Jump to content

Recommended Posts

Posted
Cześć, 

Koledzy mam problem z zapychanie się dysz w opryskiwaczu ale tylko wtedy kiedy w oprysku jest nawóz dolistny lub siarczan magnezu.

Ostatnie przypadki kiedy wystąpiło zapychanie dysz.

1.

Do opryskiwacza poszło: 

- Wirtuoz 

- Adob PK 25-19

- Siarczan magnezu 10 kg

- Bormax około 1,5 litra

Siarczan magnezu rozpuszczałem w wiadrze w letniej wodzie, mieszadło w opryskiwaczu cały czas włączone ale po tym jak wyjechałem na pole zaczęło spadać ciśnienie i w końcu w ogóle ciśnienie zginęło.

Okazało się, że w filtrach, przewodach i dyszach jest kasza.

Skutkiem powyższego było rozkręcanie całego opryskiwacza i czyszczenie go z tej kaszy.

Tutaj trochę skłaniam się ku temu, że bormax mógł się do tego przyczynić a dodałem go tylko dlatego, że zostało mi go trochę po rzepaku i nie chciałem aby się zmarnował.

2.

Wczorajszy oprysk, do opryskiwacza poszło:

- Stymulator Asahi 0,6 l/ha

- Foliq Makro PK 4 l/ha

Mierzyłem temperaturę wody jak miałem nalaną połowę opryskiwacza to było 10,8 C, mierzyłem też twardość wody i wynik to 170 ppm czyli woda miękka.

Niestety znowu ciągłe zapychanie dysz takimi małymi białymi brudami.

Tydzień temu robiłem oprysk Maister Power i było wszystko ok, dlatego też myślę, że przyczyna zapychania dysz musi leżeć w nawozie dolistnym oraz siarczanie magnezu. Wygląda na to, że po wlaniu do opryskiwacza coś się z nich wytrąca lub krystalizuje i to właśnie zapycha dysze.

Może ktoś miał podobny przypadek i zna jakiś sposób na to aby pozbyć się problemu?

Z góry dzięki za pomoc.

Posted
pod wpływem ciśnienia może sie wytrącać. Nie mieszaj tylu substancji. Osobiście nie miałem takiej sytuacji ale patrze co leje i niemal sterylnie , najprościej nawalić syfu co mści się przez kilka sezonów. Spróbuj stosować tylko jeden nawóz. Generalnie teoretycy mówią by mieszać max. 2 składniki, sam w tym roku stosowałem 4 składniki., po zeszĺym roku gdzie ooryski niedziałały a pola ze zbożem świeciły kolorami, u sąsiadów w tym roku będzie masa habra, ostu , już go widać. U mnie w owsie oset też będzie po gryce. Sprubuj po 1 nawozie
Posted

Właśnie przy tym pierwszym przykładzie trochę przesadziłem z liczbą mieszanych substancji ale zastanawia mnie dlaczego się zapycha w przypadku Stymulatora Asahi + Foliq Makro PK.

Większość ludzi pisze/mówi o dodawaniu siarczanu magnezu a moje doświadczenie niestety pokazuje, że mi zawsze ten siarczan zapycha dysze :-(

Będę pryskał ponownie za 10 dni to spróbuje oddzielnie i zobaczę czy wtedy będą jakieś problemy.

Chyba spróbuję też dodać kondycjoner wody np. PROAQUA bo piszą o nim

"...Kondycjoner wody PROAQUA zwiększa możliwość łącznego stosowania różnych preparatów, poprawia stabilność roztworów roboczych oraz podnosi skuteczność działania nawozów i środków ochrony roślin. ..."

Posted

Trochę skomplikowanie to opisałaś Koleżanko w pierwszym poście. Pozwól że napiszę to krócej:

Mam twardą wodę.

To wszystko co wynika z Twojego posta.

Obniż pH wody do poziomu poniżej 5 i będzie dobrze. Praktycznie wszystkie znane mi substancje czynne pestycydów najskuteczniej działają przy pH wody ok 4,5 więc możesz dodatkowo  zaoszczędzić na samych preparatach. Najniższe pH wymaga Glifosat, ok. 2. W przypadku wody twardej jak Twoja wymaga znacznych dawek aby był efektywny. Pozdrawiam!

• 1 year later...