Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam 4 kurki i 1 koguta, ostatnio zauważyłem że kura zaczęła charczeć przy oddychaniu.Na następny dzień pojechałem do weterynarza który dał mi lek Biomox. Miałem stosować go do wody 1,5/1l czyli dawałem 5g/3l przez 5 dni.Kura trochę więcej siedzi niż zwykle i nie znosi jaj.

Możliwe że po 5 dniach niema widocznej poprawy?

Kurka ma jedno zamknięte oko,3 razy przemyłem jej rumiankiem a dalej ma zamknięte.Z oka leci jej trochę płynu podobnego do ropy ale jest bardziej rzadki. Czy to również jedna z objaw choroby ?

Posted

Tak kurnik sprzątałem 2 dni temu.

Na cały dzień otwarte jest okno i wejście dla kur.

Światło również, jest szyba(plastikowa) od wschodu i okienko on południa.

Posted

Chore ptaki pobierają mało wody i paszy dlatego leczenie nie jest skuteczne.

Czy można spróbować dawać strzykawką?

Pozostałe kurki z kogutem kichały ale już niema śladu.

Posted

Strzykawką nie można bo dostanie się do płuc.

Rozumiem ale jeśli dałbym na początek Dzioba po trochu? Dzisiaj jak zauważyłem mniej charczy ale ma dziób od ropy.Mysle że to od oka? Mogę coś zrobić by otworzyła to oko?

Posted

przemyć wodą - generalnie traktuj jak niemowle, chcesz pomóc to działaj.

Lekarstwo daj do dzioba , strzykawką możesz zrobić wiszącą krople jak kura zobaczy ją to sama weźmie jeśli nie jest to już agonia. Ptaki widzą i rozróżniają krople i je spijają.

Jak sie zakrztuśsi to odpuść niech sie odkaszle. Zwierzęta nie wiedzą że chcesz im pomóc ale jak sie nauczą to będą za tobą chodzić !!!

Posted

Nie dawałem jej lekarstwa ale przemyłem oko,kurka dzisiaj 5 razy więcej chodzi niż podczas choroby i tylko lekko charczy.Oko powoli otwiera,wczoraj nawet była zaciekawiona gdy zakładałem siatkę na górę :D .Na początku nie chciała dać przemyć oka ale teraz niema z tym problemu. ;) Dziękuję wszystkim za porady,za kilka dni napisze jak z kurką.

• 2 weeks later...
Posted
Oko ma otwarte lekki katar nadal jest.Podaje kolejna dawkę leku,niestety jest uparta więc jest problem.Zato inne nawet Dziubia strzykawkę.Mam pytanie czy kura może kuleć po takiej przerwie leżenia?