Jump to content

Recommended Posts

Posted

Właściwie to może być i wina docisku , miałem u siebie tak tylko nie w JUMZIE , docisk był tyle razy wyrównywany przy okazji wymiany tarcz że przestał spełniać swoją rolę 

A może masz zwichrowany , powyginany docisk czasem tak się robi gdy długo jeździ się z lekko ślizgającym sprzęgłem

Posted

wydaje mi sie ze gdyby był krzywy to tarcza by byłą hmm krzywo zjechana czy cos a ona jest idealna rowki mierzyłem i porównywałem z nowa jest nic nie zdarta ... Sąsiad mi mówił że jak wymieniał w małym władku t25 sprzegło to docis dokrecał przez rórke ... Czy to az tak musi byc doje..bane  ja dociągnołem z czuciem wszystkie sruby moze byc za lekko ?? 

Posted

przypuszczam że tam są ósemki i w klasie min 8.0 albo 8.8 ( ruscy stosują 8.0 ) muszą być podkładki sprężynowe a dociągnięte mocno kluczem bez żadnej rury ! nawet do 10siątki nie potrzebujesz róry.

Te śróby nie mają nic wspólnego ze ślizganiem sprzęgła. Albo zabardzo stoczone , zrównane albo sprężyny słabe albo cięgno pedału źle wyregulowane może też być tarcza zalana olejem ale w tym wypadku jest nowa - nie widze innych opcji. Powiedz , jeszcze czy koło zamachowe i docisk są równe ?

Posted
Równe nie wiem jak to sprawdzic w domu . Tarcza była sucha ... Cięgno pedału ma luz jalowy 50 mm ustawiony . Vademecum jak nie mają nic do ślizgania jak one dociskają cały docisk który dociska sprężyny do tarczy ale z ta rura to i ja bym nie przesadzał :)
Posted
kolego, do rusa cza mieć podejście , miałem t 25 od nowości i mtz 82 od nowości , ale banalne awarie podczas pracy - terminowej - pozbyłem to. T 25 ma taką samą budowe sprzęgła jak ten twój jumz ale mtz ma już całkiem inne sprzęgło.
Posted

Zastanawia mnie ta tarcza. Powinna być spalona o ile się ślizgało sprzęgło. Tu jest, jak piszesz Kolego, jak nowa. Sprężyny mogą stracić swoje właściwości jeżeli sprzęgło się ślizga lub/i nie ma podkładek izolacyjnych. Pozdrawiam!

Posted
wiem że jest wewnątrz inne ale na oko jest takie samo, skrawanie płaszczyzn bez końca też jest destrukcyjne. mi sie wydaje że sprężyny są słabe. Lata swoje mają i temperatura też im zabiera sprężystość
Posted
Ślizga się bo czuć smrut . Podkładki są takie owalne wkładane w sprzerzyny . Wiecie co a mam pytanie jak rozbierałem kosz to żeby wyjąć pieski musiałem te sprężyny zacisnąć i w tedy nie czułem jakiegoś wielkiego oporu skręcałem kosz trzema śrubami . Najwyżej rozjade jeszcze raz dam docisk do sprawdzenia tokarzowi i zamówię sprężyny podrzuci mi ktoś link gdzie takie kupić ?
Posted

Jakoś nie bardzo dociera do mnie że sprężyny mogą się jakoś zepsuć , raczej docisk jest zbyt odchudzony przez tokarza , 

Właściwie te około 300 zł to nie tak dużo może zainwestuj  w nowy docisk , albo zamów i będziesz miał do porównania , zawsze możesz zwrócić 

Posted
Tak zrobię bo teraz wziolem pieski itp zapłaciłem 120 zł najwyżej wciągnę to wymyje i oddam :) jutro zadzwonię do hurtowni żeby mi zmierzyli grubość docisku i porównam ze swoim :)
Posted

Ja bym dał docisk do szlifowania a nie do toczenia. Ten docisk na zdjęciu jest inny niż Twój, Wyjmij sprężyny i w dobrym sklepie jak nie mają to coś dobierzesz. Jak mi się ślizgało sprzęgło w kombajnie to wymieniłem trzy sprężyny z dziewięciu na sprężyny od "trzydziestki". Samych sprężyn nie mogłem dostać d kompletny docisk był sakramencko drogi. Ponieważ od "trzydziestki" były dłuższe więc je obciąłem. Wymieniłem tylko trzy bo gdy wymieniłem wszystkie to nie mogłem wcisnąć sprzęgła bo gięły się widełki. Te od trzydziestki są także bardziej twarde. Może tak pokombinuj. Pozdrawiam!

Posted

Co do synhronizatora to raczej nie ..

Koło zamachowe to i ja toczyłem do mtz działa oki, ale docisk kupilem nowy kosztuje pare zł ale mam nowy ,prawdą jest że stary był uszkodzony nie chciałem się bawić w niepweną naprawe