beti72 Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Witam Mam pytanie odnośnie niskich temperatur a cieląt. Mam w jednym pomieszczeniu dwa cielaczki jeden ma miesiąc a ten drugi ma dwa tygodnie . Zastanawiam się czy jak przyjdą te srogie mrozy nie będzie im tam za zimno. Słyszałam też opinię że bydło może być w zimnym oby tylko nie miało przewiewu,(nie wiem czy to prawda).Proszę przedstawcie swoje zdania czy też opinie na ten temat Dziękuję i pozdrawiam Quote
Miki Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Tak jest byle nie dostały przeciągu bo w tedy to możesz zamieszkać z weterynarzem . A jak są inne zwierzęta to cielakom zimno nie będzie bo zwierzaki dają ciepło. Quote
beti72 Posted January 30, 2012 Author Report Posted January 30, 2012 Dzięki Miki za szybką odpowiedz Quote
Ojciec Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Jeżeli cielak będzie dostawał ciepłe mleko lub ciepłą wodę zależnie od wieku i w pomieszczeniu nie ma przeciągu oraz przed wejściem do chlewa jest wiatrołap to nic im nie będzie. Ja mam tak 2 cielaki jeden ma 6 dni drugi 1,5 miesiąca i jest wszystko w porządku. Quote
Adams Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Myślę że tak. Cielakom nic się nie stanie. Quote
beti72 Posted January 30, 2012 Author Report Posted January 30, 2012 witaj ojciec ( fajna nazwa ) Są pojone dwa razy dziennie mlekiem z wiaderka nic poza tym . Jedynie jak piją to się strasznie trzęsą . Tak w ciągu dnia nie widziałam by się trzęsły . Czyli Twoim zdaniem nic im nie będzie ? nawet jak dojdzie do - 30 stopni ? (bo takie temp zapowiadają ) Quote
Ojciec Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Ksywka ze szkoły, a w jakim województwie mieszkasz? jeżeli masz jakieś inne pomieszczenie w którym stoją inne cielaki to możesz je razem postawić będzie im cieplej. Skoro przy pojeniu się trzęsą to dajesz im zimne mleko lub zimną wodę. Quote
beti72 Posted January 30, 2012 Author Report Posted January 30, 2012 Mieszkam w kuj-pom. Mleko daje zaraz od krowy przelewam do wiader ze smoczkiem Podobno takie pojenie jest lepsze dla cielaka. Do tej pory poiłam cielaczki z wiaderka męczyłam się ucząc je pić (najgorzej cierpiały palce od tej nauki ) Więc postanowiłam zaopatrzyć się w wiadra ze smoczkiem no i obawiam się że pijąc przez ten smoczek mleczko stygnie. Jestem teraz jak to się mówi "miedzy młotem a kowadłem" ,i nie wiem co jest lepsze Zapewne dla dobra cieląt przeniesiemy je w cieplejsze miejsce. W tych czasach za drogi interes aby testować wytrzymałość cieląt na zimno :/ Pozdrawiam i dzięki za odp. Quote
Ojciec Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Ja w podlaskim i w tym woj podobno są mrozy na całą Polskę jak masz możliwość przenieść do cieplejszego miejsca to owszem możesz przenieść. Pozdrawiam . Quote
beti72 Posted January 30, 2012 Author Report Posted January 30, 2012 Jeszcze raz dzięki Ojciec za odp :D Quote
przemo137 Posted January 30, 2012 Report Posted January 30, 2012 Bydłu czyli krową mlecznym, cielakom, opasą itp niskie temperatury nie szkodzą. Ważne żeby nie miały przeciągów. Należy pamiętać że bydło np opasy w zimnie więcej energi przeznaczają na ogrzanie się wiec przyrosty będą mniejsze podobnie jest u krów, mleczność spada ;( . A to że cielaki poisz z wiaderka z smoczkiem który jest umieszczony na odpowiedniej wysokości wyjdzie im na dobre Quote
matex1875 Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 witam,kupiłem 5 sztuk cielaków chciałem się zapytać, po pojeniu cielak się otrząśnie? Quote
Rico Posted February 16, 2014 Report Posted February 16, 2014 jak dajesz zimne to się otrząsie, lepiej ciepłe biorąc pod uwagę porę roku Quote
garzew Posted February 17, 2014 Report Posted February 17, 2014 Też cielętom do picia podaje letnią wodę, dając zimną wodę szybko się zaziębiają i zaczną kasłać, szczególnie to dotyczy pojonych z wiaderka bo wtedy piją na szybko i pełnymi chełstami żeby jak najwięcej się napić Quote
Recommended Posts