Skocz do zawartości

Zdjęcie

Patrioci dla Polski

Czy na pewno Niepodległa?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
449 odpowiedzi w tym temacie

#41 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 05 czerwiec 2019 - 22:52

Poruszać się jakoś trzeba, ale z tymi śmieciami to chyba specjalnie to robią...
  • 0

#42 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 05 czerwiec 2019 - 23:48

Czyżby polska bułka tarta? Hehe

Załączone pliki

• 0

#43 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 00:38

jest też artykół że za rządów PiS polski dług wzrósł o 110 mld. średnio 3 mld. miesięcznie ???

A za czasów PO-PSL obejmowała władzę dług publiczny wynosił ok. 530 mld zł. Kiedy PO-PSL oddawał władzę to już było 900 mld zł, a w tym czasie zostało przejęte z OFE 160 mld zł czyli dług faktycznie wzrósł o 530 mld zł czyli się podwoił przez 8 lat. PO-PSL rządziło 96 miesięcy czyli zadłużenie rosło o 5,5 mld zł miesięcznie.Ubiegły rok był pierwszym rokiem gdy spadł nominalnie (nie tylko w stosunku do PKB) dług publiczny o 3,2 mld zł. Pozdrawiam!

P.s.

Orientujesz się może Kolego Vademecum na co wydali te 530 mld zł?

• 0

#44 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 00:50

Dobre pytanie.
  • 0

#45 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 09:26

Sołtys Michał, a co do Góry Ślęży i innych miejsc mocy w Polsce i na świecie, to wrócimy do tego. Później założę osobny wątek.
  • 0

#46 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 10:08

nie, nie orientuje sie na co wydali 530 mld zl, jak już pisałe polityka, a i historia takowa to nie mój świat. Czytam bieżące informacje i po prostu myślę, myślę że powinniśmy zarabiać a nie zadłużać się. Nie powinniśmy się zadĺużać, czytaĺem też o najmniejszym bezrobociu obecnie, ale zadłużamy się.
Nie podoba mi się rozdawnictwo gotówki , stooy procentowe zostały na obecnym poziomie ale obawiam się że za to zapłacimy wszyscy.
  • 0

#47 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 10:13

Pomimo tego, że ogólnie wiadomo jakie kwoty wyprowadzają z polskiego budżetu, to szczerze, nigdy się nie zastanawiałam na co można wydać tyle kasy...
  • 0

#48 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 19:50

nie, nie orientuje sie na co wydali 530 mld zl, jak już pisałe polityka, a i historia takowa to nie mój świat. Czytam bieżące informacje i po prostu myślę, myślę że powinniśmy zarabiać a nie zadłużać się. Nie powinniśmy się zadĺużać, czytaĺem też o najmniejszym bezrobociu obecnie, ale zadłużamy się.
Nie podoba mi się rozdawnictwo gotówki , stooy procentowe zostały na obecnym poziomie ale obawiam się że za to zapłacimy wszyscy.

To nie były informacje tylko kłamstwa bo nie zadłużamy się tylko spłacamy te 530 mld zł. W ubiegłym roku zaczęliśmy spłacać jako Państwo wcześniej zaciągnięte długi. W zeszłym roku dług zmniejszył się nominalnie o 3,2 mld zł. Pozdrawiam!

• 0

#49 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 20:31

Dobra zmiana. :D, ale PiS też sprzedaje kraj.
  • 0

#50 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 20:33

To nie metoda na spłacanie długów. Dalej się pogrążamy.
  • 0

#51 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 20:43

Co zostało sprzedane? Pozdrawiam!

• 0

#52 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 21:06

Rząd Marcinkiewicza z PiS (2005r.) 271 zakładów. Rząd Kaczyńskiego (2006) 18 zakładów w tym 4 Huty warte 100mld zł za 380mln zł. Jakie konkretnie zakłady nie wiem. Myślę, że da się sprawdzić. A co nowego u obecnego PiSu nie wiem. Zasadniczo to nie mają co sprzedawać, bo wszystko już sprzedali.
  • 0

#53 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 21:08

Czy ktoś oglądał filmik, który podesłałam?
  • 0

#54 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 22:19

Dla porównania rząd PO (2007) sprzedał 724 zakłady.
  • 0

#55 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 22:32

A jak to jest z tym OFE teraz?
  • 0

#56 DuzyGrzegorz

DuzyGrzegorz

V.I.P

• Użytkownik
  • 3601 postów

Napisano 06 czerwiec 2019 - 23:44

Są trzy rodzaje kłamstwa:

1. Kłamstwo
  2. Kłamstwo pod przysięgą
  3. Statystyka

Warto sprawdzić co zostało sprzedane i komu oraz dlaczego. Otóż od przyrzeczenia sprzedaży do samej transakcji czasami mija nawet kilka lat. Rząd SLD-PSL zawarł przyrzeczenia które zostały zrealizowane bo Polska naraziłaby się na wysokie kary. Jednak większość tych prywatyzacji to realizacja Traktatu akcesyjnego który zobowiązywał Polskę do zmian własnościowych w gospodarce. Ani jeden zakład czy spółka w tym czasie nie została przekazana kapitałowi zagranicznymi za wyjątkiem tzw. resztówek i tych których proces prywatyzacji z udziałem kapitału zagranicznego był na tyle zaawansowany, że wycofanie się z niego wiązałoby się narażeniem na niewspółmierne odszkodowania. Polska wstępując do UE zobowiązała się respektować rozstrzygnięcia arbitrażowe zapadłe za granicą.

Widzę że nie ma sensu dalszego wyjaśniania podstawowych i ogólnie znanych faktów gdyż obowiązuje tu na Forum zasada że co dobre to PO, a co złe to PiS. Popłynę z głównym nurtem bo to przecież takie nowoczesne i co najważniejsze Europejskie. Zgodnie z tym duchem odpowiem co dalej z OFE. Pieniędzy nie ma (zostało ok 160 mld zł). To że część pieniędzy zniknęła to raczej źle a więc winien PiS. Pis zabrał też pieniądze z FRD (Fundusz Rezerwy Demograficznej). Teraz PO będzie oddawać te pieniądze. Pozdrawiam!

• 0

#57 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 07 czerwiec 2019 - 00:03

Z dwojga złego to ja już wolę PiS akurat. Chociaż Ci są nieprzewidywalni. PiS i PO za wiele się od siebie nie różnią. Jestem w stanie przezyc nie handlowe niedzielę i nawet prohibicje oraz pomniki na każdym rogu, byleby nie PO. Jak rządziło SLD-PSL oglądałam jeszcze smerfy. Dlatego ciężko mi to wszystko pojąć. Wiem, że dziadek strasznie klął na to wszystko. Masz łeb nie od parady, edukuj młodych.
  • 0

#58 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 czerwiec 2019 - 00:43

Były dyrektor instalu ( po rodzinie ) mówił o 3 prawdach ( z 30 lat wstecz )
Prawda
półprawdy
gównoprawda
I ta półprawda wyżądza największą szkoda we wszelakim pojęciu ( nie jestem w stanie tego przytoczyć )
W dialogu gość był geniuszem, a pochodził z pod stalowej woli z chałupy krytej szczechą.
  • 0

#59 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 07 czerwiec 2019 - 00:50

Pisowi nie można zarzucić wyprzedaży majątku polskiego, wręcz przeciwnie.
To pis zablokował sprzedaż polskiej ziemi, czy nie ze szkodą dla polskich rolników nie mnie oceniać ale mam wątpliwości. Szkoda że tak późno.
Dawno temu znajomy który ożenił sie we francji miał firme transportową ( 50 ciężarówek ) mówił że pod paryżem ziemia jest tańsza niż pod krakowem tyle że pod paryżem tylko rolnik może kupić.
pozbył ten biznes i kupił 3 żwirownie. U nas po wejściu do uni powinno obowiązywać to prawo.
  • 0

#60 Jaga

Jaga

V.I.P

• Użytkownik
  • 1385 postów

Napisano 07 czerwiec 2019 - 00:50

Żył zdrowo to i umysł miał zdrowy. Mój mąż się śmieje że mnie jak się go pytam :Radziu ile mam lat? Albo który rok mamy. Wszystko przez te serdelki :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych