Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam w sobote po lekkiej robocie w polu moja Białoruś zaczęła kopcić na czarno dosyć solidnie :/ na wolnych obrotach dym jest lekko fioletowy a po dodaniu gazu szaro-czarny . Co sprawdziłem wtryski są ok , odrecalem kolejno przewody na odpalonym silniku i na pierwszej sekcji nie ma zmiany pracy silnika gdy popuszczę przewod ,,ropa tryska" . Nawet go odkręciłem całkiem traktor lepiej odpalimy bez niego niż z nim , zauważyłem też że paliwo spływa do baku po zgaszeniu ciągnika :/ pompa robiona była nie dawno ale pracowała łącznie może z 15 dni ...
Posted
tu jest tak że jak wtrysk ok to pompa i nic innego, Kolego tak to wszystko odkręcasz i zakręcasz, ale pamiętaj że gwinty sie zużywają a rurki paliwowe odkształcają w końcu cza będzie kupić.
Posted
Musiałem odkręcić żeby coś kolwiek sprawdzić niestety kiepsko wykonana ta regeneracja :/ ale podobno to częsty przypadek w tych ruskich cudach jeśli chodzi o regeneracje :/
Posted
A mam jeszcze jedno pytanie mamy drugiego jumza ktory stal jakis rok może mniej dziś chciałem go odpalić na zacisk i normalnie i nic dosłownie nic silnik kręci i nie ma reakcji zero dymku czego kolwiek samodtartem też nie pomaga ... Dodam że paliwo jest w układzie bo poluznilem przewody i tryskało . Dodam że ciągnik działał do końca rocznik 85 i nic nie robiliśmy jeśli chodzi o pracę silnika bez zarzutu układ paliwowy nigdy nie ruszany i siadło sprzęgło i dlatego stoi i nie ma papierow
Posted
może od stania mieć zaciśnięta pierścienie przez co niema kompresji, w pompie lubi sie od stania zawiesić sekcja i też nieda ciśnienia do zapłonu. silnik nie może stać nieodpalany bo po roku już może nie być do uruchomienia
Posted
spróbuj jeszcze na samostarcie i sprawdź czy idzie paliwo na wtryski, jak idzie to załóż wtrysk do rórki i zobacz czy rozpyla. jak układ paliwowy w porządku to zmierz ciśnienie na cylindrach, jak niema ciśnienia to zmień pierścienie na tłokach.
Posted
A jak by pierścienie złapało to nie powinna kopcić na biało ? Dziś mi teściu mówił że kiedyś nią obornik podrzucał cyklopem i pękł przewiduje od paliwa i podobno zcieklo bo niewidzial i po wymianie przewodu zalał ja ropa i zostawił ... Jutro spróbuję ja porządnie odpowietrzyć
Posted

a zagadał na samostarta ? dlatego napisałem ci spróbój konmretnie na samostarcie. Jak nic to albo niema ciśnienia albo powietrza albo samostart to muchozol, a nie samostart.

Przed warto ustalić czy dostaje paliwo bo jest szansa że zagada.

Posted

Na początku brak potem dawał ale niebieski ,on ogólnie to i teraz daje niebieski a potem odpala ,z zaciągu na tyk pali ,ale i tak pompa się kłania o regeneracje i wtryski o regulacje bądz wymiane ale

namiaru na dobrego fachowca brak

Posted
Więc tak jeśli chodzi o kopcenie zamieniłem wtryski 1-2 miejscami i pomogło ... A drugi problem polegał na zapowietrzeniu dość pożądanym kupiłem nową pompkę przelałem układ niskiego ciśnienia i odpaliła chodź trochę ja ciągnęliśmy :)
Posted

tak, ale tłoki pracują na jednym wale korbowym tworząc jednostke napędową, jeśli tłoki między sobą nie są takie same a w sumie ich parametry to taka jednostka nie pracuje równo, jest skazana na marną efektywność i przepał. Dlatego mierzy sie ciśnienie na cylindrach i sprawdza wtryski - wszystkie.

Jeśli sie parametry różnią znacznie to świadczy o zużyciu całego zespołu. Tosamo dotyczy pompy wtryskowej. Jak któraś sekcja nie daje odpowiedniego ciśnienia to powinno wymienić się wszystkie na nowe i sprawdzić. Wymiana pojedynczych elementów w silniku czy układzie paliwkwym dizla to papranina nie remont, a taki układ co jakiś czas będzie stwarzał problemy.

Posted

nie ważne że kuleje,że są koszty bo i efektywność , spalanie, czas zmarnowany bo cza jechać a tu dupa, bieganina za kablami czy drugim ciągnikiem bo cza pociągnąć, ważne że chodzi