Jump to content

Recommended Posts

Posted

To jest taka dźwignia przy lewarku zmiany biegów która blokuje pedał sprzęgła tak że wcisnąć da się tylko tyle żeby wysprzęgliło  tylko pierwszy stopień , gdy przełączysz dźwignię to wtedy głębie wcisnąć się da pedał 

Posted

Czyli jest wszystko ok? To mocne maszyny projektowane do pracy z dala od serwisu. Teraz już takich nie produkują. Nawet do wymiany oleju potrzebny jest serwis czyi kasa dla producenta. Takiego traktora nie zamieniłbym na taki co trzeba płacić za każdą naprawę serwisowi. Z opisami protokołów komunikacyjnych też jest kiepsko, zwłaszcza jeżeli chodzi o skrzynię więc samemu napisać oprogramowanie serwisowe nie jest prosto, a ponadto nielegalne. UE wszystko reguluje, ale żeby otworzyć protokoły serwisowe do traktorów przynajmniej w takim stopniu jak do samochodów to jakieś prawa autorskie czy coś takiego im przeszkadza. Pozdrawiam!

Posted

Ja wstawiałem turbo do 385 kilka lat temu. Wymieniałem też tłoki, pierścienie, korbowody, i kilka innych drobiazgów jak np. założyłem grubszą podkładką pod głowicę. Lekko możesz go doładować, ale do większego doładowania potrzebne są chyba wzmocnione elementy silnika. Napisałem "chyba" bo nie wiem czy producent nie przewidział że turbinę można zainstalować na standardowych częściach, choć nic nie słyszałem o turbinach do tych traktorów. Ogólnie turbo to fajna sprawa bo zużycie paliwa mierzone na hektar spada. Mokrego śmigusa!

Posted
Do 0,8 powinien wytrzymać ,więcej bym nie zaryzykował na wschodzie sprzedają gotowe zestawy do jumza ,widać te silniki wytrzymują, choć nie są obciążobe z 4,7litra 60 km to turbo nie powinno mu zaszkodzić,
Posted
Rozbierania sporo ale wszytko da się zrobić ,ja wymieniałem oba zewnętrzne oba ,te w środku mostu były oki ,wyjąć półosie nie problem,ale włożyć spowrotem trafić w ten duży tryb,to raz się uda a drugi kilka podejść było ,jakie łożyska były zakładane na zewnetrzne polecam wałkowe