Jump to content

Recommended Posts

• 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

Witam,

Beneficjent Młodego Rolnika ma obowiązek przejścia na okres co najmniej 12 miesięcy na ubezpieczenie w KRUS. Po tym może być na ZUSie.

Druga kwestia jest możliwość wyboru systemu ubezpieczeń społecznych. Jeżeli rolnik jest na KRUS i osiąga dochody w wysokości minimalnego wynagrodzenia krajowego brutto , to ma możliwość wyboru między KRUS-em (pozostanie w KRUS), a przejściem na ZUS.

pozdrawiam,

Krystian Blachnik

• 2 weeks later...
Posted

Też mam pytanie.

Słyszałem że trzeba siać i sadzić "co góra przykaże". Wyczytałem że nic takiego nie ma miejsca, po prostu trzeba realizować swój 3 letni biznesplan. Pozdrawiam.

Posted

Ostatnio jeden z polityków opozycyjnych rzucił takie hasło, aby wszystkich ubezpieczonych wrzucić do KRUS-u. Nie do ZUS-u, w którym jest gorzej, tylko właśnie do KRUS-u, aby było lepiej, tym którzy obecnie opłacają składki ZUSowskie. Ciekawa koncepcja.

A tak swoją drogą, to jeżeli ktoś chce mieć w miarę szybko udzieloną pomoc medyczną to powinien zainteresować się ubezpieczeniami prywatnymi. Są takowe, tutaj więcej o tym napisali: https://wygodnie.pl/ubezpieczenie-zdrowotne

Można tam znaleźć też specyfikację owej usługi. Wydaje się to być całkiem dobrą opcją.