Robert ;-) Posted April 4, 2019 Report Posted April 4, 2019 Witam mam takie pytanie Dostałem od ojca darowizne w formie gotówki 16tyś,niestety albo stety muszę iść zgłosić to do skarbówki ,gotówka z ręki do ręki czy musze z ojcem jakąś unowe na to spisać, czy wystarczy że w urzędzie wypełni się odpowiedni druk ,i jeszcze jedno jak wysoki podatek od tej sumy będe musiał zapłacić ,z tego co znalazłem w necie to 308zł +5% nadwyżki od 10000. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 4, 2019 Report Posted April 4, 2019 Mylisz Kolego kwotę wolną od obowiązku podatkowego ze zwolnieniem od podatku. Wypełnij druk SD-Z2 i złóż w urzędzie skarbowym. To co wyliczyłeś to zapłacisz tylko wtedy jeżeli w ciągu sześciu miesięcy po powstaniu obowiązku podatkowego nie złożysz druku SD-Z2 w skarbówce, z odsetkami oczywiście. Pozdrawiam! Robert ;-) 1 Quote
Opel Posted April 4, 2019 Report Posted April 4, 2019 0 linia nie płaci jeśli oczywiście zgłosisz tak jak pisze kolega wyżej. Robert ;-) 1 Quote
Robert ;-) Posted April 4, 2019 Author Report Posted April 4, 2019 Dzięki za szybką odpowiedz ,czyli z tego co piszecie mam isc do US wypełnić ten druk i tyle , i nie bede musiał nic płacić ,darowizna była miesiąc temu ,więc tego terminu 6 miesięcy nie przekroczyłem .nie znam sie na przepisach a problemów wolał bym uniknąć Quote
TakeCare Posted October 9, 2019 Report Posted October 9, 2019 nie placisz zadego podatku jesli zrobisz to przelewem i zglosisz w ciagu 6 miesiecy do us Quote
Recommended Posts