miszka Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 Cześć, Koledzy mam problem z zapychanie się dysz w opryskiwaczu ale tylko wtedy kiedy w oprysku jest nawóz dolistny lub siarczan magnezu. Ostatnie przypadki kiedy wystąpiło zapychanie dysz. 1. Do opryskiwacza poszło: - Wirtuoz - Adob PK 25-19 - Siarczan magnezu 10 kg - Bormax około 1,5 litra Siarczan magnezu rozpuszczałem w wiadrze w letniej wodzie, mieszadło w opryskiwaczu cały czas włączone ale po tym jak wyjechałem na pole zaczęło spadać ciśnienie i w końcu w ogóle ciśnienie zginęło. Okazało się, że w filtrach, przewodach i dyszach jest kasza. Skutkiem powyższego było rozkręcanie całego opryskiwacza i czyszczenie go z tej kaszy. Tutaj trochę skłaniam się ku temu, że bormax mógł się do tego przyczynić a dodałem go tylko dlatego, że zostało mi go trochę po rzepaku i nie chciałem aby się zmarnował. 2. Wczorajszy oprysk, do opryskiwacza poszło: - Stymulator Asahi 0,6 l/ha - Foliq Makro PK 4 l/ha Mierzyłem temperaturę wody jak miałem nalaną połowę opryskiwacza to było 10,8 C, mierzyłem też twardość wody i wynik to 170 ppm czyli woda miękka. Niestety znowu ciągłe zapychanie dysz takimi małymi białymi brudami. Tydzień temu robiłem oprysk Maister Power i było wszystko ok, dlatego też myślę, że przyczyna zapychania dysz musi leżeć w nawozie dolistnym oraz siarczanie magnezu. Wygląda na to, że po wlaniu do opryskiwacza coś się z nich wytrąca lub krystalizuje i to właśnie zapycha dysze. Może ktoś miał podobny przypadek i zna jakiś sposób na to aby pozbyć się problemu? Z góry dzięki za pomoc. Quote
Vademecum Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 pod wpływem ciśnienia może sie wytrącać. Nie mieszaj tylu substancji. Osobiście nie miałem takiej sytuacji ale patrze co leje i niemal sterylnie , najprościej nawalić syfu co mści się przez kilka sezonów. Spróbuj stosować tylko jeden nawóz. Generalnie teoretycy mówią by mieszać max. 2 składniki, sam w tym roku stosowałem 4 składniki., po zeszĺym roku gdzie ooryski niedziałały a pola ze zbożem świeciły kolorami, u sąsiadów w tym roku będzie masa habra, ostu , już go widać. U mnie w owsie oset też będzie po gryce. Sprubuj po 1 nawozie Quote
Vademecum Posted May 31, 2019 Report Posted May 31, 2019 a weź w wiadrze zmieszaj te nawozy w stężeniu roboczym, zobaczysz jak sie zachowują. wiadro nie może być metalowe ! Quote
miszka Posted May 31, 2019 Author Report Posted May 31, 2019 Właśnie przy tym pierwszym przykładzie trochę przesadziłem z liczbą mieszanych substancji ale zastanawia mnie dlaczego się zapycha w przypadku Stymulatora Asahi + Foliq Makro PK.Większość ludzi pisze/mówi o dodawaniu siarczanu magnezu a moje doświadczenie niestety pokazuje, że mi zawsze ten siarczan zapycha dysze :-( Będę pryskał ponownie za 10 dni to spróbuje oddzielnie i zobaczę czy wtedy będą jakieś problemy. Chyba spróbuję też dodać kondycjoner wody np. PROAQUA bo piszą o nim "...Kondycjoner wody PROAQUA zwiększa możliwość łącznego stosowania różnych preparatów, poprawia stabilność roztworów roboczych oraz podnosi skuteczność działania nawozów i środków ochrony roślin. ..." Quote
DuzyGrzegorz Posted June 1, 2019 Report Posted June 1, 2019 Trochę skomplikowanie to opisałaś Koleżanko w pierwszym poście. Pozwól że napiszę to krócej:Mam twardą wodę.To wszystko co wynika z Twojego posta.Obniż pH wody do poziomu poniżej 5 i będzie dobrze. Praktycznie wszystkie znane mi substancje czynne pestycydów najskuteczniej działają przy pH wody ok 4,5 więc możesz dodatkowo zaoszczędzić na samych preparatach. Najniższe pH wymaga Glifosat, ok. 2. W przypadku wody twardej jak Twoja wymaga znacznych dawek aby był efektywny. Pozdrawiam! Quote
koscik.edek Posted August 20, 2020 Report Posted August 20, 2020 Polecam opryskiwacz marolex 5l, bardzo fajny, poręczny , świetnie się sprawdza, nie ma problemów z dyszami Quote
kaarolek Posted August 21, 2020 Report Posted August 21, 2020 Witam, czy ktoś z Was posiadał kiedyś opryskiwacz akumulatorowy z firmy Malorex? Czy warto w niego inwestować? Chodzi mi o konkretny model https://www.sklepfarmera.pl/opryskiwacz-akumulatorowy-fx-7l-marolex/ Z góry dziękuję za pomoc Quote
Recommended Posts