cholera Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 proszę o polecenie maszyn na początek do uprawiania 5ha ziemi???? Ziemia była w dzierżawie i troszkę jest zaniedbana .... Quote
przemo137 Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Maszyny dostosowuje się do produkcji wiec napisz co masz zamiar siać, sadzić? Quote
cholera Posted January 31, 2012 Author Report Posted January 31, 2012 nie wiem jeszcze wstępnie zasiać coś dzięki czemu poprawi się struktura ziemi , zaorać, zasiać ... Quote
Pasterz Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Dokładnie, co będziesz uprawiać to jedno, ale na początek jakieś zbóżko. Ważniejsze chyba to jakie masz gleby, która klasa? Piasek czy glina? Quote
cholera Posted January 31, 2012 Author Report Posted January 31, 2012 III, IV klasa ...... nie wiem jeszcze co będę uprawiać Quote
Pasterz Posted January 31, 2012 Report Posted January 31, 2012 Ziemia OK, Nie wiem jaką masz smykałkę do naprawy maszyn, ani jaki zasobny portfel. Taki areał opędzisz wszystkim, spokojnie uprawisz to nawet ursusem c330 + pług 2 skibowy+ brony+ kultywator.Siewnik i opryskiwacz sobie daruj na początek rozejrzyj się gdzie by tu pożyczyć albo wynająć. Moim zdaniem trzydziestka to fajny traktorek, jak chcesz coś lepszego to szukaj małego traktora. Jak nowy to tak do 70 koni maks.Co do marek się nie wypowiadam, wszystkie nowe traktory na ten areał będą dobre. Quote
winio1 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Witam ja bym doradził c 330 lub MF jakiś mniejszy na początek a maszyny tak jak kolega pisze albo pożyczyć albo szukać ciągnika z maszynami wiele takich ogłoszeń jest , oczywiście jeśli się nie znasz na ciągnikach (tego nie wiem) brać na oględziny DOBREGO mechanika to podstawa .A teraz uzasadnienie dlaczego mały traktor po 1 tani po 2 w razie powiększenia areału kupisz większy a ten zostanie jako pomocniczy (bardzo przydatny)powodzenia Pozdrawiam i napisz coś obmyślił Quote
cholera Posted February 1, 2012 Author Report Posted February 1, 2012 Tak sobie myślałem ,żeby kupić mały ciągnik ,pług, brony, w dobrymstanie bo część ziemi to ziemia gliniasta ale na dwie skiby to możnaorać . Dziękuję za porady które wykorzystam przy ewentualnych zakupach Quote
Ojciec Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 za niewiele większą cenę możesz kupić pługi zagraniczne np Kverneland dołożysz z 1000 max a pługi masz super lepiej orzą i ciągnik ma lżej. Quote
Adams Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Może jakaś ,,trzydziestka'' lu mały belarus.Pług dwu-skibowy,siewnik może jakiś przerobiony z konnego (niektórzy sprzedją) siewnik do nawozów ,,kos'' i jakaś fura konna przerobiona na dyszel, oczywiście brony i kultywator. I może opryskiwacz.Ale to nie pilnie. Quote
przemo137 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Lepiej kupić c 360 niż 330 bo pospolita 60-tka jest tańsza a zawsze km więcej. Quote
muzyk Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Witam.OJCIEC nie wprowadzaj gościa w maliny przecież KWERNELAND to jest MERCEDES wśród pługów sam kupiłem 4 KWERNELANDA niekompletną,kompletowałem 1skibe i zapłaciłem 4000 tys. złotych ale orka tym pługiem to czysta poezja.CHOLERA mam do sprzedania 3 pług i siewnik dasz1000 zł.i twoje.Pozdrawiam. Quote
Adams Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Lepiej kupić c 360 niż 330 bo pospolita 60-tka jest tańsza a zawsze km więcej. Ale trzydiestka mniej pali. Quote
winio1 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Bierz 30stke mniejsza moc ale jak kupisz dobrą i o nią zadbasz to pojeździsz tylko kupuj z obciążnikami i rocznik 75+ bo poniżej maja grubościenne panewki główne nie wszystkie ale większość , i mechanik przy kupnie obowiązkowo a 60 są w większości awaryjne bardziej z powodu ze nie wszyscy wiedzą jak o nie dbać i maja kilka rzeczy w sobie niedopracowanych na etapie konstrukcji jest to do poprawienia ale to już inna bajka na 150 stron a pługi 3 Grudziądz najlepsze jak nie uciągniesz 3 to odkręcisz a do pokładania w sam raz a jak kupisz starsze wydanie z oryginał odkładnicami to nie gorzej orzą jak zachodnie to moje zdanie a ty zrobisz jak chcesz Quote
cholera Posted February 1, 2012 Author Report Posted February 1, 2012 a co sądzicie o ciągnikach rolniczych sprowadzanych z chin?? Quote
Pasterz Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Jeżeli patrzeć pod kątem uprawy 5 hektarów to nie ma znaczenia bo spokojnie da rade, ważne by serwis był na miejsce wszystkie Farmtec i tego typu to własnie takie ciągniki, kosztują 20% mniej niż europejskie marki też jeżdżą i dają rade. To jest tak jak porównywac VW i deawoo matiz. Jak potrzebujesz samochód żeby raz w tygodniu do kościoła pojechać to matiz wystarczy. Quote
Miki Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Nie! Kategorycznie! To kup sobie coś w telezakupach mango wyjdzie na to samo . Te ciągniki są za delikatne do gospodarstwa, a szczególnie dla polskiej "ciężkiej ręki". Ja mam C-330M i powiem maszynka godna polecenia! W końcu pełnokrwisty Polak, a C-360 już nie. W 30 nic się nie psuje, a mankamentem 60 jest za słaba skrzynia biegów. Quote
przemo137 Posted February 1, 2012 Report Posted February 1, 2012 Każdy ciągnik jest awaryjny a zwłaszcza że są to ciągnik które mają po 30-40 lat. Mam oba te ciągniki i jakaś szczególnie nie wiedzę aby któryś się wyróżniał cechami negatywnymi czy pozytywnymi. A 360 radze kupić bo na III klasie to już 330 ma co robić. Quote
armi95 Posted February 2, 2012 Report Posted February 2, 2012 Ursus C-4011 jak dla ciebie. Tani i dobry. Quote
Recommended Posts