Czesiek2025 Posted April 12, 2019 Report Posted April 12, 2019 Mam pytanie czy jeśli otrzymam premie dla młodego rolnika to mogę podjąć dodatkową pracę np. na umowę-zlecenie. Posiadam prawo jazdy C+E i chciałbym sobie dorobić? Pozdrawiam Quote
czesiek888 Posted June 14, 2019 Report Posted June 14, 2019 Oczywiście że tak. Ale na podstawie umowy zlecenie możesz zarobić maksymalnie 2250 zł brutto. Quote
DziałalnośćPozarolnicza Posted August 6, 2019 Report Posted August 6, 2019 Witam, Beneficjent Młodego Rolnika ma obowiązek przejścia na okres co najmniej 12 miesięcy na ubezpieczenie w KRUS. Po tym może być na ZUSie. Druga kwestia jest możliwość wyboru systemu ubezpieczeń społecznych. Jeżeli rolnik jest na KRUS i osiąga dochody w wysokości minimalnego wynagrodzenia krajowego brutto , to ma możliwość wyboru między KRUS-em (pozostanie w KRUS), a przejściem na ZUS. pozdrawiam,Krystian Blachnik Quote
stephan Posted August 16, 2019 Report Posted August 16, 2019 Niezależnie czy jesteś ubezpieczony w KRUS-ie czy w ZUS-ie, to i tak jakość usług medycznych jest dosyć niska. Berioney 1 Quote
Berioney Posted August 19, 2019 Report Posted August 19, 2019 Też mam pytanie.Słyszałem że trzeba siać i sadzić "co góra przykaże". Wyczytałem że nic takiego nie ma miejsca, po prostu trzeba realizować swój 3 letni biznesplan. Pozdrawiam. Quote
stephan Posted August 20, 2019 Report Posted August 20, 2019 Ostatnio jeden z polityków opozycyjnych rzucił takie hasło, aby wszystkich ubezpieczonych wrzucić do KRUS-u. Nie do ZUS-u, w którym jest gorzej, tylko właśnie do KRUS-u, aby było lepiej, tym którzy obecnie opłacają składki ZUSowskie. Ciekawa koncepcja. A tak swoją drogą, to jeżeli ktoś chce mieć w miarę szybko udzieloną pomoc medyczną to powinien zainteresować się ubezpieczeniami prywatnymi. Są takowe, tutaj więcej o tym napisali: https://wygodnie.pl/ubezpieczenie-zdrowotneMożna tam znaleźć też specyfikację owej usługi. Wydaje się to być całkiem dobrą opcją. Quote
Recommended Posts