Napisano 16 czerwiec 2019 - 00:21
Jak napisałeś, że tenże ktoś stwierdził że moskwa niema technologi do zamgławiania to tenże jegomość przestaje być partnerem takiej rozmowy. Ja bym go zapytał czy moskwa ma technike do wywoływania deszczu ? Przekopanie i przesianie terenu katastrofy na głębokość 1 m.jest niemożliwe w takim czasie a i tak to zamało więc nie wiem na kim kopacz chciała zrobić wrażenie. Może wydawało się jej że metr to tak dużo. i uzyska poklask. A to też świadczy o braku wyobraźni a dalej idąc kompetencji.
Z tego co wiem szkolenia na tych samolotach odbywały się w rosji i zdaje sie już ich nie organizowali. Nie były to szkolenia jednorazowe , musiały być odnawiane.
Również wiem że pomimo wszystko te samoloty były bezpieczne i bardzo dobre na tamte czasy.
To co piszesz o paliwie to też dziwne, tankowali na styk ? w cywilnym lotnictwie to kapitan decyduje o ilości paliwa i tak by zostało 3- 4 tony i właśnie w tupolewie. Zejście poniżej 3 ton skutkuje degradacją z prawego na lewy fotel czyli II pilota. Przynajmniej tak było w lotnictwie cywilnym. Załoga wojskowa mogła robić ci chciała ale to świadczy o kompetencjach pilota. czyli wyszkoleniu. Tupolew reaguje z opuźnieniem na działania pilota i to mogło również przyczymić się do katastrofy.
W życiu codziennym rozwaga podpowiada nam o elastyczniści decyzji, mnie dziwi że tejże elastyczności zabraklo pilotowi.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 00:30
Załoga to : pierwszy pilot który jest dowódcą
drugi pilot który kontroluje pierwszego czy nie popełnia błędów
mechanik ( w ił-ach było dwuch )
nawigator
zwierzchnikiem pilota wojskowego jest prezydent który akurat był na pokładzie.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 00:34
Napisano 16 czerwiec 2019 - 00:42
Napisano 16 czerwiec 2019 - 06:48
koleżanko, pilot nie słucha rozkazów kapitana bo to pilot w samolocie jest kapitanem.
Załoga to : pierwszy pilot który jest dowódcą
drugi pilot który kontroluje pierwszego czy nie popełnia błędów
mechanik ( w ił-ach było dwuch )
nawigator
zwierzchnikiem pilota wojskowego jest prezydent który akurat był na pokładzie.
Dowódcą załogi jest kapitan a nie pierwszy pilot. W lotnictwie wojskowym samolotem dowodzi pilot-dowódca (analogicznie jak w lotnictwie cywilnym kapitan), a pierwszy pilot nawet nie jest zastępcą w sensie ogólnym. Zastępuje pilota-dowódcę tylko w przypadku gdy ten nie może sprawować swojej funkcji, np jak umrze na pokładzie. Wyjście kapitana czy pilota dowódcy do np. WC nie powoduje że na ten czas zastępuje go pierwszy pilot. Oznacza to że nawet jak pilotem prowadzącym (w danej chwili jest zawsze tylko jeden pilot prowadzący) jest pierwszy pilot to dowódcą jest kapitan.
W samolotach Tu-154M nie ma możliwości aby w skład załogi wchodził drugi pilot z prostego powodu że są tylko dwa miejsca w kokpicie dla pilotów. Cała załoga liczy trzy osoby wraz z mechanikiem. W skład załogi może wejść także nawigator jednak nie jest on wymagany aby załoga była kompletna.
Co do bezpieczeństwa samolotów Tu-154(M) Rosja (w raporcie MAC) podaje statystykę której wnioski Ty Kolego przytoczyłeś że zaledwie 67 samolotów Tu 154/154M uległo katastrofie a np. podobnych Boeingów 737 aż 161. Jest tu małe przekłamanie na które nie zwróciłeś uwagi. Samolotów Tu 154/154M wyprodukowano ok. 1000 więc co 15 uległ katastrofie. Boeingów 737 10 000 więc co 62 uległ katastrofie. Wniosek jest taki że Tu-154/154M ponad 4 razy częściej ulegał katastrofom niż Boeing 737. Czy samolot który ponad 4 razy częściej ulega katastrofom od innego podobnego samolotu można nadal uważać za bezpieczny nie będę dyskutował. Na pewno jest bardziej bezpieczny niż Ił-62/62M gdyż nie ma sąsiadujących silników co było jedną z przyczyn obu katastrof samolotów Ił-62 i Ił-62M w Polsce.
Prezydent jest zwierzchnikiem sił zbrojnych a nie żołnierzy czy generałów! Obowiązuje tu stara zasada: Wasal mojego wasala nie jest moim wasalem. Pozdrawiam!
Napisano 16 czerwiec 2019 - 07:29
Na lata 80-te tu 154 miały dobrą opinie, ale nie na tyle żetelną by produkowane były nadal.
Zresztą nawet nie chciałbym ( nawiązując do innego tematu ) ruskiego druszlaka.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 08:52
Miały dobrą opinię w stosunku do np. Ił-62/62M gdyż te samoloty ulegały częściej katastrofom. Samoloty takich producentów jak np. Boeinga nie były brane do porównań bo po prostu nie były dostępne. Specjalnie porównałem do Boeinga 737 gdyż ten zajmuje 9 miejsce wśród najbardziej wypadkowych samolotów. Zrobiłem też porównanie bardzo ogólne bo gdyby odrzucić katastrofy których przyczyną był błąd pilota, zamach i inne przyczyny niezależne od samego samolotu to bilans dla Tu-154/154M byłby jeszcze bardziej niekorzystny. Z drugiej strony patrząc jak te samoloty były eksploatowane to raczej powinniśmy oddać tym ruskim samolotom szacunek. Przykładem niech tu będzie katastrofa na Okęciu czy lesie Kabackim.
Więc te porównania procentowe też nie do końca są dobre. Pozdrawiam!
Napisano 16 czerwiec 2019 - 09:17
Napisano 16 czerwiec 2019 - 09:20
Napisano 16 czerwiec 2019 - 09:51
Zaczęłaś ten temat i w pierwszym poście oszczegałem przed tym. a teraz jeszcze ta wojna w twojej głowie - nawet nie wiem o ktorej myślisz, było ich więcej w dziejach naszej cywilizacji , a może chcesz wywołać nową ? Nie wiem tylko kto z kim chciałby sie bić . trzeba mieć świadomość że każda następna wojna cofnie nas do epoki kamienia łupanego.
Na pytanie do Ainsztajna jak sobie wyobraża 3 wojne światową ten miał odpowiedzieć " trzeciej wojny światowej sobie nie wyobrażam ale czwarta będzie napewno na kamienie "
Napisano 16 czerwiec 2019 - 09:58
Napisano 16 czerwiec 2019 - 10:18
Napisano 16 czerwiec 2019 - 10:22
Napisano 16 czerwiec 2019 - 10:25
Napisano 16 czerwiec 2019 - 11:55
Wojna handlowa, ekonomiczna trwa od kiedy w europie i ameryce pn. bo też należy wspomnieć o kanadzie ,od kiedy mamy nad produkcje czyli można powiedzieć dobrobyt. ale niema to nic wspólnego z III wojną światową puki co.Taka wojna gospodarcza może być zapalnikiem do wojny militarnej, ale jest to małoprawdopodobne. zapalnikiem może być też głud a jego powodem ocieplenie globalne.Jakieś tam tunele przejścia czy magia do mnie nie przemawia. Prędzej człowiek coś stworzy nieświadomie np w LHC i zdematerializuje planete a może i znany dotąd kosmos.
Każda odpowiedź na pytanie rodzi kilka innych pytań i jest i będzie to nieskończone.
Też głód może przyjśść z kosmosu. mam na myśli coś co zakończyło byt dinozaurów.
Napisano 16 czerwiec 2019 - 12:41
Napisano 16 czerwiec 2019 - 13:09
Napisano 16 czerwiec 2019 - 13:22
Napisano 16 czerwiec 2019 - 14:17
Napisano 16 czerwiec 2019 - 15:36
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych