Darkowe1 Posted April 26, 2019 Author Report Posted April 26, 2019 No w sumie racja widać taki materiał dostałem się już do usterki tragedia z dostępem Quote
Darkowe1 Posted April 27, 2019 Author Report Posted April 27, 2019 Teściu kupił to łożysko 4 uszczelki silikonowe i zapłacił 110 zł trochę mało mi się wydaje ... Quote
Darkowe1 Posted April 27, 2019 Author Report Posted April 27, 2019 Polskie z Kraśnika nie miał innych :/ Quote
Vademecum Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 Powiem ci że jest jedna w polsce fabryka która jeszcze robi dobre łożyska ale nie pamiętam która.Ja jak ide kupować łożyska to mam oferte min. 3 producentów z podpowiedzią co do wytrzymałości, kiedyś wziąłem na zwrotnice pare ruskich i pare japońskich na prawą, lewą strone i te japońskie po chyba 8 sezonach wywaliłem a ruskie zostały bo były o.k. Polskie dawno temu były dobre a teraz robią byle coRóżnica w cenie to kilka złotych... Quote
Darkowe1 Posted April 27, 2019 Author Report Posted April 27, 2019 Trzeba było te kupić bo kukurydzę musimy za siać i niema czasu na czekanie :/ Quote
DuzyGrzegorz Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 Łożyska nie dzielą się na polskie, ruskie czy japońskie tylko mają swoje parametry i ze względu na te parametry się dzielą. I nie o wymiar tu chodzi. Kolega z całą pewnością potrzebuje łożysko o zwiększonej nośności osiowej. Patrząc na cenę to łożysko raczej nie było kupowane z uwzględnieniem tego parametru. Ale chyba ta nośność nie jest problemem bo przecież zawsze jak się rozleci łożysko można powiedzieć że kiepskie było. Nie ma potrzeby przyznawać się że źle dobrał łożysko. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 o.k. podział powiedzmy książkowy, ale my rolnicy jak i "składacz" tego pronara patrzymy inaczej tzn. my rolnicy chcemy wytrzymałe łożyska i chodźby miaĺy przeżyć ciągnik a ktoś kto montował tego pronara patrzył zaoszczędzić 5 zł na łożysku i żeby tylko gwarancję obskoczyły. Jakby policzyć robotę wymiany tego łożyska to koszt zamykałby się w wartości kilkudziesięciu takich łożysk.Kolega kupił co było, a sprzedawcy nie posługują się parametrami tylko określeniem lepsze gorsze. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 A co mamy powiedzieć my rolnicy? Ja jako rolnik chcę łożysko o określonych parametrach co do obrotów, nośności, zabezpieczenia, a przeważnie w sklepie mi tłumaczą że pasuje i to wystarczy. Mam w okolicy jeden sklep co zawsze dopytują do czego to łożysko i jakie ma mieć parametry poza wymiarami. Pozdrawiam! Quote
Darkowe1 Posted April 27, 2019 Author Report Posted April 27, 2019 To u mnie takiego sklepu nie ma ... Powiedział że ludzie biorą i nienazekaja Quote
Vademecum Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 Kolego DG jesteś precyzyjny i znasz się na materiałach, ale czasy się "skundliły" Teraz wystarczy jak sprzedający powie że będzie o.k. I przeważnie sam nie wie więcej.Można znaleźć jeszcze profesjonalistów ale to rzadkość - gatunek na wymarciu. DuzyGrzegorz 1 Quote
DuzyGrzegorz Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 Tydzień temu zmarł mój mechanik. Wiedział chyba wszystko o mechanice. Zawsze wszystko mi wyjaśnił. Części bardzo często dorabiał lub przerabiał albo np. hartował jeżeli uznał że te ze sklepu nie nadają się. Nie znam drugiego takiego. Często cytowałem na forum to co od niego się nauczyłem. Wcześniej straciłem fachowca od hydrauliki i teraz od mechaniki.Masz rację Kolego! Czasy się "skundliły" i te czasy próbują "skundlić" nas. Kto teraz umie rozpoznać chwasty, choroby czy szkodniki roślin? Kto umie rozpoznać niedobory składników pokarmowych na podstawie objawów? Teraz są programy nawozowe, programy ochrony i chemię stosuje się nie wtedy gdy jest potrzebna tylko wg programu ochrony. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 27, 2019 Report Posted April 27, 2019 chwasty i szkodniki to jeszcze nie jest taki problem jak choroby a już prawdziwe tabu to niedobory makro i mikro elementów, antagonizmy. Ludzie na potęgę nie szanują ziemi, wierzchniej warstwy - gleby. Na potęge zasypują dolinki badziewiem z wykopów nie mając pojęcia jak bezcenna jest to warstwa pełna życia, na odbudowe której trzeba nawet tysięcy lat.Zawsze mówiłem że rolnictwa nieda się zamknąć w szablonach bo każdy rok jest inny a sytuacja wymaga podjęcia decyzji na już z uwzględnieniem czynników których nie jesteśmy w stanie przewidzieć.Wydaje się że niema drugiej dziedziny tak złożonej i nieprzewidywalnej jak rolnictwo a przez co trudnej i zarazem najbardziej niedocenianej. Jak szybko zacznie brakować rzywności na świecie tak rolnicy zaczną być doceniani. Quote
Recommended Posts