Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześ. Na jesieni ubiegłego roku wziętym się za 1,5ha nieużytku: zwapnowałem i posiałem żyto. Teraz chciałbym to przyorać i posiać na to jakąś mieszankę poplonową. Tylko powiedzcie mi kiedy najlepiej przyorać żyto? Myślałem nad końcem Kwietnia lub początkiem Maja? Czy mieszanki poplonowe można siać od razu po przyoraniu czy trzeba odczekać jakiś czas? Może wystarczy przejechać talerzówka i od razu posiać na to poplon?

Doradźcie jeszcze czy taka mieszanka poplonowa na glebę klasy V i VI będzie ok:

25kg gorczycy
10kg seradela 
5kg facelia 5zl 
30kg łubin żółty 
Posted

jak ładne żyto to czekaj na żniwa, jak liche to odpowiednim momentem będzie to czy jesteś wstanie to zaorac tak jak stoji a jeśli chcesz to tależować to poczekaj na kłoszenie , będzie więcej masy i roślina łatwiej sie rozłoży w ziemi.

Mieszanka powinna się uzupełniać i mieć podobny okres wegetacji a z gorczycą to raczej nic sie nie zgodzi. Siej sam łubin szerokolistny

Posted

Takie sobie to żyto. Na części pola, tej w klasie VI widać braki 2 dawki azotu. Teraz pytanie czy zastosować 2 dawkę i czekać właśnie na kłoszenie?

• 3 months later...
Posted
Po życie posiałem gorczycę z seladerą - tylko do tego miałem dostęp i to w niedużych ilościach. Trochę słabo powschodziło ze względu na suszę. Mam teraz dylemat czy orać to, czy pozostawić aby wysypało nasiona i może wzejdzie jeszcze raz? W bardziej suchej części pola gorczyca już przekwitła i pojawiły się nasiona.