quote
Remi Posted April 29, 2019 Report Posted April 29, 2019 To, że w innych krajach chodzi się w butach po domu, to raczej kwestia ich kultury i jest to dla nich zupełnie normalne.My w domu chodzi w pantoflach lub w skarpetkach, ale w przypadku kolędy, ksiądz również wchodzi w butach i nie widzę w tym żadnego problemu. To wyjątkowe okoliczności. Quote
Recommended Posts