Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, zamieniam teraz poczciwą trzydziestkę i kilka innych zbędnych gratów na ciągnik, takie znajomy znalazł mi coś wartego uwagi, 5314 2000rok 50tyś i Zetorek tylko że 92rok ale za to za 40tyś by poszedł, moc niby ta sama ale który lepszy wg was??
Posted
A dlaczego 4512 fajna opcja a 4514? Myslem ze napęd 4x4 to akurat atut duży, skoro 4514 się sam uciągnąć nie móze to 4512 daje radę? Chyba że chodzi o to ze ten most stawia mu opór aż taki(?)
Posted
miałem 4514 i powiem ci że zasłaby motor ma na przód. fajny ciągnik jak mf 255. sąsiad wtymm samym czasie kupił 5314 i ciągle miał kłopot ze skrzynią. Chyba to był 1998 rok kupiliśmy nówki i on ciàgle nażekał na skrzynie a później na turbo. Ja być może szarpne się na 4512 bo mf 255 zasłaby dla mnie . ale jak trafie ziemie to znów będą nici z ciągnika.
Posted

Tych skrzyń w Ursusie było od cholery niby 8x2 ale była 30km/h i 40km/h i ta szyba byla nie za dobra, dusiły się te ciagniki i jeszcze te wysokie koła ach zmora licencyjnych.

Jeszcze był jeden 5314 2002r. ale ze skrzynia 12x4 i nie wiem może o tego się pokusić? Która skrzynia by się lepiej sprawdziła 8x2 czy 12x4?

Posted

Znaczy powiem tak byłem oglądać obydwa, Ursus w ogóle odpada, kabina ta cała Agro podłoga niby płaska ale szczeliny są może nie dużo aczkolwiek widać ziemie znaczy będzie zimno się dostawać i będzie słychac skrzynie, nawiewy kurczę na nogi i szybę i tylko ale dobra to by przeżył., silnikowo może niezły zapalił na strzał nie kopci itd ale ta skrzynia i te wysokie koła ech... wsiadłem wrzucam 1H ruszam i przygasł przy ruszaniu, niby jak się kręci to się kręci na obrotach już ale tą skrzynie- znaleść przełożenie do pracy to ech ech ech

Zetor bardziej już, niby starszy ale w kabinie obszyty ładnie wszystko tapicerką cicho, nawiewy z góry radyjko a poza tym skrzynia to jak w C-360 prawie, piec biegów i wsteczny żółw zając no prostota i tam jak ruszysz na pusto z 3 to nie przesadnie nawet.

Zetor teź nawet nie był umyty i to w sumie atut bo Ursus to wypucowany wyplakowany i widać że odtłuszczacz poszedł bo nigdzie nawet nie pocił się w co po tylu latach nie uwierzę, Zetor zasmarkany nie był ale jakieś tam zapłacenia i brud miał, opony 40% ale oryginalne te Braun Brno nie wiem jakoś tak, to w sumie też atut znaczy ze mało robił, ogólnie tutaj Przyznam szczerze ze bardziej pozytywnie wypadł zetor

Posted

prędzej zetor będzie sie pocić niż 4514, niewiem jakie ma zwolnice zetor a szcz. z przodu .

Sam widzisz że pod wzgl. komfortu to do zach. daleko. Kabina jak jest montowana z części to zawsze będzie dziurawa. Ja miałem skrzynię taką jak mf 255 i ona mi bardzo odpowiada , tylko 3 może być kłopotliwe w znalezieniu ale głównie pracujesz na 1 i 2 chodź przy tej masie na 2 to raczej tylko z rozsiewaczem nawozów .

Posted
jeszcze większy kataklizm. poczekaj do jesieni - wiosny . Obserwuje te ciągniki i teraz te co są to od zeszłefo roku i dawniej . Były dwie piękne sztuki i poszły od razu jeden miał niecałe 900 mth i w środku jak nowy. na używany ciągnik cza popracować w necie bo można sie wkopać w koszty.
Posted
A jakie opinie o Ursusach co szły na eksport? Mam na myśli 4514 DeLuxe ciągnik sprowadzony, lepsze Ursus dawała na eksport czy gorsze? Bo ciekawa cena nawet za niego 39500zł może by oddał za 38tyś
Posted
A jeszcze takie małe pytanko miedzy 4514 a 5314 to są jakieś różnice? Tzn wiem że jeden ma 65km a drugi 72km tylko czy reszta skrzynia most itd są takie same? Bo 4514 się trafiają w dobrych cenach i pytanie czy przy tych samych skrzyniach tj 8x2 różnica tych 7km mniej jest mocno odczuwalna?
Posted

Silnik obu traktorów to brazylijska podróbka Perkinsa A4.236 o pojemności zwiększonej o 5 ccm. Ja mam Perkinsa A4.236 o mocy 74 KM. Reszta to samo z tym że może być inne wyposażenie w standardzie. Pozdrawiam!