simson54 Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 witam nie wiem czy wcześniej ktoś poruszył już tutaj ten wątek ale chciałbym się dowiedzieć bo mam okazję kupić drewno na opał czy produkują jeszcze piece takie co można nim wszystko palić chodzi mi o drewno węgiel miał itd czy te piece będą wycofywać już z obrotu na stronach internetowych producentów pieców są cały czas w sprzedarzy i nie wiem proszę o więcej informacji jeśli ktoś jest bardziej w temacie Quote
Robert ;-) Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Tak zwane śmieciuchy wedle prawa są wycofane, ale ponoć można jeszcze kupić ,widziałem teportaż w uwadze czy sprawie dla reportera , tyle co wiem Quote
simson54 Posted March 25, 2019 Author Report Posted March 25, 2019 no właśnie można kupić bo w mojej okolicy w zależności od mocy takiego pieca ale plus minus do 5000 tyś się kupi taki piec spokojnie nawet taniej Quote
simson54 Posted March 25, 2019 Author Report Posted March 25, 2019 skoro wedle prawa takie piece będą wycofane z obrotu nie opłaca mi się kupować tego drewna . Quote
Robert ;-) Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 Dla czego nie kupić drewna? ja pale drewnem i zrębkami z rębaka ,w tym roku metr węgla kupiliśmy tylko.U nas mówią że mamy przechodzić na gaz tylko kogo będzie stać na takie ogrzewanie???? Ja rozumiem lepszy bardziej eko piec ale na drewno zrębke itp ,a gaz wygodny ale drogi Quote
Vademecum Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 kolego, takie prawie nowe ludzie na złom wyrzucają bo potrzebują papier za złomowanje by dostac dofinansowanie. 2000 tyś a nie 5. jak mają to njech se na złom oddadzą za 5 tysi.Odnośnie pieców są strefy, ja jestem nkestety jeszcze w gminie kraków i tu nic nie wolno oficjalnie śmieciaka montować. chodzili z gminy i spisywali co kto ma do grzania. Jeśli jesteś w gminie wiejskiej to można. Z takim uniwersalnym piecem jest o tyle problem że na drewno musi być większy bo nie dogrzejesz a jak dasz węgiel to ci zagotuje.Jak masz czas to sie wybierz na złom przy miastach bo ludzie wyżucają paroletnie piece.Terz warto sie zastanowić czy nowy brać bo od naztępnego PROW będą duże i łatwiejsze dofinansowania. Quote
Vademecum Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 gaz jest drogi, ale jest ale jak jest ocieplony dom to biorąc pod uwage czas obsługi i koszt pieca to nie jest aż tak drogo.U mnie mają ciągnąć gaz, w tym roku . rurociąg sponsoruje PGNiG a przyłącz 2200 ma kosztować + dalej.W to będę wchodził. Quote
simson54 Posted March 25, 2019 Author Report Posted March 25, 2019 u mnie gmina będzie się dopiero gazować i nie wiadomo co z tego jeszcze bedzie aa w okolicy dużo osób ma piece co pali wszystko nimi tzn drewno węgiel zrebki miał itd więc chyba nie bedzie żadnego problemu Quote
simson54 Posted March 25, 2019 Author Report Posted March 25, 2019 ja mam taki co pale nim wszystko drewno węgiel trociny ten piec ma 11 lat i jeśli kiedyś by nawalił to chciałem kupić taki sam jak mam teraz Quote
Vademecum Posted March 25, 2019 Report Posted March 25, 2019 kolego ja miałem piec na koks i węgiel 40 lat !! i jeszcze sprzedałem go za 2 stówy, szczelny. Mi sąsiad robił piec i daje gwarancje 40 lat, swój po 35 sprzedał i kupił na dofinansowanie eco.Blacha z huty w ostrawie specjalna na piece przemysłowe, wysokociśnieniowe. do tego również z tamtąd elektrody.Pale wszystkim, nawet jak zamiatam kurze to gdzie ? do pieca. na przeróbke a w zimie na podjazd. Na wsi nic sie nie marnuje. Quote
crazy333 Posted March 27, 2019 Report Posted March 27, 2019 Gaz wcale nie jest drogi, to węgiel / ekogroszek jest drogi! Gaz jest tani w porównaniu z ogrzewaniem na węgiel czy tam ekogroszek. Tylko tutaj chodzi o izolację domu oraz o system CO (nowe rury czy jakieś o dużym przekroju metalowe?). Jeśli dom jest nowy dobrze ocieplony, ma nowe kaloryfery, centralne w małych rurkach to koszty ogrzewania gazem nie są wcale dużo. Jeśli ktoś ma dom z lat 90 i dalej to wiadomo nie jest tak dobrze ocieplony, rury od centralnego duże metalowe, do tego w większości takich domów rura zasilająca prowadzona w posadce bez żadnej izolacji i tu są największe straty. Największe straty ciepła to też dach oraz okna i drzwi. Sołtys Michał 1 Quote
Recommended Posts