Vademecum Posted April 28, 2019 Report Posted April 28, 2019 Czy ktoś ma wiedzę na temat ilości wysiewu na hektar mozgi kanaryjskiej i odległości rzędów 12.5 cm czy 25 cm . Nasiona już mam ale nigdzie nie mogę znaleźć ilości wysiewu to co wyczytałem to że to trawa kempowa i źle znosi nadmierne zagęszczenie . obstawiał bym rzędy 25 cm . ale jaką przyjąć ilość na 1ha ? . Ziarno jest bardzo podobne do lnu z tym że około nawet 10 razy mniejsze , mam zagwozdke i zero info. w necie. nie chce za gęsto bo zgnije a za żadko chwasty pójdą. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 29, 2019 Report Posted April 29, 2019 Jeżeli na nasiona to ok. 400 - 500 szt na metr kwadratowy. Budowa systemu korzeniowego raczej wskazuje na rozstaw "zbożowy". Co do masy tysiąca nasion to nie mam wiedzy, ale po rozmiarze nasion szacuję na 7 - 15 gram. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted April 29, 2019 Author Report Posted April 29, 2019 ok. dziękuję - daje to ponad 2x tyle co planowałem. cza by odliczyć i zważyć, tylko gdzie tak precyzyjną wagę dorwać. Quote
Vademecum Posted April 30, 2019 Author Report Posted April 30, 2019 obawiam się że będzie proem z dokładnością. no chyba żeby odliczyć 10 000 nasion . Quote
Recommended Posts