Izabela Posted May 8, 2019 Posted May 8, 2019 Dzień dobry,w zeszłym roku dziadek przekazał mi i mojemu bratu 0,9 ha ziemi w tym rolna klasy VI i Ls w gminie Stare Babice. Zastanawialiśmy się z bratem co zgodnie z prawem możemy z tym / tam zrobić - czy warto coś uprawiać (nie mamy żadnych sprzętów rolniczych, żadnego doświadczenia itd.), czy można to odrolnić/odlesić (jakie koszty?), czy można coś na tym terenie pobudować (jeśli tak, to co?), czy można pole i las ogrodzić (jeśli tak, to w jaki sposób?), a może wydzierżawić komuś (tylko nikt wokoło nic już nie uprawia)? Mam potrzebę mieszkaniową, a wiem, że normalnego domu ani siedliska tam nie postawię Pytań dużo, mało informacji. Może ktoś miał podobną sytuację? Pozdrawiam serdecznie forumowiczów - Iza Quote
Izabela Posted May 8, 2019 Author Posted May 8, 2019 W gminie jest jedna odpowiedź - nic się nie da zrobić. Stąd uznałam, że na tym forum ktoś może mi podpowiedzieć coś więcej Quote
Izabela Posted May 9, 2019 Author Posted May 9, 2019 Zgodnie z planem jest to las i grunt rolny, a więc teren nieprzewidziany pod zabudowę. W przypadku chęci rozpoczęcia produkcji rolnej - nie mamy sprzętu do uprawy czegokolwiek, nie mamy gdzie go trzymać i totalnie się na tym nie znamy. Pole i las (nie tylko nasze, ale i innych osób ) jest natomiast wychodkiem dla psów pobliskich mieszkańców. Nagminne jest wyrzucanie również przez "sąsiadów" różnych śmieci do lasu i na pole. Nie mieszkając tam na miejscu, nie ma możliwości upilnowania tego. Podejrzewam, że nawet jeśli można by ogrodzić las i pole, aby zabezpieczyć je przed dewastacją, to zapewne bez czujnego oka właściciela taka siatka szybko zniknęłaby Zależałoby mi na budowie jakiegoś domu, bo tak jak napisałam wcześniej mam potrzebę mieszkaniową. W gminie usłyszałam, że nie mają nawet zamiarów na przekształcenie naszego ugoru od przynajmniej 15 lat na działkę budowlaną i że mogę sobie kupić działkę spełniającą moje potrzeby, gdyż jest ich dużo w gminie na sprzedaż. Co ciekawe w tym samym lesie, na wprost naszej działki - czyli po drugiej stronie leśnej gminnej ulicy - są zabudowania mieszkalne Quote
Vademecum Posted May 9, 2019 Posted May 9, 2019 jak las i rolne to nic nie zrobicie. natomiast jak jest po przeciwnej strony drogi zabudowane to nie powinni robić łaski. Opowiedź żeby sobie kupić budowlaną działke to jest zbycię petenta. Musisz rozeznać w czym problem z tym przekfalifikowaniem. Izabela 1 Quote
Izabela Posted May 10, 2019 Author Posted May 10, 2019 Gdybyśmy mieli sprzęt, to by się na tym kawałku pola posadziło coś na własny użytek, ale pytanie co urosłoby na piaszczystej glebie VI i nie wymagało stałej opieki, pryskania etc.? Quote
Recommended Posts