Kronel Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Zamierzamy odrobine zmodernizować sposób zadawania paszy. Ostro zastanawiamy się nad postawieniem silosu paszowego i zbożowego. Problem tylko tkwi w tym, że do silosu paszowego powinien być w miarę dobry dojazd, co u nas jest utrudnione bo z przodu jest dom, a budynki są za domem. Jest wąska brama i wąska dróżka. Dobr jest dojazd od tyłu ale to tez od strony pola i ciągnik siodłowy się zakopie. Zamierzam postawić silos na paszę około 10-12 to ale dostawca paszy i tak będzie przywoził dużą cysterną czyli ciągnik siodłowy z naczepą. Chodzi o to by dostawy były bezproblemowe.Jak to jest u Was? Czy dostawcy paszy wjeżdżają ?w każdą dziurę?? Quote
Miki Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Najwyżej kup kilka płyt betonowych i zrób prowizoryczną droge . Ja bym tak zrobił ale to co Ty poczniesz to twoja sprawa. Quote
Kronel Posted January 31, 2012 Author Report Posted January 31, 2012 No właśnie nie moge bo miejsca ne mam, wjazd jest wązki od strony dorgi asfaltowej czyli od frontu. Od tyłu to musiałbym z pół kilometra po drodze piaskowej w dodatku gminnej utwardzać. Quote
Miki Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 No to przedmuchuj paszę dmuchawą. Nie wiem jak Ci zabardzo dorazić bo ja jestem wzrokowcem Quote
Pasterz Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Rzeczywiście z tym dojazdem bywają problemy. Jak na początku to wszyscy mówią że nie ma problemu że mogą zabrać do cysterny dodatkowe rury. A w rzeczywistości obiecuje Ci to koleś z działu handlowego, potem przyjeżdża kierowca co ma 12 metrów rury i mówi że się nie da wjechać i że jak co to może Ci to wydmuchnąć na środku podwórka. Jak trafisz na słabego kierowce to ci manewruje 2 godziny a ty musisz pilnować, żeby dziur nie porobił i bramy nie urwał. Jak robisz nową rzecz to zrób tak żeby tir podjeżdżał bez problemu pod sam silos lub tak jak Miki pisze wymyśl jakąś dmuchawe lub przekaźnik w miejsce gdzie spokojnie podjedzie. Quote
Ojciec Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 A wjazdu nie możesz poszerzyć? Drogę można również żwirem z kamieniami utwardzić. Quote
Kronel Posted January 31, 2012 Author Report Posted January 31, 2012 No właśnie jest problem bo jest dom i duże drzewa przejazd jest jaki jest. Tak więc narazie chyba trzeba się wstrzymać, jeszcze ten rok będziemy wozić w workach. Rysuje się na widoku mozliwosc zrobienia drogi z boku, wtedy zrobi się jak należy z pieknym i szerokim dojazdem. Niestety tak jest kiedyś nikt nie planował, że będzie tam miał tir wieżdżać Dziadek jak budował to tak żeby koniem wjechać,ale słyszał że kiedyś będą wszyscy pahajami jeździć z przyczepami. Ale o tirach i cysternach to wtedy jeszcze nie mówili. Quote
Ojciec Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Ja u siebie pomału poszerzam tzn Brat jak Tirem wjeżdżał to zaczął poszerzać hehe ja mam obok ogród także mogę spokojnie poszerzyć bo Ciężko się zmieścić i jeszcze postawili mi znaki przy wjeździe że ciężko wjechać i wyjechać ciężarowym. Quote
edwin Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 No wbrew pozorom to nie żarty, bo utwardzenie pod tira też musi być porządne. Tir to nie busik. Nawet jak jest pusty to jak się zarżnie to trzeba się nieśle nakombinować żeby go wyciągnąć. A ile bałaganu przy tym narobi. Quote
Recommended Posts