Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak napisałeś to zdjęcie przedstawia chorobę ale nie przedstawia Twoich malin. Opisz dokładnie objawy choroby, na jakich liściach występuje, czy są objawy na chwastach i jakie chwasty rosną itd. U Ciebie może być zupełnie inna przyczyna chlorozy, np. zbyt wysokie pH czy brak magnezu lub żelaza. Jeżeli to wirus to też nie eliminuje plantacji z uprawy. Pozdrawiam!

Posted

likwidować dosłownie nie będę, one same się likwidują. Liście wyglądają identycznie a niestety z mojego tel. zdjęcia nie wchodzą. Gdzieniegdzie widać oprzęd dlatego pomyślałem o insektycydzie.

Posadzone są w pszenicy i taka uprawa - może zadużo azotu ? chwasty ciemnozielone, bujne - siewka rdestu a z samymi malinami zainportowany chwast mi nieznany ale pełno go na dobrej ziemi w parkach przypomina czarny bez. Wracając do liści to kolor jak z foto a przy nasadzie jeszcze zielone . Liść maliny ma fakturę i te górki są minimalnie rdzawe i widać je też na tym foto. Jutro jade do MODR-u wypełnić wniosek może tam będą coś wiedzieć ale jeszcze nigdy nie dostaĺem tam oczywistej odpowiedzi.

• 1 month later...