Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Trafił mi się taki kawałek ziemi ok 5ha chciałem zasiać tam Łubin niestety pole jest dość porośnięte perzem, tzn było przeorane na jesieni ale słabo i źle musiałem niestety przejechać to agregatem talerzowym. Da radę jeszcze jakoś pozbyć się perzu wiosną? Teraz zapowiadają pogody myślałem jeszcze przed siewem spryskać to roundupem odczekać 2-3 tygodnie i w połowie kwietnia posiać Łubin, myślicie ze to dobry pomysł czy lepiej nie pryskać?

Posted

kolego, pytanie co chcesz osiągnąć, stanowisko czy marny plon.

Ja odczekał bym jeszcze miesiąc by sie to zazieleniło mocno i bombe z glifosatu zrobiłbym.

a później po 10 dniach szybka uprawa nawet tylko talerzówką i płytko. albo posiać łubin , wiem że późno ale jeśli pogoda dopisze to po reglone może by coś zebrał, a i dopłata powinna być dobra do motylkowatych grubonasiennych, albo gryke i nawet późnjej. Priorytetem dla mnie byłoby zwalczyć perz.

Kolego jeszcze jedno - glifosat będzie tylko skuteczny jak tego nje ruszałeś bo w przeciwnym razie szkoda kasy

• 2 weeks later...
Posted
Jeśli o mnie chodzi to sieje gorzki a na niego chętnych wśród zwierzaków brak ,po siewie lejkiem bronuje aby sie przykryło ,wiadomo siewnikiem było by lepej, na równej głebokości itp itd , ale lejkiem szybciej,czy lepiej? kwestia gustu...
Posted

lepiej napewno nie, acz kolwiek szybciej. Też siałem owies rozsiewaczem, bo poznaniakiem to bym padł. Od kiedy mam siewnik talerzowy wszystko sieje siewnikiem i na upartego kuku też by nim posiał.

Przestawienie tego siewnika wraz z próbą kręconą to zaledwie 20 minut i nieważne czy z gorczycy na łubin albo słonecznik,

Posted
Żeby nie zaśmiecać i zakładać nowego wątku, posiałem 2 tygodnie temu pszenice jarą, już powschodziła, pod korzeń dałem 300kg Polifoski 6, na razie to tyle. Jakie zabiegi radzicie jeszcze wykonać co podsypać czym opryskać i kiedy?
Posted
to 2 - 3 dawki saletry cza i to w zależności od jej stanu i przebiegu pogody. w trakcie krzewienia jak ci pojaś nieje to 150 - 200 kg saletry amonowej na wilgotną ziemię i nie wtrakcie upałów i w krótkim czasie deszczu bo spłynie.
Posted
daj se spokuj z walką z grzybem. Walke z grzybem trzeba zaplanować od zaprawiania ziarna i trzeba to zrozumieć i ocenić na plantacji. Niema terminu kalendarzowego tylko termin do uprawy i roślin wskaźnikowych.
  • 3 months later...
Posted

Odświeżam temat by nie zakładać nowego wątku

Perz na 5ha opryskałem 2 tygodnie temu Roundupem padło wszystko ładnie, wczoraj ściernisko po pszenicy pryskałem Agrosarem co dalej radzicie robić by mieć najczystsze pole?

Ja myślałem agregatem z wąskimi pazurami to przejechać by powyciagać chwasty potem obornik i orka na zimę i spokój co sądzicie?

• 1 year later...