Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam pytanie odnośnie niskich temperatur a cieląt.

Mam w jednym pomieszczeniu dwa cielaczki jeden ma miesiąc a ten drugi ma dwa tygodnie . Zastanawiam się czy jak przyjdą te srogie mrozy nie będzie im tam za zimno. Słyszałam też opinię że bydło może być w zimnym oby tylko nie miało przewiewu,(nie wiem czy to prawda).

Proszę przedstawcie swoje zdania czy też opinie na ten temat

Dziękuję i pozdrawiam

Posted
Tak jest byle nie dostały przeciągu bo w tedy to możesz zamieszkać z weterynarzem :D. A jak są inne zwierzęta to cielakom zimno nie będzie bo zwierzaki dają ciepło.
Posted
Jeżeli cielak będzie dostawał ciepłe mleko lub ciepłą wodę zależnie od wieku i w pomieszczeniu nie ma przeciągu oraz przed wejściem do chlewa jest wiatrołap to nic im nie będzie. Ja mam tak 2 cielaki jeden ma 6 dni drugi 1,5 miesiąca i jest wszystko w porządku.
Posted

witaj ojciec :D ( fajna nazwa :))

Są pojone dwa razy dziennie mlekiem z wiaderka nic poza tym . Jedynie jak piją to się strasznie trzęsą . Tak w ciągu dnia nie widziałam by się trzęsły .

Czyli Twoim zdaniem nic im nie będzie ? nawet jak dojdzie do - 30 stopni ? (bo takie temp zapowiadają :( )

Posted
Ksywka ze szkoły, a w jakim województwie mieszkasz? jeżeli masz jakieś inne pomieszczenie w którym stoją inne cielaki to możesz je razem postawić będzie im cieplej. Skoro przy pojeniu się trzęsą to dajesz im zimne mleko lub zimną wodę.
Posted

Mieszkam w kuj-pom. Mleko daje zaraz od krowy przelewam do wiader ze smoczkiem :( Podobno takie pojenie jest lepsze dla cielaka. Do tej pory poiłam cielaczki z wiaderka męczyłam się ucząc je pić (najgorzej cierpiały palce od tej nauki :D) Więc postanowiłam zaopatrzyć się w wiadra ze smoczkiem no i obawiam się że pijąc przez ten smoczek mleczko stygnie. Jestem teraz jak to się mówi "miedzy młotem a kowadłem" ,i nie wiem co jest lepsze :(

Zapewne dla dobra cieląt przeniesiemy je w cieplejsze miejsce. W tych czasach za drogi interes aby testować wytrzymałość cieląt na zimno :/

Pozdrawiam i dzięki za odp.

Posted
Bydłu czyli krową mlecznym, cielakom, opasą itp niskie temperatury nie szkodzą. Ważne żeby nie miały przeciągów. Należy pamiętać że bydło np opasy w zimnie więcej energi przeznaczają na ogrzanie się wiec przyrosty będą mniejsze podobnie jest u krów, mleczność spada ;( . A to że cielaki poisz z wiaderka z smoczkiem który jest umieszczony na odpowiedniej wysokości wyjdzie im na dobre ;)
  • 2 years later...
Posted
Też cielętom do picia podaje letnią wodę, dając zimną wodę szybko się zaziębiają i zaczną kasłać, szczególnie to dotyczy pojonych z wiaderka bo wtedy piją na szybko i pełnymi chełstami żeby jak najwięcej się napić