Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Po pierwsze fajnie, że powstał ten dział. Bo do tej pory nie bardzo wiedziałem gdzie to pisać.

Otóż mam jedną łąkę baaardzo podmokłą, niedaleko przepływa dość wartki strumyk. Łąka podmokła jest do tego stropnia, że czasem muszę czekać aż woda zejdzie żeby siano zebrać. No i od kilku lat zamiaruje się żeby zrobić z niej staw. Do tej pory tylko o tym myślałem, ale teraz mam znowu lodowisko i mnie szlak trafia.

Czy ktoś wie co trzeba zrobić, jakie papieru, pozowlenia, uprawnienia wyrobić żeby taki staw wybudować ( podobno staw to też budowla ), a właściwie wykopać? Czy na hodowlę np. karpia trzeba mieć jakieś uprawnieniania, etc.

Posted

Najłatwiej i z przymrużeniem oka to zrobić to tak. Zagadujesz z geodetą żeby ci naniósł staw. Zależy jakie są mapy. Jak Ci naniesie staw to pozostaje Ci tylko wypchnąć przepływ z rzeczki i to tyle.

Wersja oficjalna jest masakryczna - operat wodnoprawny pozwolenia i inne cuda. Idź do gminy się dokładnie wypytaj, bodajże do kilku arów można wykopać tylko na zasadzie zgłoszenia.

Posted

No tak idź do gminy, wszystko fajnie gdyby tam coś wiedzieli. Byłem i chciałem się o to wypytać to mi powiedzieli żeby w internecie poszukać. Akurat nie było faceta od budownictwa, więc nic się nie dowiedziałem.

A ten operat wodnoporawny to co to jest, jak to zrobić? Nie wierze, że wszystkie te wymogi są nie do przejścia. Przecież w Polsce jest dużo stawów hodowlanych i nie sądze żeby one były robione tak z przymrużeniem oka ;-)