Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. Mam jedno pole 0,8ha gleba piaszczysta mało żyzna. Nie wyrobiłem się na jesieni z wapnem. Mam taki pomysł posiać teraz żyto i w maju przyorać a na jesień zasiać już normalny polon. Mam też plan B posiać owiec

Posted

Jeśli o to co ja napisałem to znowu nie sprecyzowałem jare ale chodziło mi o owies a nie żyto. Z drugiej strony żyto jare to dobre ale na kości.

Ja siał bym albo owies albo łubin, potem dał bym obornik i siał ozime

Posted
łubin a i ten szerokolistny żeby była masa. wąskolistny ma mało masy i szybko przekwita i po wegetacji a chwasty sie czają. Szerokolistny taki niebieski to była by bomba pod pszenice.
Posted
Zgadza się może na drugi rok sprubuje z żółtym słodkim ,ja sieje gorzki aby zwierzyna nie zjadła ,niby nie je ale się gnieździ ,ile saren mieszka w łubinie ,same dołki powygniatane
Posted

właśnie, tyle sie mówi o dzikach a co sarny robią to wiedzą nieliczni. Ja miałem 40 arów pszenicy. jak wszedłem przed zbiorem to gdzieniegdzie był kłos i wydeptany środek w 80%

Śmię twierdzić że w pszenicy większym szkodnikiem jest sarna niż dzik. Lisy też wydeptują zboża za ptactwem dzikim.

też sieje gorzki i dobre pieniądze dali 720 zł do 1 ha.

Posted
Zgadza się pieniądz dobry ja sieje co rok ale że mam mało ha to łubinu mało ale zawsze coś i stanowisko dobre ,co do dziczyzny to u nas słaba polityka w tym temacie ,ekolodzy żądzą a że rolnik straci kogo to obchodzi...?
Posted
Tak dokładnie ,a widziałeś a agrobiznesie jak płakali że dzików w Polsce mało jak zaczeli odstrzał sanitarny ,normalnie patologolia.. Tego dziadostwa pełno a oni płaczą że mało ,u niemca wybili setki tysięcy i cisza to mnie najbardziej wkurza
Posted
nie, nie oglądam telewizji. ale u mnie jest tragedia z dziczyzną. śćiółka w lesie jak po bombardowaniu. sarny wcbidzą ludzią do warzywniaków ogrodzonych. Wczoraj czytałem o pladze kłusowników - porażka.