Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich . Chciałbym kupić tura 3 sek. do c 330 i moje pytanie jest  takie czy ten ciągnik nadaje się do tura ?Będzie on wykorzystywany tylko do ładowania obornika i jak trzydziestka radzi sobie .Rozmawiałem z sąsiadem i on odradza mi kupno tura do c330 i proponuje kupno tura do drugiego mojego ciągnika jakim jest belarus 920.Problem jest taki że tur do c330 3sek. to koszt 5tys,a do belarusa 18 tys. goły tur ,a gospodarstwo mam małe i nie za bardzo chcę  kredyt w banku brać. 

Posted

jeśli ma być tylko do obornika to pomyśl nad ładoczaczem typu cyklop czy czeski unhz, cenowo wyjdzie podobnie a robota będzie szła sprawniej, bo do ciągnika zaraz dołożysz hydrauliczny układ kierowniczy, szersze koło czy wydajniejszą pompę, a szału dalej nie będzie

Posted
Z tych dwuch to kupił bym tura pod 30stke dorobił adaptacje pod rusa i założył,sam mam tura w c360 i od czasu zakupu mtz niestety bez napędu ,myśle o turze do mtz, bo jest większy i może podbieść więcej ,co prawda po założeniu tura do 60tki założone zostały szerokie koła 1tyś wspomaganie koszt 1300 bo robiłem sam do tego przydała by się osobna hydraulika (większa wydajność itp itd )napęd 4x4 też by się przydał , więc poza turem za 5 koła dołożysz 5 albo i więcej, a 30stka nie będzie spełniać swojej roli bo coś jej będzie brakować,jedna wada belarura to skręt i gabaryt ciągnika oraz jeśli ma niezsynchronizowaną skrzynię to będzie zgrzyt ,chyba ze umiesz w tym zmieniać biegi
Posted

prawda jest taka że jak niema kasy to bida z przeładunkiem, tur do ciągnika około 100 koni i z napędem 4x4 sprawdzi się ale jak takim ciągnikiem orać, uprawiać ziemię, upierdliwe.

Miałem ostrówka i przodem nie naszalał, pare kursów i koleiny że sam miał problem jechać , tyłem słaby zasięg i wolno idzie. Co prawda teraz obornika nie mam ale do bigów przydało by sie coś o turze nawet nie myślę ale może ł 220 poradziłoby sobie na moich górkach - są wymienne osprzęty do tego łyżka , widły. Z koleji można sie władować w strupa zajechanego.

Do c 330 cyklop byłby dobry bo tylko WOM-u potrzebuje.

Posted
No wszystko zależy od punktu widzenia i siedzenia,tobie ładowatrka i to spora z 4x4 a mi od bidy tur lepszy bo bardziej mobilny niż łarowacz typu cyklop czy unhz ,ja gór nie mam ale tura wolał bym na większym ciągniku, sego czasy był pomysł o unhz ale padłona tura ,z biegiem czasu wybrał bym tura na wiekszym koniu ,ładowarka dobra ale trzeba kasy i to chyba sporo
Posted

Gospodarstwo mam 16 ha i jak wiadomo na te czasy to jest mało i dochody nie za duże ,dlatego zastanawiałem się nad czymś tańszym (tur c330).Tak myślę jak mam dokładać do 30stki wspomaganie ,szersze ogumienie ,przeróbka hydrauliki i tak nie będzie to ,to zrobię jak tu  kolego Vademecum mi doradził kupić do tur belarusa .Znalazłem takiego Tura  Metal Fach 16700zł + krokodyl 3 tys.

Posted

A masz płytę gnojowa czy obornik leży na ziemi ? Bo jeśli masz tak jak ja to 30 stka nic nie zrobisz więcej paliwa spalisz niż zaladujesz .

Płyta gnojowa