Dobromil Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 Właściwie to może być i wina docisku , miałem u siebie tak tylko nie w JUMZIE , docisk był tyle razy wyrównywany przy okazji wymiany tarcz że przestał spełniać swoją rolę A może masz zwichrowany , powyginany docisk czasem tak się robi gdy długo jeździ się z lekko ślizgającym sprzęgłem Quote
Darkowe1 Posted April 13, 2019 Author Report Posted April 13, 2019 wydaje mi sie ze gdyby był krzywy to tarcza by byłą hmm krzywo zjechana czy cos a ona jest idealna rowki mierzyłem i porównywałem z nowa jest nic nie zdarta ... Sąsiad mi mówił że jak wymieniał w małym władku t25 sprzegło to docis dokrecał przez rórke ... Czy to az tak musi byc doje..bane ja dociągnołem z czuciem wszystkie sruby moze byc za lekko ?? Quote
Vademecum Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 przypuszczam że tam są ósemki i w klasie min 8.0 albo 8.8 ( ruscy stosują 8.0 ) muszą być podkładki sprężynowe a dociągnięte mocno kluczem bez żadnej rury ! nawet do 10siątki nie potrzebujesz róry.Te śróby nie mają nic wspólnego ze ślizganiem sprzęgła. Albo zabardzo stoczone , zrównane albo sprężyny słabe albo cięgno pedału źle wyregulowane może też być tarcza zalana olejem ale w tym wypadku jest nowa - nie widze innych opcji. Powiedz , jeszcze czy koło zamachowe i docisk są równe ? Quote
Darkowe1 Posted April 13, 2019 Author Report Posted April 13, 2019 Równe nie wiem jak to sprawdzic w domu . Tarcza była sucha ... Cięgno pedału ma luz jalowy 50 mm ustawiony . Vademecum jak nie mają nic do ślizgania jak one dociskają cały docisk który dociska sprężyny do tarczy ale z ta rura to i ja bym nie przesadzał Quote
Darkowe1 Posted April 13, 2019 Author Report Posted April 13, 2019 Rozjechac to gówn... i dać docisk i koło do tokarza mam znajomego który przetoczy bez problemu ... Sory za słowa ale już dość mam tego złomu a sprzedać się nie opłaci Quote
Vademecum Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 ale dochodzą do końca , metalu nie ugniesz . śruby mają być tak dokręcony by sie nie odkręciły Quote
Vademecum Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 kolego, do rusa cza mieć podejście , miałem t 25 od nowości i mtz 82 od nowości , ale banalne awarie podczas pracy - terminowej - pozbyłem to. T 25 ma taką samą budowe sprzęgła jak ten twój jumz ale mtz ma już całkiem inne sprzęgło. Quote
Darkowe1 Posted April 13, 2019 Author Report Posted April 13, 2019 T25 ma jeden stopień jumz ma dwa Quote
DuzyGrzegorz Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 Zastanawia mnie ta tarcza. Powinna być spalona o ile się ślizgało sprzęgło. Tu jest, jak piszesz Kolego, jak nowa. Sprężyny mogą stracić swoje właściwości jeżeli sprzęgło się ślizga lub/i nie ma podkładek izolacyjnych. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 13, 2019 Report Posted April 13, 2019 wiem że jest wewnątrz inne ale na oko jest takie samo, skrawanie płaszczyzn bez końca też jest destrukcyjne. mi sie wydaje że sprężyny są słabe. Lata swoje mają i temperatura też im zabiera sprężystość Quote
Darkowe1 Posted April 14, 2019 Author Report Posted April 14, 2019 Ślizga się bo czuć smrut . Podkładki są takie owalne wkładane w sprzerzyny . Wiecie co a mam pytanie jak rozbierałem kosz to żeby wyjąć pieski musiałem te sprężyny zacisnąć i w tedy nie czułem jakiegoś wielkiego oporu skręcałem kosz trzema śrubami . Najwyżej rozjade jeszcze raz dam docisk do sprawdzenia tokarzowi i zamówię sprężyny podrzuci mi ktoś link gdzie takie kupić ? Quote
Darkowe1 Posted April 14, 2019 Author Report Posted April 14, 2019 https://allegro.pl/oferta/mtz-82-docisk-sprzegla-kompletny-stary-typ-7946819659?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Quote
Dobromil Posted April 14, 2019 Report Posted April 14, 2019 Jakoś nie bardzo dociera do mnie że sprężyny mogą się jakoś zepsuć , raczej docisk jest zbyt odchudzony przez tokarza , Właściwie te około 300 zł to nie tak dużo może zainwestuj w nowy docisk , albo zamów i będziesz miał do porównania , zawsze możesz zwrócić Quote
Darkowe1 Posted April 14, 2019 Author Report Posted April 14, 2019 Tak zrobię bo teraz wziolem pieski itp zapłaciłem 120 zł najwyżej wciągnę to wymyje i oddam jutro zadzwonię do hurtowni żeby mi zmierzyli grubość docisku i porównam ze swoim Quote
Darkowe1 Posted April 14, 2019 Author Report Posted April 14, 2019 Tylko że przeglądam dociski i nie mogę znaleźć identycznego niby piszą MTZ , balerus stary typ a niema otworów na 3 śruby regulacyjne drugi stopień ;/ Quote
Darkowe1 Posted April 14, 2019 Author Report Posted April 14, 2019 Zamówiłem komplet nowych sprężyny . Jutro sprawdzę tarcze docisku i koło . A mam pytanie czy ta czerwona obudowa ma wpływ na działanie sprzęgła ? Quote
Vademecum Posted April 14, 2019 Report Posted April 14, 2019 sam musisz ocenić. jak nie poodkształcana to jest w porządku. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 14, 2019 Report Posted April 14, 2019 Ja bym dał docisk do szlifowania a nie do toczenia. Ten docisk na zdjęciu jest inny niż Twój, Wyjmij sprężyny i w dobrym sklepie jak nie mają to coś dobierzesz. Jak mi się ślizgało sprzęgło w kombajnie to wymieniłem trzy sprężyny z dziewięciu na sprężyny od "trzydziestki". Samych sprężyn nie mogłem dostać d kompletny docisk był sakramencko drogi. Ponieważ od "trzydziestki" były dłuższe więc je obciąłem. Wymieniłem tylko trzy bo gdy wymieniłem wszystkie to nie mogłem wcisnąć sprzęgła bo gięły się widełki. Te od trzydziestki są także bardziej twarde. Może tak pokombinuj. Pozdrawiam! Quote
Darkowe1 Posted April 15, 2019 Author Report Posted April 15, 2019 Chłop ma 60 lat może on doradzi czy toczyć czy szlifować Quote
Darkowe1 Posted April 15, 2019 Author Report Posted April 15, 2019 Sprzęgło wyjęte sprężyny od 30 ,60 tki są sporo krótsze jutro może przyjdą od MTZ to zobaczę co będzie a dziś dam docisk do sprawdzenia Quote
Darkowe1 Posted April 15, 2019 Author Report Posted April 15, 2019 https://allegro.pl/oferta/synchronizator-skrzyni-biegow-mtz-belarus-6448524287?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare panowie gdzie takie coś się montuje ? Quote
Robert ;-) Posted April 15, 2019 Report Posted April 15, 2019 Miedzy tryby w skrzyni biegów,która jest zsynchronizowana Quote
Darkowe1 Posted April 15, 2019 Author Report Posted April 15, 2019 Czyli jumza się nie zsynchronizuje Quote
Darkowe1 Posted April 15, 2019 Author Report Posted April 15, 2019 Panowie koło zamachowe toczone na 3 razy takie było krzywe ... Jutro jeszcze dam docisk Quote
Robert ;-) Posted April 15, 2019 Report Posted April 15, 2019 Co do synhronizatora to raczej nie ..Koło zamachowe to i ja toczyłem do mtz działa oki, ale docisk kupilem nowy kosztuje pare zł ale mam nowy ,prawdą jest że stary był uszkodzony nie chciałem się bawić w niepweną naprawe Quote
Recommended Posts