KudlatyRolnik Posted April 30, 2019 Report Posted April 30, 2019 Witam piszę do was z pewnym zapytaniem otóż, mam po dziadku mniej więcej 1,5ha pola do zagospodarowania zwykła łąka, od dłuższego czasu chodzi mi po głowie żeby kupić parę owieczek a dokładniej wrzosówki. Czytam , kalkuluje ale nie wiem czy opłaca się w to pchać . Nie ukrywam , że doświadczenia nie mam , nie prowadzę gospodsrstwa nie licząć , że dawniej pomagałem dziadkowi. Miałem znajomego który hodował owce , ale szybko zrezygnował bo się nie opłaca tak przynajmniej mówił , miał ich bodaj 10 sztuk . Choć znowu czytałem , że są dopłaty a bez tego się nie opłaca hodować. Na pewno nie byłoby to moje jedyne źródło utrzymania ponieważ pracuję , także powiedzmy , że miałbym gospodarstwo jak można tak to nazwać i pracę od / do. No , ale sam nie wiem co o tym myśleć, a nie mam się kogo poradzić , co wy o tym myślicie , proszę o jakieś porady i o wyrozumiałość , pozdrawiam. Quote
Vademecum Posted April 30, 2019 Report Posted April 30, 2019 to jak masz takie hobby to o.k. ale nie licz na zarobek bo sie zawiedziesz, jedno masz pewne - obowiązki względem zwierząt tzn. przywiązanie jak pies do budy świątek piątek i niedziele. Quote
Sołtys Michał Posted April 30, 2019 Report Posted April 30, 2019 Jako hobby to tak, ale żeby mieć z tego godziwy zarobek to musiałbyś mieć kolego ze 100 szt. matek lub nawet więcej. I zapewniony rynek zbyt na jagnięcia na 5 lat do przodu. Do Włoch , Francji. Tez kiedyś o tym myślałem, ale to niestety się nie kalkuluje w ilościach 10-40 szt. Szkoda. Quote
KudlatyRolnik Posted April 30, 2019 Author Report Posted April 30, 2019 Kurcze widzę że nie potrzebnie się napaliłem na to .... Inne zwierzęta raczej nie wchodzą w grę . No ale może na początek mieć ich kilka a potem z czasem mieć więcej i próbować wbić się w rynek co o tym sądzicie ? . Przypomniałem sobie , że parę km odemnie jest osoba , która hoduje owce dość dużo ich ma , nie pamiętam dokładnie ile . Moze uda mi się z nim pogadać i coś się dowiedzieć. Quote
Vademecum Posted April 30, 2019 Report Posted April 30, 2019 kilka sztuk czy kilkaset to tesame obowiązki, przy większej ilości więcej pracy ale jeśli masz pomysły to niewiele więcej czasu poświęcisz - jedno jest pewne , sztuka czy sto nieda ci satysfakcji finansowej, szkoda życia. W przypadku świń ubojni tanjej jest kupić połuwki z zachodu niż kupić tuczniki od rolnika.W przypadku owiec będzie podobnie a pamiętaj że w PL niema kultury na owczyzne.Osobiście raz w życiu próbowałem i nigdy więcej. Quote
KudlatyRolnik Posted April 30, 2019 Author Report Posted April 30, 2019 Rozumiem , nie będę ukrywał , że trochę sprowadziliście mnie na ziemię ... Podejdę teraz na tego na chłodno , ale raczej nie zrezygnuje i być może jednak spróbuje swoich sił . Bez pośpiechu ma się rozumieć . Quote
Sołtys Michał Posted May 1, 2019 Report Posted May 1, 2019 Nie łam się, jeśli ma to być hobby to dlaczego nie i chcesz spróbować. Popytaj, porozmawiaj z tymi, którzy maja owce, zobacz jak to działa, Sam wyciągniesz z czasem wnioski. Quote
KudlatyRolnik Posted May 2, 2019 Author Report Posted May 2, 2019 Tak zrobię nie napinam się na już , wolę to na spokojnie przemyśleć . Szczerze mówiąc myślę coś działać w przyszłym roku na wiosne .Teraz się dokształcać w tym kierunku i zobaczymy co to będzie . Quote
tomcio112 Posted May 17, 2019 Report Posted May 17, 2019 1,5 ha to już spory kawałek, ale czy na tym obszarze masz juz jakieś pomieszczenie wybudowane dla nich? Tak jak poprzednicy mówią jednak owce to ciężka hodowla... a może po prostu kury? przegrodzić tą powierzchnię na pół i je przepędzać jak wyjedzą całą zielonkę. Sypniesz im ziarna, trawe mają, co jedynie jeszcze jakieś warzywne odpadki a jajka zawsze sprzedaż. Quote
Sołtys Michał Posted May 24, 2019 Report Posted May 24, 2019 Nie zniechęcajmy kolegi. A ciężko jest z każda hodowlą. podstawa to rynek zbytu na produkt. No bo w końcu robimy, pracujemy, inwestujemy by osiągnąć zysk. I to nie dotyczy tylko rolnictwa, a każdej dziedziny. Quote
Recommended Posts