Skocz do zawartości

Zdjęcie

Patrioci dla Polski

Czy na pewno Niepodległa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
449 odpowiedzi w tym temacie

#361 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 20 czerwiec 2019 - 21:37

Heheh, sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie ;)
  • 0

#362 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 czerwiec 2019 - 22:21

przecież zawsze jest :) czasem trzeba jej troche pomóc.
  • 0

#363 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 20 czerwiec 2019 - 23:00

Rzeczywiście jak charowalam jak wół miałam więcej snów. Ostatnio nic sensownego, a już na pewno prorocze go ;) trzeba się zatem wziąść za robotę, ale to forum uzależnia ;)
A tu o polskiej obronności.
Wystrzelony z Jemenu pocisk manewrujący trafił kompleks elektrowni w Arabii Saudyjskiej. O ataku poinformowała telewizja milicji Houthih. Biały Dom potwierdził, że prezydent Donald Trump zapoznał się ze szczegółami ataku. Obiekt chroniły rakiety Patriot PAC-3, czyli takie, jakie kupuje Polska.

Jako pierwsza o ataku na położoną nad Morzem Czerwonym elektrownię w Jizan poinformowała telewizja Al Masirah należąca do jemeńskiego ruchu Huti. Pocisk manewrujący wystrzelony z odległości ponad 100 km miał trafić w strategicznie ważny kompleks i wywołać pożar. Wkrótce później do internetu trafiło nagranie z drona zwiadowczego, który Huti wysłali nad elektrownię w marcu 2019 r.

Oficjalnie Arabia Saudyjska nie zareagowała na atak. Potwierdzenie nieoczekiwanie nadeszło z Białego Domu, którego rzecznik poinformował, iż USA śledzą doniesienia o ataku na "strategiczną infrastrukturę", a prezydent Donald Trump został powiadomiony o szczegółach. Jedno z doniesień mówi, że pocisk trafił pobliską stację odsalania wody.

Patrioty nie obroniły infrastruktury
Atak na Jizan powinien wzbudzić szczególne zainteresowanie w Polsce . Elektrownia jest częścią ważnego kompleksu przemysłowego chronionego przez baterie Patriot PAC-3. To ten sam rodzaj antyrakiet, który kupuje Polska. Dlatego należy szczególnie przeanalizować, jakiego rodzaju antyrakiet używają Saudyjczycy, jakiego pocisku manewrującego użyli Huti i dlaczego Patrioty go nie zatrzymały.

Huti już kilkakrotnie atakowali cele strategiczne w Arabii Saudyjskiej. Kilkakrotnie tzw. amunicja krążąca, czyli drony wyposażone w głowice bojowe, i pociski manewrujące atakowały międzynarodowy port lotniczy Abha w zachodniej części królestwa. Celem ataków były też lotnisko, koszary i pola roponośne we wschodniej części Arabii Saudyjskiej.

Za wojną do Jemenu przyszedł głód
Ataki są odwetem za saudyjskie bombardowanie Jemenu. Rijad zbudował popieraną przez USA koalicję i interweniował w wojnie domowej u swojego południowego sąsiada w marcu 2015 r. Konflikt szybko przerodził się w tzw. wojnę zastępczą między Saudyjczykami i Irańczykami. Rijad i Teheran bezpośrednio się nie atakują, ale szkolą, zbroją i finansują strony walczące w Jemenie. Rakieta, która trafiła w elektrownię w Jizan prawdopodobnie pochodziła z Iranu.

Zobacz także: Zamieszanie po wpisie o Tusku. Minister rządu PiS się tłumaczy

Na skutek wojny i suszy Jemen jest obecnie miejscem jednej z największych klęsk humanitarnych na świecie . W walkach zginęły dziesiątki tysięcy ludzi, w przeważającej większości cywilów . Z powodu głodu cierpi kilkanaście milionów ludzi. Ocenia się, że z powodu braku żywności i spowodowanych tym chorób, a zwłaszcza cholery, w ciągu ostatnich 3 lat zmarło ponad 85 tys. dzieci.

Przepisałeś pewnie Kolego z jakiegoś polskojęzycznego rosyjskiego portalu. Nie sądzę aby ktoś to "łyknął". Pozdrawiam!

• 0

#364 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 21 czerwiec 2019 - 01:59

Nie pamiętam, z jakiej strony kopiowalam. Co się nie zgadza?
  • 0

#365 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 21 czerwiec 2019 - 06:23

Strzelać pociskiem wartym 6 mln dol do domowej roboty rakiety? Przecież ci co chcą pozyskać dane o tym systemie obrony na to tylko inni czekają. Móc przetestować czas reakcji takiego pocisku, zaobserwować w akcji bojowej taki pocisk, zarejestrować całą wymianę informacji między stacją a pociskiem, i to wstrzeliwując pocisk za grosze - bezcenne! Na szczęście Saudyjczycy nie dali się napuścić. Gdyby to zrobili to wartość systemu stałaby się niska, a zakup przez Polskę tego systemu, którego tajną część znaliby nasi przeciwnicy - problematyczna. Ci którym zależy na pozyskaniu takich danych robią naciski na opinię publiczną wielu krajów, w tym w Polsce aby doszło do "testowego użycia" PAC-3. Pozdrawiam!

• 0

#366 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 21 czerwiec 2019 - 06:41

W tym co mówisz jest sens ;)
  • 0

#367 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 15:13

Kiepski że mnie ogrodnik. Wykopalam na środku "łąki" ogródek. Miały być tam truskawki (tymczasowo, pole się szykuje dopiero), ale spóźniłam się z zakupem. Dostałam od sąsiadki kilka salat i kapust na rozsade,no to dosialam jeszcze cukinie, botwinke. W skrzyniach rzodkiewki koperek pietruszka i miał być szczypiorek, ale pies rozkopal. Sałata i kapusta już jest chora... Krzaki chore... To co zasiane jeszcze zdrowe. Co mam robić? Na krzaki kupiłam fungicydy,moze za rok coś z nich będzie. Kapusty chyba nie opłaca się ratować? Zostało jeszcze zdrowe to co później wyrosło. Co mam z tym zrobić?
  • 0

#368 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 15:19

Liście rzodkiewki coś zjadło...
  • 0

#369 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 20:45

rzodkiewka, krzyżowe a je pochłania pchełka. najpierw robią się maleńkie dziórki na liściach. a później cala roślina zamiera. Jak sama widzisz, wieś to nie sielanka .
Trzeba zacząć od samej ziemi, wody. Na warzywa musisz mieć ph. lekko zasadowe, kłania się wapnowanie ale na oślep można zaszkodzić. Kolega DG zapyta cię o chwasty, co tam rośnie. Dobry gospodarz popatrzy na ziemie , rośliny, ukształtowanie terenu, jeszcze profil gleby i tzw. skałe macierzystą czyli to z czego powstała i jak lekarz powie co jej dolega .
Widzisz, ja skończyłem szkołe ale tego tam nie uczą, to jest życie i pokolenia doświadczeń.
Tu sie nasuwa powiedzenie ile by sie człowiek nie uczył to itak głupi umrze.
Ludzie kończą studia i nie wiedzą tego co gospkdarz z pokoleń.
Tu wymagany jest dystans. Powiem ci że moje młode życie związane było z ogrodnictwem w nowej hucie , gdzie zbierało się 3 plony w roku, a ziemia była ziemią, teraz zajmuje się rolnictwem a ziemia jest wypaloną cegłą - trup. Przyjmuje każdą dawke obornika i nie są to ilości książkowe 10 max 30 ton na hektar, ładny plon uzyskałem przy dawce nawet do 100 ton na ha. ale tylko przez 3 lata z rzędu i dalej trup. Każdą ziemie wyrobisz jak ona jest i woda, ale trzeba dziesięcioleci na reanimacje , na budowe warstwy biologicznie czynnej,
Chcesz mieć rzodkiewke ? pryskaj, ale chcesz ekologiczną no cóż poczytaj czym ją obsadzić co zniechęci pchełke do żerowania. no. konopie, Mickiewicz pisał jak one strzegły pola - uoraw w nim.
Ja miaĺem przez lata problem z gzami bydlęcymi tzw. bąki - nie szło się ich pozbyć w pewnych miejscach, przypadek sprawił że posiałem tam duże ilości koperku i bąków niema .
Szukaj w necie metod z przed czsów kiedy nie było chemi, traktorów
  • 1

#370 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 22:43

W skrzyniach, tam gdzie drobnica mam domieszana ziemię ogrodowa, a ogródek miałam szykować na truskawki, ale koniec końców warzywa wylądowały po prostu w tym co było...pH na oko może 6 może trochę mniej. nigdzie nie mogę trafić pasków ani tym podobnych do mierzenia, chyba zamówię w necie. A woda to już inna sprawa, z nią też ewentualnie mam walczyć? Jeszcze rozkręce permakulture na tej pustyni :D. Mówisz konopie z rzodkiewkami siać? Pastewna, czy z thc? Heheh
  • 0

#371 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 22:46

Ale jaka skała, nie mam pojęcia. Jak to sprawdzić?
  • 0

#372 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 22:53

Przez całą szkole przeczytałam tylko akademie Pana kleksa i podróże guliwera. Chyba nie lubiłam szkoły ;), ale mam zajawke na "Dziady".
  • 0

#373 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 22 czerwiec 2019 - 23:14

A popiół z węgla, że niby trujący i nie sypie na pole..., ale niewiem czy to nie mity...
  • 0

#374 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 06:21

koleżanko, węgiel kamienny to kiedyś rośliny, ale z czasów kiedy była inna atmosfera na planecie.
Węgiel kamienny ma w sobie dużo szkodliwych piwrwiastków chemicznych min. siarka. metale i te ciężkie i ślady promieniotwórczości - w pokładach węgla jest min. radon.
Dodatkowo w procesie spalania, w bardzo wysokiej temperaturze mogą zachodzić reakcje chemiczne negatywne w skutkach dla roślin i zwierząt ( zwierzęta to min. my )
Pooiół z drewna, czystego bez farb, kleji, impregnatów można stosować jako nawóz, ale też w ilościach powiedziałbym śladowych a nie zalegających.
  • 0

#375 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 06:45

odnośnie roślin w skrzyniach to odesłałbym cię znowu do lektóry, bo są rośliny z systemem korzeniowym chyba sie nazywa wiązkowy które to rośliny są płytkokorzeniące i jak podlewasz to dadzą rady, ale są rośliny które nie dadzą rady. są systemy korzeniowe które sięgają niskich warstw za wodą
- np. z syst. korzeniowym palowym ok. 6-9 m. są rośliny które z głębokich warstw wyciągają w górne to co najlepsze np. owies. w pewnym sęsie użyźnia ziemię. i są rośliny które niszczą wierzchnią warstwe jak np. świerk , to co najlepsze wyprowadza z wierzchniej warstwy w głąb. W naszym kraju jest masa bielic, ziem, gleb zbielicowanych właśnie po lasach świerkowych.
Poczytaj o systemach korzeniowych, Poczytaj o ziemiach w polsce o ich rodzajach, jak sie tworzyły, bazą karzdej są glinokrzemiany a w nich zawieszone jest życie - to ta czarna warstwa, warstwa orna.Jest dużo nazewnictwa które w nieświadomości urzywamy niepoprawnie i ja też.
Dowiesz się że w polsce są lessy i dlaczego inna nazwa to glinka nawiana, czarnoziemy, torfy, mady, iły gniewskie, rędziny, bielice, piaski , pewnie wszystkich nie wymieniłem, ale 35 lat temu kończyłem edukacje w temacie. Skała macierzysta to to z czego powstała ziemia nie koniecznie musi to być skała z potocznego języka. skałą macierzystą jest np. glina, piasek, Poczytaj
  • 0

#376 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 08:28

Wiem, że w węglu są metale ciężkie itp., ale czy ich ilość jest taka zabójcza? One są wszędzie. Słyszałeś o chemtrails? Spójrz czym oddychają ludzie w mieście... A co, drzewny też trujący? Palę pół na pół drzewem i węglem i trochę szkoda tego tego popiołu z drzewa zwłaszcza. Ostatnio sąsiad śmieci spalal. Pogoda, że wiatru zero jeszcze wilgotno, a on plastiki spalal. Cała wieś była zamglona jak Smoleńsk, po pół godziny bezchmurne wcześniej niebo pokryły ciemne chmury. A potem spadnie to z deszczem. Jak mnie to wku..a, i tak musi płacić za śmieci... A chemia rolnicza, lepsza niż popiół?
  • 0

#377 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 08:36

Tu gdzie mieszkam, były kiedyś bagna, a lasy w okolicy przeważnie są sosnowe (też płytki system) . W lesie mam mokry torf. W unijnym systemie na zalesienie, większe dopłaty dają do iglastych niż liściastych, nie wiedzieć czego...
  • 0

#378 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 08:40

Może głupie pytanie, a metale ciężkie z popiołu, nie opadną daleko w głąb, skoro są ciężkie? I czy np. Ogórek nie wyciągnie z ziemi tego, czego potrzebuje, zostawiając w ziemi to czego "nie chce", tak jak to robi płód z organizmem kobiety?
  • 0

#379 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 08:44

Węgiel, to jakby nie patrzeć natura. Po pożarze lasu, czy nie dorasta lepiej?
  • 0

#380 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 23 czerwiec 2019 - 08:47

Wulkany i rolnicy pod wulkanami itp....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych