waleczka Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 Współprowadzę rodzinną hodowlę - świnie od pokoleń! Nie jest to może praca moich marzeń, ale wszyscy się staramy. I możemy sobie pozwolić na modernizację. Oprócz nowych paśników będziemy też montować nowe oświetlenie... pytanie tylko jakie?!? Dużo dobrego czytałam na temat LEDów, tyle że nigdy ich jeszcze nie stosowaliśmy. A ocenianie oświetlenia przemysłowego na podstawie domowych żaróweczek wydaje mi się kompletnie bezsensowne.A co Wy sądzicie o takim pomyśle?? Quote
Vademecum Posted June 4, 2019 Report Posted June 4, 2019 sprawdż normy, światło które tobie będzie pasować nie koniecznie spasuje świnią.Mocne światło będzie świni przeszkadzać, naturalnym środowiskiem świni jest las i takie światło jej najbardziej spasujeBędzie też to zależało od budynku, okien i inne pewnie Quote
waleczka Posted June 10, 2019 Author Report Posted June 10, 2019 No tak - to przecież świniom ma być dobrze. Szkoda tylko, że normy do których dotarłam są wybitnie nieprecyzyjne i chyba dawno nieaktualizowane - bo osobiście nie byłam w stanie po ich przeczytaniu stwierdzić, czy coś takiego jak http://nowaled.pl/oprawy-przemyslowe-led/ mieści się w dopuszczalnych granicach... trzeba będzie poszukać jakiegoś speca. Quote
tomcio112 Posted June 14, 2019 Report Posted June 14, 2019 Do budynków inwentarskich służą inne lampy do oświetlenia, specjalne, wiadomo żarówki Led będą droższe ale po jakims czasie Ci się zwrócą, ze względu na niski pobór energii elektrycznej.Zwykłe żarówki niestety pobierają o wiele więcej energii Quote
Recommended Posts