Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie

Jestem Michał i to mój pierwszy post na tym forum, gdyż dopiero zaczynam pierwsze kroki w rolnictwie.

Proszę o poradę.

W pierwszym tygodniu maja muszę zasadzic sadzonki winorośli (przychodzą już w kwietniu, ale nie mogę ich za długo trzymać w powietrzu), ale grunt mam jeszcze nieprzygotowany.

Wygląda to tak, że mam łąkę na której bujnie rośnie trawa oraz wszelkiego rodzaju chwasty. Od 10 lat nic nie jest uprawiane i tylko koszone parę razy w roku. Wegetacja już ruszyła z dwa tygodnie temu, ale na polu zalega skoszona na jesień trawa z chwastami.

Plan mam taki, że najpierw spryskam roundupem poczekam dwa tygodnie, rozsypie wapno, zoram i zbronuje pole tak żeby było równe i w ten sposób zdążę to wszystko zrobić w kwietniu.

Pytanie takie czy mogę już pryskac te chwasty czy poczekać, a jak tak to do kiedy? No i czy ten plan jest dobry czy lepiej najpierw zorac, a po dwóch tygodniach oprysk?

Wiem, że profesjonalnie to powinno się pole przygotować rok wcześniej, ale już zamówiłem sadzonki więc muszę przyspieszyć te zabiegi.

Z góry dzięki za dobre wskazówki

Posted

tydzień to mało. ale pamiętaj że to co zielone min 15 cm to będzie zniszczone a to co pod jakąś zgnitą trawą to będzie rosło. dlatego jak masz widoczne pokosy starej trawy to cza to sprzątnąć, tydzień to mało żeby wyszło na 15 cm.

Ludzie różne efekty orki nazywają orką a jest spaprane a nie zaorane. warto nająć dobry traktor z pługiem tak by skiby były odwrócone. jeśli nie zrobisz dobrej orki to nie wyrównasz tego, wiosna bywa sucha a to utrudnia uorawe. Takie podnoszenie zapuszczonych gruntów najlepiej robić w jesieni a nie na wiosnę.

Posted

Ok rozumiem.

Zauważyłem że gleba nie jest może zamknięta ale ma bardzo dużo wilgoci w sobie i długo ta wilgoć w sobie trzyma bo to mieszanina pyłów, gliny a głębiej też iły się zdarzają.

To muszę znaleźć dobrego traktorzyste z dobrym traktorem to najważniejsze ale też nie łatwe bo małopolska nie jest terenem rolniczym.

Posted

Najpierw zaorz i natychmiast zabronuj w kierunku zgodnym z kierunkiem orki. Randapu nie dawaj więcej niż 4 l/ha bo zniszczysz sadzonki. Jeżeli ziemia jest kwaśna to jedynym wyjściem jest zastosowanie kredy. Na dno każdego dołka garść kredy i lekko przysyp ziemią i na tym zasadź sadzonkę. Pozdrawiam!

Posted

ph 6 to wystarczające. jeśli chcesz zniszczyć perz to randap na rośliny 15 - 20 cm.

Wg. mnie plantacje wieloletnie powinno sie odchwaścić bez roślin. a dawka 4 litry jest niewystarczająca do niszczenia perzu, taka dawka to do desykacji.

Punktowo stosowałem 1:1 do niszczenia chrzanu ze 100% skutkiem

Posted

Jednak postanowiłem, żeby nie stosować roundupa bo jest ryzyko że zostanie w glebie i zniszczy sadzonki, której będą za 3-4 tygodnie juz. Jednak za bardzo się boję że będzie więcej strat niż korzyści (za dużo głosów przeciw, za mała dawka mało da a duża dawka będzie niebezpieczna),dlatego postanowiłem nie tracić czasu i orac.

Robię gleboka orke, po orce wapno gaszone i może jakieś nawozy (czekam na wyniki badań). Po 3 tygodniach glebogryzarka i bronowanie, a po tym sadzenie.

Pytanie tylko jaka ilość na ar przyjąć wapna, żeby nie było za aktywne po 3 tygodniach tak aby sadzonki były bezpieczne.

Posted

widzisz, pytasz a robisz swoje...

ph 6 jest wystarczające, głęboka orka fatalna, a jak chcesz zniszczyć perz w plantacji wieletniej ?

Nic tylko uczyć się na błędach, szkoda że życie jest takie krótkie....

Posted

Pytam, pytam i słyszę różne odpowiedzi niestety. Zacząłem szukać ciągnika i wszyscy okoliczni rolnicy odradzaja oprysk roundupem w tym samym roku co sadzenie roślin.

Czy roundup w dawce 8l/ha 3 tygodnie przed nasadzeniem nie zniszczy sadzonek? Tego się tylko boję.

Czy gleboka orka nie pomoże w usunięciu chwastów? Jakie mogą być skutki negatywne?

Jeśli chodzi o pH to winogrono musi mieć około 7 więc jednak trochę za niskie jest. Czekam na wyniki badań gruntu to może jakieś inne elementy też trzeba uzupełnić.

Posted

Dla winorośli pH 6 jest za niskie. Z perzem zrób odwrotnie. Najpierw potnij kłącza a później po zazielenieniu przyorz głęboko. Krótki odcinek kłącza nie będzie w stanie wypuścić tak długiego odrostu aby wydostać się na powierzchnię. Wapna nie stosuj teraz tylko zastosuj jesienią. Wsyp pod rośliny kredę jak pisałem. Do zwalczenia perzu wystarczy dawka 3 l Randapu na ha zakwaszonego np. siarczanem amonu. Pozdrawiam!

Posted

6 za niskie, ale gość powinien rok wcześniej przygotowywać pole pod uprawe wieletnich, w przeciągu kilku tygodni nic dobrego nie zrobi. folia czarna o.k. ale czy wszystkie rośliny będà miały wystarczającą ilość wody ?.

Rozdrobnienie i głęboka orka ma sens ale w praktyce ta orka nie wygląda dobrze.

Posted
Jeszcze mam pytanie, dlaczego nikt nie doradza przygotowanie gleby z użyciem rekultywatora? Przecież to zmieli korzenie i grunt po tym wygląda świetnie, dobrze rozdrobniony, jednolity, itd. Czy użycie rekultywatora niesie za sobą jakieś negatywne skutki?
Posted
tak, narobisz kawałków z chwastów i je namnożysz. Nie zakłada sie plantacji wieloletniej na działce z chwastami. jeśli nie możesz zniszczyć chwastów przed sadzeniem winorośli to później jest tródniej
Posted
Wyznacz pasy gdzie będą rosły wina i wbijesz pale i to zrekultywuj_przygotuj pod sadzenie a pasy trawnika co ci zostaną będziesz kosił, po co targać całe pole