Vademecum Posted May 13, 2019 Report Posted May 13, 2019 Ktoś coś podpowie ? Chloroza liści a na górnej powierzchni harakterystyczne rdzawienie.Zdjęcie z netu, niestety bez opisu, a jak jest opis to brak zdjęć Quote
DuzyGrzegorz Posted May 13, 2019 Report Posted May 13, 2019 Chloroza liści malin czy jakoś tak. Choroba jest powszechna ale w zależności od szczepu wirusa i podatności odmiany objawy mogą mieć różną intensywność. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted May 13, 2019 Author Report Posted May 13, 2019 czyli wirus, a to moja przygoda z malinami widać szybko się skończyła.... Cza sadzić leśne. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 13, 2019 Report Posted May 13, 2019 Jak napisałeś to zdjęcie przedstawia chorobę ale nie przedstawia Twoich malin. Opisz dokładnie objawy choroby, na jakich liściach występuje, czy są objawy na chwastach i jakie chwasty rosną itd. U Ciebie może być zupełnie inna przyczyna chlorozy, np. zbyt wysokie pH czy brak magnezu lub żelaza. Jeżeli to wirus to też nie eliminuje plantacji z uprawy. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted May 13, 2019 Author Report Posted May 13, 2019 likwidować dosłownie nie będę, one same się likwidują. Liście wyglądają identycznie a niestety z mojego tel. zdjęcia nie wchodzą. Gdzieniegdzie widać oprzęd dlatego pomyślałem o insektycydzie.Posadzone są w pszenicy i taka uprawa - może zadużo azotu ? chwasty ciemnozielone, bujne - siewka rdestu a z samymi malinami zainportowany chwast mi nieznany ale pełno go na dobrej ziemi w parkach przypomina czarny bez. Wracając do liści to kolor jak z foto a przy nasadzie jeszcze zielone . Liść maliny ma fakturę i te górki są minimalnie rdzawe i widać je też na tym foto. Jutro jade do MODR-u wypełnić wniosek może tam będą coś wiedzieć ale jeszcze nigdy nie dostaĺem tam oczywistej odpowiedzi. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 14, 2019 Report Posted May 14, 2019 Musisz wyciąć chore pędy i zwalczyć mszyce. Wiosną jak zaczną pękać pąki obserwuj czy nie ma mszyc. Jeżeli się pojawią natychmiast zwalczaj. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted May 14, 2019 Author Report Posted May 14, 2019 niema nic żywego, albo dobrze ukryte bo zimno Quote
Recommended Posts